Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού με στόχο να συμπληρώσουν όλα τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουν στην πλήρη εξιχνίαση του κυκλώματος, το οποίο εξέδιδε άδειες οδήγησης σε παράνομους αλλοδαπούς με τη χρήση πλαστών δελτίων διαμονής. Οι συλλήψεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (4/3) έχουν αγγίξει τις εννέα και αφορούν πέντε αλλοδαπούς και τέσσερις Ελληνοκύπριους, οι οποίοι φέρονται να έχουν συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση.

Οι ανακριτές πέρασαν χειροπέδες το βράδυ της Δευτέρας σε 57χρονο, ο οποίος ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών (messenger) και σε 43χρονη δημόσια υπάλληλο του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Υπό σύλληψη τελούν από την περασμένη βδομάδα, ένας 58χρονος ιδιοκτήτης γραφείου παροχής υπηρεσιών και ένας 67χρονος ιδιοκτήτης ασφαλιστικού γραφείου.

Χθες οι δύο ύποπτοι, 57 και 43 ετών, αντίστοιχα, οδηγήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την κράτησή τους για περίοδο επτά ημερών. Η διαδικασία για τον 57χρονο έγινε στην απουσία του, καθώς επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο. Εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστογραφίας, εξασφάλιση άδειας οδήγησης με ψευδείς παραστάσεις, συναλλαγές που υποδηλώνουν διαφθορά, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και παραποίηση μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγαλώνει το κύκλωμα με τα πλαστά δελτία διαμονής

Οι καταθέσεις των αλλοδαπών που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση είναι άκρως διαφωτιστικές. Παραδέχονται ότι πλήρωσαν χρηματικά ποσά στον 58χρονο ατζέντη και στον 67χρονο ασφαλιστή, οι οποίοι φέρονται να τους εξασφάλισαν άδειες οδήγησης για να εργάζονται ως διανομείς φαγητού. Πέραν τούτου, ισχυρίζονται ότι ποτέ ότι δεν τους ζητήθηκε να μεταβούν στο ΚΕΠΟ για φυσικό έλεγχο της αίτησης αδείας οδήγησης, ούτε και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για να διαπιστωθεί εάν είναι ικανοί να κατέχουν άδεια οδηγού. Εντούτοις, υποστηρίζουν ότι πλήρωσαν από €750 μέχρι €1.000 και σε μια εβδομάδα βρέθηκαν να κατέχουν άδειες οδήγησης, αλλά και πλάστες άδειες παραμονής.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» από έλεγχο που έγινε στις αιτήσεις των αλλοδαπών για ανανέωση αδειών οδήγησης, αυτές είχαν πλαστό yellow slip και όλες είχαν υποβληθεί στην 43χρονη υπάλληλο του ΚΕΠΟ. Επίσης, είχαν ελέγχει ως ορθές από την ίδια. Ακόμη δύο αιτήσεις που εγκρίθηκαν, δεν υπήρχε το Δελτίο Διαμονής Αλλοδαπού, το οποίο απαιτείται για την παραλαβή και έγκριση της αίτησης.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά την σύλληψη της 43χρονης, της υποδείχθηκαν 21 αιτήσεις αλλοδαπών τις οποίες αναγνώρισε ότι αυτή τις είχε εκδώσει. Υποστήριξε ότι αλλοδαποί είχαν μεταβεί στο γραφείο της, για φυσικό έλεγχο πριν την έκδοση των αδειών οδήγησης. Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που δεν υπήρχε Δελτίο Διαμονής Αλλοδαπού, η ίδια υποστήριξε ότι χάθηκαν στα γραφεία του ΚΕΠΟ. Για τις τέσσερις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο ΚΕΠΟ Αγρού, οι οποίες ωστόσο είχαν ως διευθύνσεις περιοχές της Λεμεσού, η 43χρονη έδωσε διάφορους ισχυρισμούς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ύποπτη βρισκόταν στο ΚΕΠΟ Αγρού για αντικατάσταση, συγκεκριμένες ημέρες. Από έλεγχο, μάλιστα, που έγινε, διαπιστώθηκε πως και αυτές οι αιτήσεις είχαν εγκριθεί κι εκδοθεί από την ίδια.

Από την πλευρά του, ο 57χρονος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών. Ο εν λόγω ύποπτος εργάζεται ως κλητήρας και φέρεται να είναι το πρόσωπο που ενεργούσε κατόπιν εντολών 58χρονου ατζέντη. Για την υπόθεση αναμένεται να ληφθούν άλλες 40 καταθέσεις, ενώ καταζητούνται ακόμη 18 αλλοδαποί. Επίσης, αναμένεται να ανακριθούν ακόμη τρία πρόσωπα, η μαρτυρία των οποίων θεωρείται ουσιώδης.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν εκ νέου ενώπιον του Δικαστηρίου οι επτά συλληφθέντες. Οι ανακριτές θα ζητήσουν την ανανέωση της κράτησής τους.