Η επιστροφή στο σχολείο τώρα που τελειώνει η εορταστική περίοδος, σηματοδοτείται και με την έναρξη των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου για όλους τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Για πρώτη δε φορά, στις συγκεκριμένες εξετάσεις ρίχνονται και οι μαθητές των Γυμνασίων καθώς ο θεσμός επεκτείνεται και στο γυμνασιακό κύκλο. Άρα, από την Α΄ τάξη Γυμνασίου μέχρι και την Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ο μαθητικός πληθυσμός θα βρίσκεται σε εξεταστική διαδικασία από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Η μόνη διαφορά στη διάρκεια των εξετάσεων είναι η μία εβδομάδα για τα Γυμνάσια, σε σχέση με τις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσουν σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Με βάση το πρόγραμμα όπως αυτό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας:

>> Στα Γυμνάσια και για τις τρεις τάξεις τους, οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου αρχίζουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

>> Στην Α΄ τάξη Λυκείου η εξεταστική διαδικασία αρχίζει την Τρίτη 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

>> Στη Β΄ και Γ΄ τάξη οι εξετάσεις αρχίζουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

>> Στην Α΄ τάξη Τεχνικών Σχολών αρχίζουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

>> Στη Β΄ και Γ’ τάξη Τεχνικών Σχολών αρχίζουν επίσης τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ξεσηκώσει μία συνεχή θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις εκπαιδευτικών, μαθητών και οργανωμένων γονέων που στέκονται απέναντι από το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά διάφορα προβλήματα και στρεβλώσεις που, όπως λένε, παρουσιάζονται στο ευρύτερο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, εφαρμόστηκε από τη σχολική χρονιά 2020 – 2021, με σταδιακή επέκταση σε τάξεις και εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Οι βασικές αλλαγές που προνοούνται για το θεσμό των τετραμήνων είναι οι εξής:

>> Κατά τη διάρκεια της περιόδου που διενεργούνται οι ενιαίες γραπτές αξιολογήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα δεν διεξάγονται μαθήματα.

>> Οι ενιαίες γραπτές αξιολογήσεις για το πρώτο τετράμηνο διεξάγονται μετά από την παρέλευση πέντε ημερών από το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων.

>> Ως μέρος της προφορικής αξιολόγησης βαρύτητας 60% για τα μεν εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπονται γραπτές προειδοποιημένες ασκήσεις στην τάξη, ενώ για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπεται μια μικρή γραπτή προειδοποιημένη άσκηση στην τάξη.

>> Ως μέρος της γραπτής αξιολόγησης βαρύτητας 40%, για τα εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπεται ενιαία αξιολόγηση διάρκειας 90΄στο τέλος κάθε τετραμήνου (135΄ για τα Νέα Ελληνικά και τα μαθήματα Γλωσσών), ενώ για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπεται μία γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας 45΄κατά τη διάρκεια των τετραμήνων.

Οδηγίες για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία

Ενόψει της έναρξης των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, εδώ και μέρες το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία, μέσω της οποίας δίνει οδηγίες σχετικά με το πώς θα χειριστούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία όσον αφορά την εξεταστική διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

>> Μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν σε μεταβατικές τάξεις (Α΄, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) δεν θα παρακαθίσουν στην εξέταση του πρώτου τετραμήνου.

>> Μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν σε ολιγόωρο πρόγραμμα (σε Γυμνάσιο ή Λύκειο) δεν θα παρακαθίσουν στην εξέταση του πρώτου τετραμήνου για τη φετινή σχολική χρονιά, μέχρι να γίνει άλλη διευθέτηση από το επόμενο σχολικό έτος. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που μαθητής ολιγόωρου τμήματος επιθυμεί να παρακαθίσει στις εξετάσεις πρώτου τετραμήνου, αυτό θα γίνεται μετά από γραπτή συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων.

>> Και για τις δύο πιο πάνω περιπτώσεις παιδιών, θα διενεργηθεί ενδιάμεση αξιολόγηση στην Ελληνομάθεια για σκοπούς ανατροφοδότησης.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η αξιολόγηση στην Ελληνομάθεια θα εξετάζει τις τέσσερις βασικές γλωσσικές δεξιότητες: α) Την κατανόηση γραπτού λόγου, β) την κατανόηση προφορικού λόγου, γ) την παραγωγή γραπτού λόγου και δ) την παραγωγή προφορικού λόγου, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα επίπεδα Α1 – Α2, Α2 – Β1.  

Σημειώνεται επίσης ότι η διεξαγωγή των μαθημάτων για τους πιο πάνω μαθητές θα διαμορφωθεί ως εξής:

>> Μεταβατικές τάξεις και ολιγόωρα τμήματα Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου: Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (16/01 έως 24/01/2023), τα μαθήματα διακόπτονται και οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι για προετοιμασία για την ενδιάμεση εξέταση.

