Στο μικροσκόπιο επιστημόνων και υπουργείου Υγείας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού οι οποίες παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες έξαρση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα παιδιατρικά, παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων να εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύ ψηλές πληρότητες.
Κορωνοϊός, γρίπη, κοινό κρυολόγημα και RSV συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ενώ αναμένεται ότι σήμερα θα εκδοθεί και ανακοίνωση με ειδικές συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες.
Σε μια νέα εξέλιξη, οι Αρχές τέθηκαν χθες σε συναγερμό όταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο εισήχθη παιδάκι με συμπτώματα στρεπτόκοκκου Α, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκαν και τα μέλη της ΣΕΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αποφάσισαν ΣΕΕ-Υπ. Υγείας για έξαρση Covid κι άλλων λοιμώξεων
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας πρόκειται για κοριτσάκι 4,5 ετών το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο ενώ μετακλήθηκε από το Ισραήλ, λοιμωξιολόγος, παιδοεντατικολόγος προκειμένου να βοηθήσει στην διαχείριση της κατάστασης του. Δεν αποκλείεται εξάλλου και εάν αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης του παιδιού, το κοριτσάκι να μεταφερθεί στη γειτονική χώρα για πιο εξειδικευμένη περίθαλψη.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή, με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Η μετάδοση ευνοείται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και μεγάλες συναθροίσεις ενώ οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων προστασίας σε σχολεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πονόλαιμος, ο πυρετός, ρίγος και μυαλγίες. Η θεραπεία είναι η λήψη αντιβιοτικής αγωγής κατόπιν οδηγιών από τον προσωπικό ιατρό ή παιδίατρο.
Στη Μεγάλη Βρετανία τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του στρεπτόκοκκου Α, δεκάεξι παιδιά ενώ την περασμένη εβδομάδα σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όταν καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών.
Σε ό,τι αφορά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σχετικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (που οφείλονται δηλαδή σε ιούς) και του κατώτερου αναπνευστικού, που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από βακτήρια».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προστίθεται στην ανακοίνωση, υποβλήθηκαν εισηγήσεις από τα μέλη της ΣΕΕ και αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης από το υπουργείο Υγείας με οδηγίες προς το κοινό για την εφαρμογή μέτρων προστασίας εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» και των διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων που αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, καθόρισαν τις ομάδες υψηλού κινδύνου και με δεδομένο το γεγονός ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε όλες τις περιπτώσεις των ιών που παρουσιάζουν αυτό το διάστημα έξαρση, αναμένεται ότι και τα μέτρα προστασίας που θα προταθούν θα είναι κοινά.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» τα μέλη της ΣΕΕ αναμένεται ότι σήμερα θα δώσουν και γραπτώς τις προτάσεις τους στον υπουργό Υγείας με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών.
Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε σε σχέση με την πανδημία και τον κορωνοϊό, «το υπουργείο Υγείας θα εντείνει τις δράσεις του για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της COVID-19 και ιδιαίτερα για την αύξηση των εμβολιασμών με ενισχυτική δόση, δεδομένης της σημασίας που έχει για την ενίσχυση της ανοσίας ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία».
Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί γύρω στις 100.000 εμβολιασμοί σε παγκύπριο επίπεδο με τους ειδικούς να καλούν τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν καθώς η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και χρόνιους ασθενείς.
Πλατφόρμα καταγραφής λοιμώξεων
Η συνύπαρξη κυρίως του κορωνοϊού, της γρίπης και του RSV είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ στην Κύπρο, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ετοιμάσει πλατφόρμα καταγραφής όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων προκειμένου να γίνεται πιο σωστή και λεπτομερής επιτήρηση της κατάστασης. Η πλατφόρμα στην οποία θα συμμετέχουν εθελοντικά 40 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και παιδίατροι αναμένεται ότι θα λειτουργήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.