Ενόψει της συνέχισης της συζήτησης σήμερα ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2023, το ακαδημαϊκό ίδρυμα απέστειλε γραπτώς τις απαντήσεις και διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης συνεδρίας, επί σωρείας ζητημάτων. Κι όλα αυτά, στον απόηχο των αυστηρών τοποθετήσεων του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δικαιολογώντας το αίτημα του που αφορά σε πρόνοια ύψους €54.820.003 για κατασκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες, σημειώνει ότι αυτή προορίζεται να καλύψει όλες τις πληρωμές που αφορούν στα οικοδομικά και τεχνικά συμβόλαια και τις κατασκευαστικές εργασίες που προκύπτουν από την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και στις τροποποιήσεις, βελτιώσεις ή προσθήκες σε υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις για ικανοποίηση προγραμματιζόμενων ή νέων λειτουργικών αναγκών ή και την καλύτερη αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, η πρόνοια αναμένεται να καλύψει δαπάνες μέχρι €49.920.003 οι οποίες αφορούν έργα τα οποία χρηματοδοτούνται ή/θα χρηματοδοτηθούν από πρόσθετη κυβερνητική χορηγία από τα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και δαπάνες για άλλα έργα που θα καλυφθούν από άλλα έσοδα εκτός κρατικής χορηγίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντήσεις Πανεπιστημίου Κύπρου για τις δαπάνες
Ενδεικτικά καταγράφονται τα έργα των οποίων σχετικές δαπάνες αναμένεται να καλυφθούν το 2023:
>> Έργα χρηματοδοτούμενα από κυβερνητική χορηγία από τα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης: Πολυτεχνική Σχολή, Ιατρική Σχολή στην πανεπιστημιούπολη, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών & χώροι διδασκαλίας ΙΙΙ, φωτοβολταϊκό πάρκο 5ΜW, αντισεισμική αναβάθμιση ακαδημίας, Ενεργειακό Κέντρο Β’.
>> Έργα χρηματοδοτούμενα εκτός κυβερνητικής χορηγίας από τα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης: αναβάθμιση Ενεργειακού Κέντρου Α’, διάφορα.
Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο απευθυνόμενο στην επιτροπή Παιδείας αγγίζει και άλλα σημεία, τα οποία είχαν θιχτεί στην προηγούμενη συνεδρία της. Για παράδειγμα, αναφέρεται και στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Μιχαηλίδης για απολαβές ακαδημαϊκών από ερευνητικά προγράμματα αλλά και από τη διδασκαλία τους στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου. Για την αντιμισθία ακαδημαϊκών από ερευνητικά προγράμματα αναφέρει ότι με βάση πολιτική που αφορά συμπληρωματικές δραστηριότητες των μελών ακαδημαϊκού προσωπικού, υπάρχει οροφή της τάξεως του 60% περίπου για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (135 ημέρες/1.012,5 ώρες ετησίως στο σύνολο των 224 ημερών/1.680 εργάσιμων ωρών). Η ωριαία αμοιβή καθορίζεται ως το πηλίκο των κατά μήνα απολαβών διά του αριθμού των κανονικών ωρών εργασίας, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο συμβόλαιο με τον χρηματοδότη. Σημειώνεται ότι τα μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού δύνανται να λάβουν επιπρόσθετες απολαβές μόνο από προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή από άλλο φορέα του εξωτερικού κι εφόσον δεν απαιτείται συγχρηματοδότηση που να είναι υψηλότερη των υπερκεφαλικών που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το εκάστοτε έργο.
Όσον αφορά στους πανεπιστημιακούς γιατρούς αναφέρει ότι αυτοί εκπληρώνουν πλήρως τις ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές, διοικητικές και ερευνητικές τους υποχρεώσεις έναντι του Πανεπιστημίου. «Για πολλές από αυτές με εργασία εκτός κανονικού εργάσιμου χρόνου. Αποζημιώνονται για το κλινικό τους έργο το οποίο παρέχουν στον ΟΚΥπΥ (και όχι στο ΠΚ), ο οποίος και λαμβάνει όλα τα έσοδα από την κλινική τους εργασία. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα, ούτε γίνεται αποδεκτό ότι υπάρχει/παρατηρείται μειωμένος χρόνος εργασίας στο Πανεπιστήμιο που να δικαιολογεί μείωση αποδοχών από το ακαδημαϊκό ίδρυμα».