Σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω ούτως ώστε να καλύπτει σταδιακά και τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών, κατέληξε χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στο πλαίσιο κλειστής συνεδρίας στην παρουσία του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου.
Οι πολιτικές δυνάμεις κατέληξαν στη στήριξη τροπολογιών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με βάση τις οποίες το υπουργείο Παιδείας αφήνεται μεν να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του μέχρι το 2026 –όπως είναι και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εν λόγω μεταρρύθμισης – ωστόσο, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως στο πλαίσιο των σχεδιασμών αυτών, θα προηγείται η φοίτηση των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία και στα κοινοτικά και όταν δεν υπάρχουν θέσεις σε αυτά, τότε μόνο θα παραπέμπονται για φοίτηση σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία με επιχορήγηση στη βάση κριτηρίων.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει παράλληλα να αξιοποιήσει τον χρόνο αυτό ούτως ώστε να αναπτύξει δημόσιες δομές για την εξυπηρέτηση των παιδιών και τη διασφάλιση του δικαιώματος τους για πρόσβαση στη Δημόσια Παιδεία. Αυτό πρέπει να υλοποιηθεί με ανέγερση νέων δημόσιων νηπιαγωγείων ή/και με επέκταση υφιστάμενων.
Σημαντική δε, πρόνοια η οποία τίθεται προς δέσμευση του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση είναι όπως από το 2027 κι έπειτα όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά Προδημοτικής Εκπαίδευσης, να μπορούν να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της περιφέρειάς τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Ικανοποίησαν την ΠΟΕΔ για επέκταση Προδημοτικής
Με τα πιο πάνω φαίνεται να συμφωνεί και το υπουργείο Παιδείας, με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή να προχωρεί στην αλλαγή του κειμένου του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Δεκεμβρίου.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση, η οποία στοχεύει στην εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Εκπαίδευση, έπειτα και από τη δυναμική αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαφωνούν με την επιχορήγηση φοίτησης παιδιών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία εκφράζοντας φόβους για προσπάθειες σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά και απώλειας των €12,2 εκατ. που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η εν λόγω μεταρρύθμιση εμπίπτει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κλειστή συνεδρία, τροπολογία κατέθεσε και το ΑΚΕΛ με πρόνοια για καμία παραπομπή σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, η οποία καταψηφίστηκε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι ο χώρος της Παιδείας, είναι συναινετικός και η Επιτροπή Παιδείας ομόφωνα έχει κάνει αποδεκτές τις δύο τροπολογίες, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, οι οποίες από τη μια διασφαλίζουν ότι εξασφαλίζουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από την άλλη ρίχνουμε μανδύα προστασίας προς το δημόσιο σχολείο.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι «από τη μια επιτρέπουμε στο υπουργείο να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του, λαμβάνοντας τα χρήματα από την ΕΕ, έτσι ώστε σταδιακά να επεκτείνει την Προδημοτική μέχρι το 2026 και από την άλλη έχουμε καταθέσει την τροπολογία, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή και από τον ίδιο τον υπουργό, έτσι ώστε να δεσμεύει το υπουργείο ότι από το 2026 – 2027 και μετέπειτα όλα τα παιδιά θα φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιφέρειας τους». Ο κ. Αποστόλου είπε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας εκτός από τη δέσμευση να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αναλαμβάνει και δέσμευση να υλοποιήσει το πρόγραμμα σταδιακής επέκτασης και αναβάθμισης των υποδομών των δημοσίων νηπιαγωγείων.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι αισίως η Επιτροπή Παιδείας κατέληξε σε συμβιβαστική λύση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, μέσα από την οποία επωφελούνται 1.800 νοικοκυριά, με €12,2 εκατ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξω από το Προεδρικό η ΠΟΕΔ για υποχρεωτική προδημοτική
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, η τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του «και ήταν η τροπολογία, η οποία διασφάλιζε ξεκάθαρα τον χαρακτήρα της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης», δεν υιοθετήθηκε. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η εν λόγω τροπολογία θα κατατεθεί και στην Ολομέλεια. «Είναι διαχείριση ζημιάς που κάνουμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και κυρίως με τους πολίτες που μας ακούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, βουλευτής της ΔΗΠΑ, αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία, επεσήμανε ότι η προσπάθεια ήταν και είναι αυτά τα χρήματα να εκταμιευθούν προς όφελος της εκπαίδευσης και χωρίς να χαθεί ούτε ένα σεντ, ενώ η προοπτική είναι ότι το 2027 το υπουργείο Παιδείας θα έχει όλες τις υποδομές για να απορροφούνται όλα τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο.
