Φούντωσε χθες ο δημόσιος διάλογος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών μάλιστα, να δείχνει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και να υποστηρίζει ότι, «το μοντέλο μεταρρύθμισης που επιλέγηκε (η δημιουργία του ΟΚΥπΥ δηλαδή)», έχει αποτύχει. Η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει μαζί με τον ΟΚΥπΥ, όλα τα προβλήματα αλλά και πιθανές λύσεις, ενώ οι οργανωμένοι ασθενείς, υπέδειξαν ότι «τα προβλήματα των ΤΑΕΠ είναι διαχρονικά και οι ρίζες βρίσκονται πολύ βαθιά στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων γενικά».
Οι νέες τοποθετήσεις από πλευράς σχεδόν όλων των εμπλεκομένων για τα προβλήματα των ΤΑΕΠ, ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων στις οποίες είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή η κ. Κανάρη έπειτα από αιφνιδιαστική επίσκεψη της στις Πρώτες Βοήθειες του νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κ. Κανάρη, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση «απαράδεκτη, θλιβερή και τριτοκοσμική», και αναφέρθηκε σε ανάγκη για αύξηση των κλινών στο ΤΑΕΠ, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς.
Γιατροί και οργανωμένοι ασθενείς, δεν ήταν βεβαίως η πρώτη φορά που τοποθετήθηκαν για τα ίδια προβλήματα με τον ίδιο τρόπο και φυσικά ούτε και η κ. Κανάρη, είναι η πρώτη υπουργός Υγείας που προχώρησε στις συγκεκριμένες διαπιστώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης της σε ΤΑΕΠ. Τα προβλήματα των ΤΑΕΠ, παραμένουν τα ίδια και άλυτα εδώ και πολλά χρόνια ενώ με αυτά έχουν ασχοληθεί τουλάχιστον επτά υπουργοί Υγείας τα τελευταία 15 χρόνια.
Τα όσα προκύπτουν από το αρχείο του «Φ», αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:
Πριν από την κ. Κανάρη, η οποία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας, την ίδια επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 ο προκάτοχος της Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την κατάσταση «χαώδη». Οι ασθενείς, όπως διαπίστωσε, περίμεναν στην αναμονή με τις ώρες. Ως πιθανή λύση, εισηγήθηκε την λειτουργία των εφημερευόντων γιατρών του ΓεΣΥ. Στις 24 του ίδιου μήνα, ο κ. Χατζηπαντέλα προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις και πάλι μετά από μια πολύ δύσκολη νύκτα στο ΤΑΕΠ η οποία δημοσιοποιήθηκε. Στις 6 Απριλίου 2022 και πάλι μετά από εικόνες χάους, ο Υπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη και είχαν ληφθεί αποφάσεις. Στις 5 Ιουλίου 2022 και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των γιατρών, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα συγκάλεσε ξανά έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, δημοσιοποιήθηκε το εγχειρίδιο που ετοίμασε ο ΟΚΥπΥ για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πειθαρχική έρευνα για το περιστατικό με γυμνή γυναίκα
Ο προκάτοχος του κ. Χατζηπαντέλα, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στις 24 Ιουλίου 2018, είχε προβεί σε δηλώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ εξαιτίας της υποστελέχωσης, τότε σε νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ζητούμε 40 νοσηλευτές και βρίσκουμε 10». Η δήλωση αυτή, ήταν συνέχεια δημόσιου διαλόγου που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη και αφορούσε και πάλι την συμφόρηση στα ΤΑΕΠ, την ταλαιπωρία ασθενών, τις καθυστερήσεις. Στις 8 Φεβρουαρίου 2019, είχαν παραδοθεί στον κ. Ιωάννου οι εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί για να μελετήσει τα προβλήματα που παρουσίαζαν τα ΤΑΕΠ Στις 6 Φεβρουαρίου 2021, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε «διαχρονικά» τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ.
Ο κ. Ιωάννου, είχε πάρει σκυτάλη από τον προκάτοχο του Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος, στις 6 Οκτωβρίου 2016, είχε πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των ΤΑΕΠ. Στις 17 Οκτωβρίου 2017, ο Γιώργος Παμπορίδης, παρακολουθούσε την πρώτη ημέρα εφαρμογής των «ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης» αποστολή των οποίων ήταν, να εξυπηρετούν τα μη επείγοντα περιστατικά ώστε να παραμένουν στο ΤΑΕΠ μόνο τα αυστηρώς επείγοντα.
Τα προβλήματα των ΤΑΕΠ είχαν απασχολήσει το 2017, στις 16 Νοεμβρίου, την Επιτροπή Υγείας της Βουλής η οποία συζήτησε το ίδιο θέμα, και στις 6 Ιουνίου το 2018 αφού τα προβλήματα παρέμεναν ως είχαν, με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις.
