Φορτώνουν ό,τι μπορούν γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους και φεύγουν. Άλλοι κρατούν μερικές αποσκευές και ό,τι μπορούν να κουβαλήσουν στα χέρια.

Θυμωμένοι και απελπισμένοι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας μη έχοντας άλλη επιλογή εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής, που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας έγραψε ο ανταποκριτής του BBC, με βαριά φορτωμένα τα υπάρχοντα τους και μερικά αυτοκίνητα με στρώματα τυλιγμένα πάνω τους. Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια, ενώ πολλές οικογένειες έχουν ήδη περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα, και θα καλύψουν πολλά άλλα, προκειμένου να βρουν ασφαλές καταφύγιο αλλού.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζήτησε από τους κατοίκους να φύγουν αμέσως προς τον νότο. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Αντίθετα, οι Αρχές της περιοχής που ελέγχεται από τη Χαμάς, από τα τζαμιά κάλεσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προφανώς, για την ισλαμιστική οργάνωση ούτε η ζωή των ίδιων της των ανθρώπων δεν έχει καμία σημασία, αφού αντί να τους προστατεύσει δείχνει να θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες ή ως μέσο για να προκληθεί μεγαλύτερη κατακραυγή κατά του Ισραήλ, στην περίπτωσή απώλειάς τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η Χαμάς φαίνεται πως εμποδίζει τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Η Γάζα είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και η εκκένωσή της δεν είναι εύκολη υπόθεση και ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη πως μόνο μια δίοδος διαφυγής υπάρχει προς το νότο. Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ των υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων από την Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Με το χρόνο να λιγοστεύει επικίνδυνα μέχρι να πραγματοποιηθεί η χερσαία επέμβαση, η μεγάλη αγωνία είναι για το τι θα γίνει με όσους δεν θα τα καταφέρουν να φύγουν και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Ηλικιωμένοι, άνθρωποι που είναι κατάκοιτοι, ασθενείς και τραυματίες που δεν μπορούν ούτε μόνοι τους να απομακρυνθούν ούτε υπάρχουν τα μέσα για ασφαλή μετακίνησή τους.

Σε παρέμβασή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι τοπικές υγειονομικές Αρχές στη Γάζα τον ενημέρωσαν ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. «Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς. «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».

Παρόλο που ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ισραήλ έδωσε 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την περιοχή, το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η εκκένωση θα πάρει χρόνο. Ο μοναδικός τρόπος διαφυγής εκτός Παλαιστίνης είναι το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, το οποίο ωστόσο έχει κλείσει μετά τα ισραηλινά χτυπήματα.

Πλέον, το δίλημμα για το Κάιρο είναι τεράστιο: Να ανοίξει τα σύνορά για τους Παλαιστίνιους, διακινδυνεύοντας το ενδεχόμενο το Ισραήλ να μην τους επιτρέψει ποτέ να επιστρέψουν στη Γάζα, ή να τους αφήσει κάτω από τις ισραηλινές βόμβες; Επιπλέον, καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση είναι πολύ πιθανόν πως η είσοδος τόσων ανθρώπων να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα και δυσαρέσκεια.

Νεκροί 13 Ισραηλινοί όμηροι σε επιδρομές

Μεγάλη είναι η αγωνία και για τους όμηρους που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και ποια θα είναι η τύχη τους όταν θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους εντοπίσεις και να τους απελευθερώσεις όλους», είπε σε βρετανικό δίκτυο ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ υπογραμμίζοντας ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες – είτε από το έδαφος, είτε από υποκλοπές επικοινωνιών, από δορυφορικές εικόνες ή από συμμάχους – για να επιτρέψουν στις ειδικές δυνάμεις να εντοπίσουν και στη συνέχεια να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους.

Ωστόσο η τύχη των ομήρων κρέμεται από μια κλωστή. Η Χαμάς χθες ανακοίνωσε τουλάχιστον 13 όμηροι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές από ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν μετά από πλήγματα σε δύο διαφορετικές περιοχές στον βόρειο τομέα της Γάζας, ενώ άλλοι επτά φέρεται να έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που έπληξαν τρεις περιοχές της περιφέρειας της Γάζας. Αν αυτό ισχύει, τότε είναι πολύ πιθανόν πως η ισλαμιστική οργάνωση κρατά σε διάφορες περιοχές τους ομήρους και πως τους τοποθετεί σε κτήρια τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν στόχο, θέλοντας έτσι να αποδείξει στον αντίπαλό της πως έχει το πάνω χέρι.

Ο αριθμός των ομήρων όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ξεπερνά τους 100 και πιθανότατα αγγίζει τους 150. Για την ώρα, ωστόσο, ουδείς έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει με ακρίβεια τις θέσεις στις οποίες κρατούνται, κάτι που αποτελεί το πρώτο μέλημα για τους Ισραηλινούς τη συγκεκριμένη στιγμή.