«Η μόρφωση δεν είναι κουπόνι να πουλιέται»
Κι ενώ λίγες ώρες προηγουμένως τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας συζητούσαν και κατέληγαν σε μια συμβιβαστική λύση, η ΠΟΕΔ έχοντας στο πλευρό της ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, οργανωμένους γονείς Προδημοτικής Εκπαίδευσης και νηπιαγωγούς, πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Περίπου 500 εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδίκησαν τη διατήρηση του δικαιώματος όλων των παιδιών για πρόσβαση στη Δημόσια Εκπαίδευση, απαιτώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Παιδείας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ξεκαθάρισαν ότι συμφωνούν με την επέκταση προς τα κάτω της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης αλλά όχι στον τρόπο εφαρμογής της, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο. Με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία», «Αφήστε τα γραφεία και ελάτε στα σχολεία να δείτε τα προβλήματα που έχει η Παιδεία», «Όχι στην πολιτική των κουπονιών», «Η μόρφωση δεν είναι κουπόνι να πουλιέται» και «Ντροπή θα γράψει η ιστορία για αυτούς που ξεπουλάνε τα νηπιαγωγεία», έστειλαν σύσσωμοι και με ενότητα τα μηνύματά τους.
Η πρόεδρος της Κλαδικής των Νηπιαγωγών της ΠΟΕΔ, Έλενα Μαυρογένη, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, γιατί αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης να προστατέψουμε αυτό το αγαθό που με κόπο και μόχθο χρόνων φτιάξαμε. Θα σταθούμε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης».
Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο αγαθό της Παιδείας δεν πουλιέται και δεν παρέχεται με κουπόνια. «Ναι στην επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης στα τέσσερα έτη, αλλά όχι σε πολιτικές κουπονιών και όχι στην ιδιωτικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βασιλείου.
Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ.
Αναφορικά με το πώς βλέπει η ΠΟΕΔ την εξέλιξη στην Επιτροπή Παιδείας σχετικά με τη συμφωνία επί του νομοσχεδίου, πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι η οργάνωση θα αναμένει επισήμως ενημέρωση για τις πρόνοιες και το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, ούτως ώστε να εξετάσει το θέμα στα συλλογικά της όργανα. Ακολούθως, θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί επίσημα.
ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Εκείνο το χειροκρότημα…
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό, ήταν και μία άλλη ομάδα, η οποία απέσπασε το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, προκαλώντας στους περισσότερους συγκίνηση. Ήταν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων κάποιοι μπορεί να άφησαν την έδρα εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, την ταυτότητα του εκπαιδευτικού δεν την αποποιήθηκαν ποτέ. Από το μικρόφωνο, ο εκπρόσωπός τους κ. Γιώργος Λουκά, έδωσε το σύνθημα όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί συνεχίσουν ενωμένοι μέχρι το τέρμα και σε αυτόν τον αγώνα. Και όπως ήταν φυσικό, απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα…
Υ.Γ. Πάντως ούτε χθες οι εκπαιδευτικοί ξέχασαν τον Κώστα Χαμπιαούρη. Φρόντισαν με πλακάτ τους να στείλουν το μήνυμα στον ΠτΔ για το διορισμό του στην ΕΕΥ!