Παρά την πρόθεση της Κυβέρνησης να βοηθηθούν οι μαθητές που βίωσαν άσχημα την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων, από το πρώτο κιόλας τετράμηνο τον περασμένο Ιανουάριο, η Νομική Υπηρεσία φαίνεται να της δένει τα χέρια. Τουλάχιστον, όσον αφορά το ενδεχόμενο παρέμβασής της στα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, όπως αυτά προέκυψαν και ήδη επικυρώθηκαν με βάση τους Κανονισμούς της κείμενης νομοθεσίας.
Έγκυρες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας προς το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι για το πρώτο τετράμηνο δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Στο ερώτημα του Υπουργείου κατά πόσο μπορεί να γίνει παρέμβαση στα αποτελέσματά του ούτως ώστε να στηριχθούν οι μαθητές, η Νομική Υπηρεσία φαίνεται να απαντά «όχι», ανοίγοντας όμως ένα μικρό παραθυράκι, το οποίο ωστόσο δεν συστήνει. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να γίνει αναβαθμολόγηση μόνο για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται για πρακτική όμως που δεν συστήνεται καθώς δύσκολα τεκμηριώνεται. Παράλληλα ανάμεσα στους μαθητές σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα υπήρξαν και 20αρια. Επομένως, αναβαθμολόγηση δεν μπορεί να γίνει σε αυτούς, ενώ παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψει και ζήτημα ισοτιμίας και ισονομίας εάν βοηθηθούν άλλοι μαθητές.
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα που έθεσε το υπουργείο Παιδείας και το οποίο απασχολεί έντονα όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και δεν είναι άλλο από το κατά πόσον δύναται να διαφοροποιήσει τη βαρύτητα των μορφών αξιολόγησης στο δεύτερο τετράμηνο που ήδη τρέχει, η Νομική Υπηρεσία απάντησε καταφατικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή, πρέπει να ετοιμάσει σχετική πρόταση, να την καταθέσει η κ. Μιχαηλίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: OEΛMEK – Γονείς: «Όχι τρεις εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται άμεσα σε αυτό το σενάριο καθώς το θέμα, ως γνωστόν, έχει τεθεί από τη νέα Κυβέρνηση ως θέμα προτεραιότητας. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά βαρύτητας της γραπτής και της προφορικής αξιολόγησης (σημ. αυτό που ισχύει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία είναι 40% από τις εξετάσεις και 60% από την προφορική αξιολόγηση των μαθητών, η οποία περιλαμβάνει αρκετές μορφές).
Πέραν όμως από τη θεραπεία που θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο στο θέμα αυτό που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Εκπαίδευση, διεργασίες θα γίνουν στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που έθεσε η αρμόδια Υπουργός, και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην ολότητα του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων και οι οποίες θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στη Μέση Εκπαίδευση.