Λίγο πριν οι τροποποιητικοί Κανονισμοί του υπουργείου Παιδείας για τα διορθωτικά μέτρα που προτίθεται να λάβει για το δεύτερο τετράμηνο και τη μείωση της βαρύτητας των εξετάσεων, τεθούν ενώπιον της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής, το σκηνικό πήρε και πάλι φωτιά. Αφορμή, η επίδοση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, μετά από έντονες πιέσεις τους.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το πρώτο τετράμηνο, με τα πρώτα πυρά να εκτοξεύονται από πλευράς ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι «η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας εισηγείται (παρ’ όλο που το υπουργείο Παιδείας δεν το ζήτησε) αναγωγή των βαθμολογιών των μαθητών προς τα πάνω, η οποία δεν χρειάζεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση. Μας το απέκρυψαν και η γνωμάτευση μας δόθηκε μια μέρα πριν την Ολομέλεια μετά από τη μάχη που δώσαμε χτες. Πλέον, το υπουργείο Παιδείας είναι πλήρως υπεύθυνο/ ένοχο γιατί ενώ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση για το πρώτο τετράμηνο, σφυρίζει αδιάφορα, θυματοποιώντας χιλιάδες μαθητές και γονείς. Ντροπή και κρίμα…».
Συγκεκριμένα, μια αναφορά στη γνωμάτευση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα που μέχρι σήμερα ήταν γνωστά. Κι αυτό διότι, μπορεί μεν η Νομική Υπηρεσία να συμβουλεύει το υπουργείο ότι για το πρώτο τετράμηνο δεν μπορεί να εφαρμόσει αναδρομική ισχύ, προφανώς με μείωση της βαρύτητας της γραπτής αξιολόγησης – όπως αναμένεται να εφαρμοστεί το δεύτερο τετράμηνο – ωστόσο, στη γνωμάτευση της θίγει ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο δεν ερωτήθηκε από το υπουργείο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. Το σημείο αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσον το υπουργείο Παιδείας μπορούσε να λάβει οποιαδήποτε άλλα μέτρα για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών, σ’ ότι αφορά το πρώτο τετράμηνο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα πρόταση από την Κυβέρνηση για τα τετράμηνα
Χαρακτηριστικά το σημείο της γνωμάτευσης (την οποία κατέχει ο «Φ»), παρατίθεται πιο κάτω: «Μετά από έντονο προβληματισμό, έχουμε καταλήξει ότι η Διοίκηση θα μπορούσε, ενδεχομένως, κατά την κρίση της, να προχωρήσει σε αναγωγή της βαθμολογίας συγκεκριμένων μαθημάτων, (επί συγκεκριμένων ερωτήσεων), τα οποία είναι κοινά και στα οποία έχουν παρακαθίσει το σύνολο των μαθητών ή τα οποία είναι κοινά ανά κλάδο μάθησης (εάν υπάρχει). Εναπόκειται στη Διοίκηση να κρίνει κατά πόσο διαπιστώνονται συγκεκριμένοι λόγοι που να της επιτρέπουν να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο και για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών. Τέτοιοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποτελέσουν η εισαγωγή θεμάτων ή ύλης στο εξεταστικό δοκίμιο που δεν διδάχθηκαν, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας σε συγκεκριμένα εξεταστικά θέματα ή οι λανθασμένες διατυπώσεις ερωτήσεων ή οι διατυπώσεις ερωτήσεων με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην ήταν εύλογα αντιληπτή η απάντηση σε αυτές. Κατά την άποψη μου, οποιαδήποτε αλλαγή των βαθμολογιών (προς τα πάνω), μέσω της μεθόδου της αναγωγής των βαθμολογιών, ως μέτρο που θα ληφθεί με απόφαση της Διοίκησης, θα μπορούσε να είναι εφικτή, νοουμένου ότι αυτή θα γίνει με ισότιμο τρόπο, για το σύνολο των μαθητών και νοουμένου ότι μόνο ευμενή αποτελέσματα θα έχει για τους μαθητές».
Πέραν της αντίδρασης του κ. Χριστοφίδη, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κι άλλα μέλη της επιτροπής Παιδείας προβληματίστηκαν για το σημείο αυτό, όταν πήραν τη γνωμάτευση στα χέρια τους. Αποτέλεσμα αυτής της αναμπουμπούλας που επικράτησε χθες ήταν και το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σήμερα νωρίς το πρωί, πριν αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας του Σώματος, όπου και θα συζητηθούν οι τροποποιητικοί Κανονισμοί, με βάση τους οποίους η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης για το δεύτερο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς μειώνεται στο 20% από 40% που προνοεί η κείμενη νομοθεσία και όπως εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο, καθώς επίσης και η εξεταστέα ύλη θα αφορά μόνο το 60% της διδαχθείσας.
Πάντως, η σημερινή συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν τροπολογίες από διάφορες πλευρές για διάφορες πτυχές του ζητήματος. Όπως πληροφορούμαστε, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία η οποία προνοεί όπως οι βαθμοί των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου δεν προσμετρήσουν στην τελική βαθμολογία των μαθητών και αυτοί έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα αξιολόγησης. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείεται και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, να καταθέσει τη δική του πρόταση όπως τη διατύπωσε στη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας την περασμένη Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του εισηγείται να παραμείνει ως έχει η νομοθεσία και το δεύτερο τετράμηνο και τα διορθωτικά μέτρα με τη μείωση της βαρύτητας της γραπτής αξιολόγησης υλοποιηθούν στο τέλος της χρονιάς επί της τελικής βαθμολογίας των μαθητών.