Ο προκάτοχος του κ. Παμπορίδη, κ. Φίλιππος Πατσαλής, είχε πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ΤΑΕΠ στις 23 Ιανουαρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης λήφθηκαν αποφάσεις για μέτρα αποσυμφόρησης των ΤΑΕΠ. Ο κ. Πατσαλής, είχε δηλώσει τότε, ότι κάθε Δευτέρα ο ίδιος θα μετέβαινε στα νοσοκομεία για να επιβλέπει την κατάσταση.
Πριν από τον κ. Πατσαλή, ο Πέτρος Πετρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί, τότε, με τους εκπροσώπους της Τρόικα, είχε αναφέρει στις 4 Απριλίου 2013, ότι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ ήταν η επιβολή τέλους €10.
Του κ. Πετρίδη, είχε προηγηθεί ο Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος, στις 11 Μαρτίου 2009, είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρούσε σε εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για την ορθή χρήση των ΤΑΕΠ. Ο κ. Πατσαλίδης, είχε χαρακτηρίσει χαώδη την κατάσταση στα ΤΑΕΠ, έκανε λόγο για ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των κλινών και πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του για τα προβλήματα των ΤΑΕΠ.
Διαχρονικοί και οι τίτλοι στις σχετικές ειδήσεις
Με μια σύντομη αναζήτηση στο αρχείο του «Φ», εντοπίσαμε δεκάδες δημοσιεύματα, τα οποία έφεραν ακριβώς τους ίδιους τίτλους και ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.
22 Σεπτεμβρίου 2010: «Φραγμός στις καθυστερήσεις και τον συνωστισμό στα ΤΑΕΠ – Σύσκεψη στο υπ. Υγείας».
28 Νοεμβρίου 2011, ο τότε διευθυντής του ΤΑΕΠ Λευκωσίας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε: «Επιβάλλεται επιτέλους λήψη μέτρων. Το ΤΑΕΠ είναι εκτός ορίων».
20 Οκτωβρίου 2012: «Στις 11 το πρωί το τμήμα έκλεισε αφού όλες οι κλίνες ήταν κατειλημμένες. Έκαναν ανάνηψη στο έδαφος».
3 Νοεμβρίου 2013: «Εγκαταλείπουν τα ΤΑΕΠ οι πολίτες λόγω συμφόρησης».
23 Φεβρουαρίου 2014: «24 ώρες αναμονή για εισαγωγή σε θάλαμο».
21 Ιανουαρίου 2015: «Ατέλειωτο μαρτύριο στις Πρώτες Βοήθειες».
3 Απριλίου 2015: «11 ασθενείς στην αναμονή για 24 ώρες».
2 Οκτωβρίου 2016: «Πάλι το αδιαχώρητο στις Πρώτες Βοήθειες».
7 Νοεμβρίου 2018: «Στους διαδρόμους και στις καρέκλες εξυπηρετούσαν χθες ασθενείς στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας».
23 Σεπτεμβρίου 2021: «Από 7 μέχρι 49 ώρες αναμονή στα ΤΑΕΠ».
Χθες, με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωση εξέδωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα όσα η κ. Κανάρη διαπίστωσε τόσο κατά την επίσκεψη της στο ΤΑΕΠ όσο και κατά την επίσκεψη της στο νοσοκομείο Λεμεσού δικαιώνουν την συντεχνία. «Στην εξίσωση των ευθυνών θέση έχει η ίδια η Πολιτεία, η οποία επέμενε στο συγκεκριμένο μοντέλο μεταρρύθμισης στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και στην απουσία εποπτικού ελέγχου καθώς και ασφαλιστικών δικλείδων και απόδοσης ευθυνών. Ευθύνη έχει ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος έχει αποτύχει να διαχειριστεί τα δημόσια νοσηλευτήρια, αδυνατεί να διεκδικήσει, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο του με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των νοσοκομείων, η οποία παρασύρει μαζί της το επαγγελματικό όνομα των γιατρών και των υπόλοιπων λειτουργών υγείας».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δεν πρόκειται για προβλήματα των ΤΑΕΠ
Η αλήθεια είναι ότι την περασμένη Παρασκευή, όταν άκουσα τις δηλώσεις της κ. Κανάρη, δεν ήξερα αν έπρεπε να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα. Ο κάθε υπουργός Υγείας ανακαλύπτει τα προβλήματα των ΤΑΕΠ, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και σύμφωνα με το αρχείο του «Φ», τα προβλήματα των ΤΑΕΠ απασχολούν την δημοσιότητα, πολλές φορές το χρόνο. Η κατάσταση δεν αλλάζει γιατί τα προβλήματα δεν είναι προβλήματα των ΤΑΕΠ, είναι προβλήματα από τα ΤΑΕΠ και μέσα, δηλαδή των νοσοκομείων και από τα ΤΑΕΠ και έξω, δηλαδή στην κοινωνία. Όσο για την ΠΑΣΥΚΙ, νομίζω ότι τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονταν και πριν την μεταρρύθμιση. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το σημερινό μας δημοσίευμα.