Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν, στο διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα. «Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Επίσης διέψευσε πληροφορίες πως το Μπακού ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Μόσχα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η Γαλλία καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επικοινωνήσει με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ιδιαίτερα επικίνδυνη.