>> Μεταβατικές τάξεις και ολιγόωρα τμήματα Α΄ Λυκείου: Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (16/01 έως 27/01/2023), τα μαθήματα θα συνεχίζονται εκτός από την περίοδο από 16/01 έως 18/01. Την περίοδο από 16/01 έως 18/01 τα μαθήματα διακόπτονται και οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι για προετοιμασία για την ενδιάμεση εξέταση.

>> Τμήματα Ασυνόδευτων Ανήλικων: Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (16/01 έως 27/01/2023), τα μαθήματα συνεχίζονται.

Πρόκειται για αγώνα δρόμου, λέει η ΟΕΛΜΕΚ

Στο μεταξύ, η ΟΕΛΜΕΚ διαπιστώνει αναντιστοιχία μεταξύ Αναλυτικών Προγραμμάτων/ Πλαισίων Μάθησης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Σύμφωνα και με το πιο πρόσφατο, σχετικό της ψήφισμα, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών της Αντιπροσώπων, η ύπαρξη αυτής της αναντιστοιχίας υποχρεώνει τους διδάσκοντες καθηγητές σε έναν ατέλειωτο αγώνα δρόμου απλά και μόνο για κάλυψη της ύλης, αφήνοντας στο περιθώριο την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Η αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων/ Πλαισίων Μάθησης όλων των μαθημάτων και τάξεων καθίσταται πλέον επιτακτική, ενώ είναι αδικαιολόγητη η άρνηση του υπουργείου Παιδείας για πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των Συνδέσμων Ειδικοτήτων και των οικείων Επιθεωρητών για τα Πλαίσια Μάθησης Γυμνασίου και Λυκείου, πράγμα το οποίο δεν συμβάλει στην εύρυθμη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων/ Πλαισίων Μάθησης για όλες τις τάξεις Γυμνασίου/ Λυκείου με βάση τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, ώστε οι δείκτες επιτυχίας/ επάρκειας να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών/τριών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ υπενθύμισε την υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων (ΝΩΠ), η οποία θα έπρεπε να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς φορείς το φθινόπωρο του 2018. 

«Παρ’ όλο που το ΥΠΑΝ δηλώνει ότι έγινε αξιολόγηση και παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η Οργάνωσή μας ζητά αναλυτική ενημέρωση για τα συμπεράσματα της εν λόγω αξιολόγησης, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση από πλευράς του ΥΠΑΝ. Θεωρούμε ότι μέσα από την αξιολόγηση των ΝΩΠ θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα, στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η δρομολόγηση επιστημονικά τεκμηριωμένης επίλυσης των προβλημάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί, με ολοκληρωμένο τρόπο και όχι με αποσπασματικές διορθώσεις και αλλαγές, ώστε να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μαθητές/ μαθήτριες και γενικά το δημόσιο σχολείο. Υπογραμμίζουμε επιπρόσθετα, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς και αποσπασματικές αλλαγές του Ωρολογίου Προγράμματος χωρίς την εκ των προτέρων διεξαγωγή διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς φορείς», αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ. 

Υπενθυμίζεται ότι η ύλη και γενικότερα τα Πλαίσια Μάθησης που διέπουν διάφορα εξεταζόμενα μαθήματα τόσο στα Γυμνάσια, όσο και στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές έχουν απασχολήσει αρκετές φορές εκπαιδευτικούς και υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας των εξετάσεων τετραμήνων. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η κάθε τάξη με τις δυσκολίες της

Κατά την περίοδο των γιορτών είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με παιδιά διαφόρων τάξεων της Μέσης Εκπαίδευσης. Ρωτώντας τα πώς περνούν το χρόνο των διακοπών τους, τα περισσότερα απαντούσαν ότι προετοιμάζονται και για τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου, οι οποίες πλησιάζουν. Εξίσου αγχωμένοι ήταν και οι τελειόφοιτοι αλλά και τα… γυμνασιόπαιδα. Ιδιαίτερα το ένα που φέτος φοιτά στην Α΄ Γυμνασίου. Κι αυτό διότι, όπως είπε «δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω στις εξετάσεις». Όσο για τους μεγαλύτερους που φέτος αποχαιρετούν μια για πάντα το σχολείο, το άγχος μεγαλύτερο γιατί στο βάθος έχουν και τις Παγκύπριες. Συζητώντας μαζί τους καταλαβαίνεις την πραγματική εικόνα, με τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της. Αυτήν που εκφράζουν αυθόρμητα, χωρίς να έχουν ανάγκη τα ίδια τα παιδιά να την δραματοποιήσουν ή να την ωραιοποιήσουν.