Η ελλιπής ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ, οι ελλείψεις φαρμάκων, η διαρκής ταλαιπωρία χρόνιων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω διαδικασιών αλλά και η συνεχής, όπως διαπιστώνεται διαμάχη μεταξύ προσωπικών γιατρών και δικαιούχων του ΓεΣΥ για την έκδοση παραπεμπτικών, ξεχωρίζουν στα παράπονα που λαμβάνει καθημερινά το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, το τελευταίο διάστημα το Παρατηρητήριο δέχεται παράπονα τόσο από πολίτες όσο και από γιατρούς για όλα σχεδόν τα ζητήματα, με τη διαμάχη να επικεντρώνεται κυρίως στην έκδοση παραπεμπτικών, αφού οι πολίτες καταγγέλλουν τους γιατρούς τους ότι δεν τους εξυπηρετούν και οι γιατροί αναφέρουν ότι οι ασθενείς τους τούς πιέζουν να τους παραπέμψουν σε ειδικό γιατρό ή για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς οι ίδιοι να το κρίνουν απαραίτητο.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ από γιατρούς και κυρίως προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ. Οι γιατροί αναφέρουν τις πιέσεις που δέχονται από ασθενείς τους για έκδοση παραπεμπτικών για ειδικούς γιατρούς ή εξετάσεις. Επίσης, παράπονα έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς και για τα όρια που έχει θέσει ο ΟΑΥ στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδουν κάθε μήνα», είπε η λειτουργός προγραμμάτων της ΟΣΑΚ Μιχαέλα Μάρκου, προσθέτοντας βεβαίως ότι «λαμβάνονται και τα εξ αντιθέτου παράπονα από ασθενείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο γιατρός τους επικαλούμενος τα όρια του ΟΑΥ, παρά το γεγονός ότι τους λέει ότι χρειάζονται κάποια εξέταση ή να τους δει ειδικός γιατρός, δεν τους εκδίδει το παραπεμπτικό και είτε τους λέει να περιμένουν να αλλάξει ο μήνας είτε τους προτρέπει να επισκεφθούν απευθείας κάποιον ειδικό γιατρό και να πληρώσουν από την τσέπη τους τα €25 συνεισφορά».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kαθημερινές οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ζητήματα αυτά, είπε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, «φαίνεται ότι απασχολούν και τους ασθενείς μας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και τους γιατρούς για αυτό και σχετικά έχει ενημερώσει η ΟΣΑΚ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ασθενών μας φαίνεται να αφορά το ζήτημα των φαρμάκων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, καταγράφοντας ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα για τους χρόνιους ασθενείς τις διαδικασίες που υποχρεώνονται να ακολουθούν «περιμένοντας στις ουρές για αρκετή ώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα κρατικά φαρμακεία». Για τις διαδικασίες αυτές, υπέδειξε, η Ομοσπονδία έχει αποταθεί στον ΟΚΥπΥ «χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια λύση».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των Φαρμάκων, η λειτουργός προγραμμάτων της ΟΣΑΚ ανέφερε ότι «δυστυχώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΓεΣΥ και οι πολίτες εξυπηρετούνται από το υπουργείο Υγείας, η ΟΣΑΚ έχει προχωρήσει πολλές φορές, τόσο σε διαβήματα στον ΟΑΥ όσο και σε δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ. Είναι ένα πρόβλημα που επιβάλλεται να επιλυθεί άμεσα. Για τις ελλείψεις φαρμάκων «που παρατηρούνται συχνά στα ιδιωτικά φαρμακεία, η ΟΣΑΚ σχεδόν καθημερινά επικοινωνεί με τον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας τόσο για να ενημερώσει για φάρμακα που παρουσιάζουν πρόβλημα στην αγορά, όσο και για να ενημερωθεί για το που βρίσκονται οι διαδικασίες για την προμήθεια των σκευασμάτων αυτών. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά. Ως ΟΣΑΚ οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αυξήσουν τον μεταξύ τους συντονισμό. Μόνο τις προηγούμενες 10 ημέρες η ΟΣΑΚ χρειάστηκε να απευθυνθεί στον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας ζητώντας ενημέρωση για επτά διαφορετικά σκευάσματα τα οποία παρουσίαζαν έλλειψη. Κάποια από αυτά αφορούσαν σοβαρές παθήσεις και οι ασθενείς υποχρεώθηκαν να διακόψουν για κάποιο χρονικό διάστημα την θεραπεία τους, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο».
