Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται ότι θα παραληφθούν οι νέες κάμερες της Τροχαίας που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε πέντε από τα έξι συνολικά σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Στη βάση του συμβολαίου προβλέπεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει στην αναθέτουσα Αρχή που είναι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, 20 νέες σταθερές κάμερες και άλλες 16 κινητές. Ωστόσο, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τόσο οι κινητές όσο και τα σταθερά σημεία θα παραλαμβάνονται σταδιακά ώστε να μην «πατώσει» το σύστημα από νέα βροχή καταγγελιών και από την άλλη να εξοικειώνονται οι οδηγοί με τα νέα σημεία.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, καθώς εκτιμάται ότι οι κάμερες συνέβαλαν στη μείωση πέρσι των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Κάθε σημείο που θα παραλαμβάνεται θα ελέγχεται κατά πόσον οι κάμερες εργάζονται κανονικά και στέλλουν τα σωστά στοιχεία στο σύστημα ώστε να εκδίδεται το πρόστιμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν βιάζονται για τις νέες κάμερες τροχαίας
Τα νέα σημεία στα οποία εγκαταστάθηκαν οι νέες κάμερες στη Λευκωσία είναι:
>> Διασταύρωση Λεωφ. Στροβόλου με οδό Μαχαιρά.
>> Διασταύρωση Λεωφ. Μακαρίου με Διγενή Ακρίτα και Σπύρου Κυπριανού (φώτα Λυκαβητού).
>> Διασταύρωση Λεωφ. Γρίβα Διγενή με Προδρόμου.
>> Διασταύρωση Λεωφ. Λεμεσού με Αρμενίας.
Στη Λεμεσό τα δύο σημεία στα οποία τοποθετούνται τώρα κάμερες είναι:
>> Διασταύρωση Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ΄ με Αρχ. Λεοντίου Α΄.
>> Διασταύρωση Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ΄ με Αγίας Ζώνης.
Αυτή τη στιγμή μπορεί οι κάμερες να έχουν ήδη τοποθετηθεί και να ανάβουν φλας, αλλά δεν μοιράζουν ακόμη εξώδικα. Σε επίσημη λειτουργία βρίσκονται μόνο οι κάμερες στη διασταύρωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη στη Λευκωσία, καθώς και οι τέσσερις κινητές που μπορεί να τις εντοπίσουν οι οδηγοί οπουδήποτε.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος του, υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, αναφέρθηκε στη μείωση κατά 17% των θανατηφόρων συγκρούσεων στους δρόμους που σημειώθηκε πέρσι, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 37, στον μικρότερο δηλαδή αριθμό στη Δημοκρατία από τότε που τηρούνται στοιχεία. Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στον στόχο για μείωση των θανατηφόρων κατά 50% μέχρι το 2030 και τόνισε ότι η περσινή επιτυχία οφείλεται στη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών. Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στα σχολεία από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.
Στο Συμβούλιο έγινε παρουσίαση των αιτίων των περσινών τροχαίων συγκρούσεων που οφείλονται κυρίως στη μη χρήση ζώνης ασφάλειας και κράνους, στην υπερβολική ταχύτητα, στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και στην παράνομη στροφή δεξιά.
Από πλευράς της η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, δήλωσε ότι η συλλογική προσπάθεια και οι δράσεις που έγιναν έφεραν ένα καλό αποτέλεσμα στη μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και σοβαρών τραυματισμών. Ευχαρίστησε τους δύο πρεσβευτές οδικής ασφάλειας, Μιχάλη Σοφοκλέους και Αλέξη Δημητρίου, τους εμπλεκόμενους λειτουργούς και τόνισε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2023. Η κ. Δράκου υπενθύμισε την αυστηροποίηση των ποινών, το γεγονός ότι πέρσι δόθηκαν 546 διαλέξεις που παρακολούθησαν 15.000 άτομα, 128 επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από 4.600 μαθητές και 56 βιωματικά εργαστήρια στην Εθνική Φρουρά τα οποία παρακολούθησαν 4.000 στρατιώτες.