Στις διαδικασίες μεταξύ Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες ασθενείς, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει την ενδεδειγμένη για τους ίδιους θεραπεία εδώ και αρκετούς μήνες.
Μέχρι το καλοκαίρι, οι ασθενείς που χρειάζονταν τη νέα θεραπεία για υπερλιπιδαιμία, απευθύνονταν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας και αφού ακολουθούνταν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες έπαιρναν τα φάρμακά τους. Το καλοκαίρι και αφού η ΕΟΑ διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που χρειάζονταν τη συγκεκριμένη θεραπεία ήταν εκατοντάδες κάθε χρόνο, άρχισε να απορρίπτει μαζικά τα σχετικά αιτήματα, καλώντας τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να επισπεύσει τις δικές του διαδικασίες και να εντάξει το σκεύασμα στο Γενικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να συνταγογραφείται από τους γιατρούς και να το λαμβάνουν χωρίς καθυστέρηση από τα φαρμακεία οι ασθενείς τους.
Τον περασμένο Αύγουστο και αφού δεκάδες ασθενείς είχαν ήδη μείνει ξεκρέμαστοι καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακα τους (η τιμή των οποίων είναι ψηλή για να τα αγοράσουν από την τσέπη τους), ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών απέστειλε σχετική επιστολή τόσο προς τον υπουργό Υγείας, όσο και προς τον ΟΑΥ αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία για ένταξη νέων θεραπειών στο ΓεΣΥ δεν είναι απλή, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Εφόσον η συγκεκριμένη θεραπεία χορηγήθηκε σε αριθμό ασθενών στο παρελθόν, θεωρούμε ότι η διαδικασία έγκρισης και χορήγησης της υπάρχει και πρέπει να συνεχιστεί μέχρι αυτή η θεραπεία να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Ζητούμε την άμεση επανεξέταση των απορριφθέντων αιτήσεων το συντομότερο δυνατό, αφενός γιατί τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και αφετέρου για τερματισμό της διάκρισης μεταξύ των πολιτών που παρά τις ίδιες υποχρεώσεις τους έναντι στο ΓεΣΥ, υπόκεινται σε διακρίσεις. Εξάλλου, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ είναι η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοιβάζονται οι ασθενείς -Στις ουρές για ένα κουτί βιταμίνες
Την επιστολή του Συνδέσμου Καρδιοπαθών, ακολούθησε επιστολή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία στο μεταξύ, άρχισε να λαμβάνει στο «Παρατηρητήριο Ασθενών» που λειτουργεί παράπονα από τους ίδιους τους ασθενείς των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονταν από την ΕΟΑ.
«Το πρόβλημα έκτοτε συνεχίζεται. Ο αριθμός των ασθενών που δεν μπορούν να λάβουν τη νέα θεραπεία για την υπερλιπιδαιμία, αν και τη χρειάζονται επειγόντως, συνεχώς αυξάνεται αλλά το σκεύασμα παραμένει εκτός ΓεΣΥ και δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ένταξή του», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.
«Δυστυχώς, λαμβάνουμε μια απάντηση ότι οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν άλλα σκευάσματα τα οποία είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Για να χρειαστεί ο γιατρός να παραπέμψει τον ασθενή του στις διαδικασίες της ΕΟΑ, σημαίνει ότι οι ενταγμένες στο ΓεΣΥ θεραπείες δεν καλύπτουν τις δικές του ανάγκες. Άρα χρειάζεται τα νεότερα σκευάσματα. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, τότε σημαίνει ότι χάσαμε το στόχο του ΓεΣΥ», είπε συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, υπενθύμισε ο κ. Κουλούμας, «για τη συγκεκριμένη θεραπεία, το είχαμε βγάλει στη δημοσιότητα και πριν από μερικούς μήνες. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και η ΟΣΑΚ τον μήνα Νοέμβριο μόνο, δέχθηκε γύρω στα δέκα σχετικά παράπονα από ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους».
Λογικό το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας
Τη θεραπεία αυτή, «τη λαμβάνουν ασθενείς επειδή κινδυνεύουν και δεν μπορούμε να τους πούμε, περιμένετε τις διαδικασίες του ΟΑΥ να ολοκληρωθούν και μετά θα πάρετε τα φάρμακα σας. Από πλευράς του υπουργείου Υγείας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα πολύ λογικό επιχείρημα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό ασθενών και η ΕΟΑ χορηγεί εξειδικευμένες θεραπείες σε περιπτώσεις όπου μιλάμε για μικρό αριθμό ατόμων που τις χρειάζονται. Το σκεύασμα αυτό δεν αφορά πέντε ή δέκα ή εικοσιπέντε ασθενείς αλλά μερικές εκατοντάδες τουλάχιστον, άρα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΟΑ. Ο ΟΑΥ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του διότι οι ασθενείς δεν γίνεται να συνεχίσουν να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους».
«Πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι»
Η ένταξη των νέων θεραπειών στο ΓεΣΥ, «είναι κάτι για το οποίο η ΟΣΑΚ αγωνίζεται και φωνάζει σχεδόν καθημερινά εδώ και ένα μήνα». Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «βλέπουμε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται το πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί αν και πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι διότι χάθηκε ήδη πάρα πολύς χρόνος».
Στην τελευταία συνάντηση «που είχαμε στο υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό και τον ΟΑΥ, αποφασίστηκε ότι θα υιοθετηθεί μια νέα διαδικασία την οποία ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει προτείνει. Ως ΟΣΑΚ δεν θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή θα επιλύσει το πρόβλημα, ωστόσο συναινέσαμε εις ένδειξη καλής θέλησης».