Για τα προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες, «οι πολίτες συνήθως αναφέρουν το μεγάλο χρόνο που χρειάζεται να περιμένουν για ραντεβού σε γιατρό του ΓεΣΥ (το πρόβλημα αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα), όσο και την αναμονή στα ΤΑΕΠ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καβγάδες για τα παραπεμπτικά των ασθενών
«Για τη συμπεριφορά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, επίσης λαμβάνονται παράπονα. Τα παράπονα αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς πρόκειται για μια νοοτροπία η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι εντοπίζεται τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ίδιους τους ασθενείς σε κάποιες περιπτώσεις», συνέχισε.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΟΣΑΚ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 λήφθηκαν συνολικά 421 παράπονα. Κατά μέσο όρο δηλαδή το Παρατηρητήριο Ασθενών λαμβάνει 4-50 παράπονα το μήνα.
Τα παράπονα που λήφθηκαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφορούσαν:
– Φάρμακα και θεραπείες 43,5%
– Δαπάνη 14%
– Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας 13%
– Ποιότητα υπηρεσιών 13%
– Συμπεριφορά επαγγελματία υγείας (γιατρού, νοσηλευτή ή άλλου), 10%
– Ιατρική αμέλεια 6%
– Λίστες αναμονής 0,5%.
Οι πολίτες μέσω των αναφορών τους κατήγγειλαν:
– Νοσηλευτήριο/ ιατρικό κέντρο 35%
– ΟΑΥ 33,5%
– Άλλο 11,6%
– Γιατρό 10%
– Υπουργείο Υγείας 4%
– Άλλους Επαγγελματίες Υγείας 3,3%
– Φαρμακείο 1,6%
– Νοσηλευτή 0,5%
– Ακτινοδιαγνωστικό κέντρο 0,5%
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι καταγγελίες αφορούσαν τόσο νοσηλευτήρια του δημοσίου όσο και ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία λειτουργούν και εντός και εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας.
Μέθοδοι αναφοράς παραπόνων
Οι ασθενείς ή τα άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν το παράπονό τους ή να αναφέρουν προβλήματα που αντιμετώπισαν στην ΟΣΑΚ, μπορούν να το κάνουν μέσω:
– Της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής 1403
– Μέσω email (info@cypatient.org), σε μορφή κειμένου, με επισύναψη επιστολής, ή του σχετικού εντύπου το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν από την ΟΣΑΚ και να το συμπληρώσουν ανάλογα.
– Μέσω της πλατφόρμας Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών με την ηλεκτρονική συμπλήρωση εντύπου παραπόνου
– Μέσω Φαξ (22386003)
– Μέσω ταχυδρομείου
– Μέσω μηνύματος στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΣΑΚ (Facebook)
Η ΟΣΑΚ, «με τη λήψη ενός παραπόνου αρχίζει τις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων στα οποία οι παραπονούμενοι αναφέρονται. Στις περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν πιθανή ιατρική αμέλεια, οι πολίτες λαμβάνουν συμβουλή να αποταθούν σε νομικό σύμβουλο ή/και στην Αστυνομία. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές. Ωστόσο σχεδόν κάθε μήνα γίνεται στο Παρατηρητήριο τουλάχιστον μια τέτοια αναφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις ευσταθούν ή παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα παράπονα, λειτουργοί της ΟΣΑΚ είτε προσπαθούν μέσω επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, είτε αποστέλλουν το παράπονο στην εκάστοτε αρμόδια Αρχή. Το Παρατηρητήριο παρακολουθεί την πορεία εξέτασης των παραπόνων και σε περίπτωση καθυστέρησης, παρεμβαίνει.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ας τα λάβουν υπόψη και οι αρμόδιοι
Το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της Υγείας, είτε πρόκειται για τους δύο ημικρατικούς Οργανισμούς ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, είτε πρόκειται για το ίδιο το υπουργείο Υγείας είτε ακόμα και για τον κάθε πάροχο υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για μια αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του τομέα της Υγείας και των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες Υγείας. Ως εκ τούτου, όλοι οι αρμόδιοι καλό θα ήταν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παράπονα και τις αναφορές των ασθενών και των συγγενών τους αν και ορθότερο θα ήταν να ενημερώνονται συχνά για τα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ, ώστε να τα έχουν υπόψη τους κατά τη λήψη των αποφάσεών τους.