Θέμα ωρών είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση για την ένταξη και δεύτερου ιδιωτικού Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ αλλά και για την εφαρμογή του προγράμματος εξυπηρέτησης έκτακτων περιστατικών τα οποία χρήζουν επείγουσας ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και μέχρι σήμερα παραπέμπονταν από το υπουργείο Υγείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκτός συστήματος.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «η διαβούλευση που είχαμε με το Απολλώνειο νοσοκομείο στη Λευκωσία έχει ολοκληρωθεί και κατά την τελευταία μεταξύ μας συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία». Στη βάση αυτή, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θεωρούμε ότι το νοσηλευτήριο έχει αποδεχθεί την τελική μας πρόταση και τώρα περιμένουμε ως οργανισμός την επίσημη απάντηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις σχετικές ανακοινώσεις». 

Όπως είπε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «αμέσως μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας μας με το Απολλώνειο, θα προχωρήσουμε και σε αναθεώρηση του συμβολαίου που ήδη έχουμε με το νοσοκομείο Mediterranean στη Λεμεσό, το οποίο έχει εντάξει εδώ και καιρό το ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ και επίσης εξυπηρετεί ήδη έκτακτα, επείγοντα περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, αφού στόχος μας είναι τα δύο νοσηλευτήρια να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις από τον οργανισμό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με την ένταξη και του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου στο ΓεΣΥ, «η πρωτεύουσα θα αποκτήσει και δεύτερο ΤΑΕΠ, αφού υπάρχει και το τμήμα στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και αναμένουμε ότι θα αποσυμφορηθεί αρκετά η κατάσταση. Στη Λεμεσό λειτουργούν ήδη δύο ΤΑΕΠ, ένα στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης και ένα στο Mediterranean ενώ και τα δύο αυτά ιδιωτικά νοσοκομεία θα καλύπτουν επί 24ώρου βάσεως τα έκτακτα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν αλλά τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ αδυνατούν για διάφορους λόγους να τα εξυπηρετήσουν».  

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου,  ο ΟΑΥ «μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με το Απολλώνειο νοσοκομείο θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και  ιδιωτικά ΤΑΕΠ τα οποία λειτουργούν σε Λάρνακα και Πάφο».  Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, επεσήμανε ότι σε περίπτωση που τελικά ενταχθεί στο ΓεΣΥ και η πολυκλινική «Υγεία» ο αριθμός των ΤΑΕΠ που θα λειτουργούν εντός του συστήματος ενδεχομένως να αυξηθεί στα τρία, ενώ «σκέψεις γίνονται και για το ΤΑΕΠ του Αρεταιείου Νοσοκομείου. Είναι όμως πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για κάτι τέτοιο αφού πρώτα πρέπει να δούμε κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για λειτουργία τριών ΤΑΕΠ σε κάθε πόλη».

Σε ό,τι αφορά το Απολλώνειο νοσοκομείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι «για να μπορέσει να αναλάβει πλήρως την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε αύξηση των διαθέσιμων κλινών του αλλά και αναδιαμόρφωση του χώρου που στεγάζεται το ΤΑΕΠ. Για αυτό και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες». Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τόσο το Απολλώνειο, όσο και το Mediterranean «πρέπει να διαθέτουν όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και κυρίως τις ειδικότητες με τις συχνότερες κλήσεις σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Όλα αυτά βεβαίως, περιλαμβάνονται και στον σχεδιασμό το ΟΑΥ και στην συμφωνία που θα υπογραφτεί». 

Στο μεταξύ, όπως είπε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «έχουν ολοκληρωθεί και οι διαβουλεύσεις για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ και ο οργανισμός αφού άκουσε τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις των νοσηλευτηρίων, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του σχεδιασμού που κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο». 

«Αρκετές από τις εισηγήσεις των νοσηλευτηρίων μας έχουν υιοθετηθεί, κάποιες παράμετροι έχουν αναθεωρηθεί μετά από τη διαβούλευση και τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «ένας από τους βασικότερους στόχους αυτής της αλλαγής που πάμε να κάνουμε, είναι να εντάξουμε στον τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων ποιοτικά κριτήρια ώστε μεταξύ άλλων να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των  υπηρεσιών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι μας».  

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είπε καταλήγοντας ο διευθυντής του ΟΑΥ, «θεωρούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι και θα κινηθούμε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την έναρξη εφαρμογής του νέου σχεδιασμού το καλοκαίρι». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν σηκώνει καθυστερήσεις

Τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζει το ΓεΣΥ είναι πολλά και σοβαρά και αρκετά από αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Στην περίπτωση των ΤΑΕΠ έχει ήδη παρατηρηθεί τεράστια καθυστέρηση αφού ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, εάν είναι να λυθούν κάποια προβλήματα που σήμερα παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας, η ταχύτητα με την οποία πρέπει να ενεργήσει ο ΟΑΥ πρέπει να είναι ιλιγγιώδης. Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των φυσιοθεραπευτών, μάλλον πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα. Οι διαφωνίες μεταξύ ΟΑΥ και επαγγελματιών, πάντοτε επηρεάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς.