Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι μαθητές έλαβαν την περασμένη Δευτέρα τους βαθμούς τους όπως αυτοί προέκυψαν από την αξιολόγηση του πρώτου τετραμήνου και τώρα πλέον κι επισήμως, εκπαιδευτικοί φορείς κάνουν λόγο για αποτυχία του θεσμού. Οι οργανωμένοι γονείς κατακεραυνώνοντας το υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα πλείστα μαθήματα ως τραγικά, κάνοντας λόγο και για τραγικές συνέπειες.
Όπως ανέφερε στον «Φ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, στα πλείστα μαθήματα η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών παρουσιάζει πτώση του γενικού βαθμού τους, εκφράζοντας παράλληλα την οργίλη αντίδραση των γονέων καθώς εδώ και αρκετό καιρό χτυπούσαν το καμπανάκι στο υπουργείο Παιδείας, τόσο για τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει ο θεσμός των τετράμηνων εξετάσεων, όσο και για τον βαθμό δυσκολίας εξεταστικών δοκιμίων συγκεκριμένων μαθημάτων ζητώντας από το υπουργείο να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε να μην θυματοποιηθούν τα παιδιά.
«Επιστολές μας για τα θέματα αυτά παραμένουν αναπάντητες μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, με τη Συνομοσπονδία στην αυστηρή της ανακοίνωση να σημειώνει πως «δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία και απουσία πρόθεσης και διάθεσης να διορθώσει ή ακόμα και να μειώσει τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω των σοβαρών λαθών και παραλείψεων των δικών του εμπλεκομένων λειτουργών αλλά και των όλων διαδικασιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξέσπασμα των οργανωμένων γονέων δεν αφορά μόνο τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτηρίζουν τραγικά, αλλά γενικότερα τις διαδικασίες προετοιμασίας των εξετάσεων, επισημαίνοντας πως αυτές «βρίθουν λαθών, εσκεμμένων και μη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Απαντά με στοιχεία στις επικρίσεις για τα τετράμηνα
- Γονείς: Τραγικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνου
- Ριπές ΠΣΕΜ κατά Προδρόμου για τετράμηνα – «Πρωτοφανής αδιαφορία»
Ταυτόχρονα, βάζουν στο στόχαστρο και τον χρόνο ετοιμασίας των γραπτών, αφήνοντας ξεκάθαρα να νοηθεί ότι το αδιάβλητο του θεσμού μπάζει. «Η ετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων από τους θεματοθέτες έγινε πολύ πριν τις εξετάσεις και τα γραπτά κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των γονέων, ενώ απαριθμούνται και τα ακόλουθα λάθη και παραλείψεις κατά την εξεταστική περίοδο:
>> Διαρροή εξεταστικού δοκιμίου.
>> Ο βαθμός δυσκολίας γραπτών ήταν εκτός πλαισίων.
>> Απουσία διαβάθμισης γραπτού.
>> Η χρονική διάρκεια του γραπτού ήταν εκτός πλαισίων.
>> Διορθώσεις και οδηγοί διόρθωσης με ασάφειες και παραλείψεις.
«Όλα τα πιο πάνω οδήγησαν σε μία πραγματική αποτυχία η οποία επιβεβαιώνεται πλέον αριθμητικά και μετρήσιμα από τους βαθμούς που πήραν τα παιδιά. Η αποτυχία αυτή βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο και σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας. Οι μαθητές/ μαθήτριες δεν πρόκειται να θυματοποιηθούν για τα λάθη αυτών που είχαν την ευθύνη της διεξαγωγής των εξετάσεων, των θεματοθετών, των επιθεωρητών και της Εποπτικής Αρχής που είχαν αποκλειστικά την ευθύνη να ελέγξουν άτομα και διαδικασίες. Ως εκπρόσωποι των χιλιάδων γονιών των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης δηλώνουμε ότι: α) Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων πρώτου τετραμήνου και β) για μας η όλη διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου άκυρη, παρόλη την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν τα παιδιά και οι οικογένειές μας», αναφέρει η Συνομοσπονδία Γονέων.
Την ίδια ώρα, οι γονείς ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται με την ανοχή και την υπογραφή τους να επιβραβεύσουν την αποτυχία του υπουργείου.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα των οργανωμένων γονέων, γνωστοποίησαν ότι θα απευθυνθούν στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Παιδείας που θα διοριστεί σύντομα, απαιτώντας να μην μετακυλήσει στα παιδιά η αποτυχία των εμπλεκομένων θεματοθετών και επιθεωρητών αλλά και του υπουργείου. «Να μην αδικηθούν τα παιδιά μας λόγω της ανικανότητας αυτών που είχαν την ευθύνη να τα βοηθήσουν και να τα προστατεύσουν και δεν το έπραξαν», αναφέρουν. Παράλληλα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη άμεσης τροποποίησης της νομοθεσίας.
Πρόταση και για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων
Κι ενώ οι τετράμηνες εξετάσεις απασχολούν έντονα και αναμένεται ότι άμεσα θα τεθούν επί τάπητος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου και συζητείται ήδη το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για κατάργησή τους από την πλειοψηφία των κομμάτων, στην εξίσωση μπαίνουν και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, έστω και σε βάθος χρόνου. Κι αυτό διότι, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, προτίθεται να ρίξει στο τραπέζι και εισήγηση για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων –κάτι που αν στηριχθεί, δεν θα έχει άμεση ισχύ– εξηγώντας πως πρέπει να γίνει μια πλήρης αναδιοργάνωση του εξεταστικού συστήματος.
Ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η πρόταση του είναι κατάργηση των Παγκύπριων σε βάθος χρόνου, με στόχο οι μαθητές να αξιοποιούν για πρόσβαση σε πανεπιστήμια το απολυτήριό τους, ωστόσο, η ευθύνη για τις διαδικασίες πρόσβασης θα είναι του υπουργείου Παιδείας και όχι των πανεπιστημίων. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, ο κ. Μυλωνάς αναφέρει ότι «πρώτα πρέπει να δούμε το σύστημα αξιολόγησης στα σχολεία και πώς αυτή γίνεται». Σημειώνει παράλληλα, πώς είναι θέματα σημαντικά, τα οποία χρήζουν συζήτησης στο πλαίσιο ενός ορθού διαλόγου με τα διάφορα μέρη, εξ ου και πρώτα απ’ όλα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα πρέπει να συζητήσει με τον νέο υπουργό Παιδείας που θα αναλάβει το σχετικό χαρτοφυλάκιο.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν σε επίπεδο Βουλής κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο κατάργησης του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, ενώ ως πρώτο βήμα δεν αποκλείεται η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων να στραφεί προς την κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, δηλαδή της εξέτασης του Ιανουαρίου, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος του πρώτου τετραμήνου κάθε σχολικής χρονιάς.
Όπως και να εξελιχθεί η συζήτηση, το βέβαιο είναι ότι με το που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή, η αρμόδια Επιτροπή της θα ασχοληθεί ζεστά με τον επίμαχο θεσμό των τετράμηνων εξετάσεων.
ΟΕΛΜΕΚ: Άμεσα το θέμα να εξεταστεί στη Βουλή
Για το θέμα των αποτελεσμάτων και των αντιδράσεων από πλευράς γονέων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται πλήρως την έντονη τους αντίδραση αναφορικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σημείωσε ότι οι καθηγητές εισπράττουν τη διάχυτη απογοήτευση των μαθητών μετά την επιστροφή τους στα σχολεία και είναι ένα θέμα που δεν συζητιέται για πρώτη φόρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η ΟΕΛΜΕΚ αναμένει την επαναλειτουργία της Βουλής για να τεθεί άμεσα το θέμα. «Κι αυτό με δύο στόχους: Πρώτον, να δούμε τι πρέπει να γίνει ώστε να μην θυματοποιηθούν οι φετινοί μαθητές και πρωτίστως οι τελειόφοιτοι και δεύτερον, να θέσουμε ένα τέλος σε αυτό το αποτυχημένο σύστημα των εξετάσεων τετραμήνων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Προτεραιότητα για τον νέο υπουργό
Μπορεί σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης, τα θέματα της Οικονομίας και του Κυπριακού να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, καθώς πρόκειται για δύο τομείς που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για το πώς θα πορευτούν οι νέοι, ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένοι τομείς στην Παιδεία θα απασχολήσουν με το καλημέρα. Ένας από αυτούς και ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων. Φαίνεται ότι ο νέος υπουργός που θα αναλάβει το πηδάλιο της Παιδείας, θα ριχθεί στα βαθιά με το που θα πατήσει πόδι στο υπουργείο του. Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα όλων των εκπαιδευτικών φορέων καθώς και της Βουλής, επομένως θα κληθεί άμεσα να βρει τις λύσεις.