Το Ισραήλ ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός ομήρων μπορεί να απελευθερωθεί από την Χαμάς «μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ. Ο Μίχαελ Χερζόγκ μίλησε στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.
Την ίδια ώρα η ΕΕ συνεδριάζει εκτάκτως, με την πρόεδρο της Κομισιόν να αναφέρεται στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς -Μένουν μόνο λεπτομέρειες, λέει το Κατάρ
To Kατάρ επιμένει ότι μόνο λεπτομέρειες παραμένουν για την συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζει επέκταση των επιχειρήσεών του στη νότια Γάζα.
Ο ηγέτης του Κατάρ, δήλωσε ότι μόνο «πολύ μικρές» λεπτομέρειες παραμένουν σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των δύοπλευρών για την απελευθέρωση ορισμένων από τους 238 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Το Κατάρ έχει ενεργήσει ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που άρχισε ο πόλεμος μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι ενισχύεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμφωνία είναι απλώς πρακτικές και υλικοτεχνικές», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα.
Ο Μπορέλ με τη σειρά του επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Israel and Hamas reach tentative U.S.-brokered deal to pause conflict for five days and free women and children hostages https://t.co/NCvM2MVqBN
— The Washington Post (@washingtonpost) November 19, 2023
Το δημοσίευμα της Washington Post
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε νωρίτερα ότι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς είχαν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός.
Βάσει της συμφωνίας, όλες οι πλευρές θα παύσουν τις επιχειρήσεις μάχης για τουλάχιστον 5 ημέρες ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά 24ωρο, αναφέρει η εφημερίδα. Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν περίπου 240 ομήρους κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Ωστόσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακόμη δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Νετανιάχου είπε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ: «Όσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: Όταν υπάρξει κάτι να πούμε –θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία. Και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα χθες, Σάββατο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε αύριο, Δευτέρα, έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στο Ισραήλ
Φον ντερ Λάιεν: Σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές για ανθρωπιστικό διάδρομο
Eίμαστε σε στενή επαφή με τις κυπριακές Αρχές για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου με σκοπό την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε δηλώσεις της από την Αίγυπτο, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο, η ίδια, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι ο όγκος της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα πρέπει να αυξηθεί».
«Αυτή είναι, για παράδειγμα, η ιδέα πίσω από την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου. Είμαστε σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές για να τις υποστηρίξουμε στον καθορισμό των υλικοτεχνικών παραμέτρων ενός τέτοιου διαδρόμου. Και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική τεχνογνωσία σε όλους τους σχετικούς τομείς, με βάση τις ανάγκες τους.»
Πηγή: protothema.gr