Ούτε δέκα, ούτε είκοσι, αλλά 421 παράπονα έχει δεχθεί το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου) για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες (43,5%). Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αναφέρουν ελλείψεις διαφόρων σκευασμάτων, αλλά και δυσκολία στην πρόσβαση, ενώ η μη ένταξη στο ΓεΣΥ κάποιων φαρμάκων, που αφορούν σοβαρές παθήσεις και ο εγκλωβισμός γιατρών και ασθενών στις χρονοβόρες διαδικασίες της αρμόδιας Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας επίσης αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ.

Κραυγή απόγνωσης από ασθενείς – Ένα χαρακτηριστικό παράπονο που έλαβε η ΟΣΑΚ

Σάββατο 7:43… ένατη μέρα χωρίς τα χάπια θεραπείας μου  APALUTAMITE  για καρκίνο του προστάτη με οστικές μεταστάσεις. Η αγωνία μου, το άγχος, ο φόβος για το αύριο της υποτροπής και της επιδείνωσης συνεχίζονται. Το θεριό της γραφειοκρατίας έχει νικήσει πάλι, παρά τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Γερμανικού Ογκολογικού της Λεμεσού. Και εγώ όπως και άλλοι ασθενείς στη θέση μου ζούμε μέσα στο άγχος και τη ψυχολογική απόγνωση που μόνο εσείς μπορείτε να κατανοήσετε ως ΟΣΑΚ. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο εσείς έχετε τη δύναμη και θα μπορούσατε να νικήσετε αυτό το θεριό της γραφειοκρατίας για να έχουμε όλοι οι ασθενείς μια «απρόσκοπτη πρόσβαση στο αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο φάρμακο», όπως το αναφέρετε στο μανιφέστο της ΟΣΑΚ. Γι’ αυτό αποτείνομαι σε εσάς προσωπικά, ζητώντας τη βοήθεια σας για να μου σταλούν τα χάπια θεραπείας μου.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Το 52% των παραπόνων υποβλήθηκαν από άνδρες και το 48% από γυναίκες.

Αναλυτικά οι κατηγορίες παραπόνων έχουν ως εξής:

– Φάρμακα και θεραπείες 43,5%

– Δαπάνη 14%

– Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας 13%

– Ποιότητα υπηρεσιών υγείας 13%

– Συμπεριφορά/εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμακοποιού, ΑΕΥ 10%

– Ιατρική Αμέλεια 6%

– Λίστες αναμονής 0,5%

Τα παράπονα αφορούσαν τους πιο κάτω πάροχους:

– νοσηλευτήριο/ ιατρικό κέντρο 35%

– ΟΑΥ 33,5%

– Άλλο 11,6%

– γιατρό 10%

– Υπουργείο Υγείας 4%

– ΑΕΥ 3,3%

– φαρμακείο 1,6%

– νοσηλευτή 0,5%

– ακτινοδιαγνωστικά κέντρα 0,5%

Οι ασθενείς αφορούσαν τις πιο κάτω ηλικιακές ομάδες:

51 – 70 43%

71 και άνω 34%

31 – 50 19%

18 – 30 4%

Παράπονα υποβάλλονται τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και από συγγενικά τους πρόσωπα. Στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ απευθύνονται επίσης γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Η ΟΣΑΚ με τη λήψη ενός παραπόνου αρχίζει τις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων, στα οποία αναφέρονται οι παραπονούμενοι αναφέρονται. Στις περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν πιθανή ιατρική αμέλεια, οι πολίτες λαμβάνουν συμβουλή να αποταθούν σε νομικό σύμβουλο ή και στην Αστυνομία. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές, ωστόσο σχεδόν κάθε μήνα γίνεται στο Παρατηρητήριο τουλάχιστον μια τέτοια αναφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις ευσταθούν ή παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα παράπονα, λειτουργοί της ΟΣΑΚ είτε προσπαθούν μέσω επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, δίνοντας τους απαντήσεις, είτε αποστέλλοντας το παράπονο στην εκάστοτε αρμόδια Αρχή. Το Παρατηρητήριο Ασθενών παρακολουθεί την πορεία εξέτασης των παραπόνων και σε περίπτωση καθυστέρησης, παρεμβαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα λειτουργίας του Παρατηρητηρίου πριν από ένα χρόνο μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε μήνα, η πλειοψηφία των παραπόνων αφορούν τον τομέα των φαρμάκων. Οι ασθενείς αναφέρουν ελλείψεις διαφόρων σκευασμάτων, αλλά και δυσκολία στην πρόσβαση. Η μη ένταξη στο ΓεΣΥ κάποιων φαρμάκων, τα οποία αφορούν σοβαρές παθήσεις και ο εγκλωβισμός γιατρών και ασθενών στις χρονοβόρες διαδικασίες της αρμόδιας Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας επίσης αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ.

Σε ό,τι αφορά στην ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, στο Παρατηρητήριο Ασθενών γίνονται συχνά παράπονα, τα οποία αφορούν είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

– Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες, οι πολίτες συνήθως αναφέρουν το μεγάλο χρόνο που χρειάζεται να περιμένουν για ραντεβού σε γιατρό του ΓεΣΥ (το πρόβλημα αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα), όσο και την αναμονή στα ΤΑΕΠ.

– Αρκετοί χρόνιοι ασθενείς, κάνουν αναφορά στις διαδικασίες που εξακολουθεί να εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ με τις εγγραφές και τον μεγάλο χρόνο που χρειάζονται στις ουρές για να λάβουν στη συνέχεια υπηρεσίες που δεν διαρκούν πέραν των 5 με 15 λεπτών. Η ΟΣΑΚ βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΚΥπΥ για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν δοθεί λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά τόσο τις επισκέψεις σε γιατρούς όσο και τις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και την προμήθεια φαρμάκων και αναλωσίμων ειδών.

– Για τη συμπεριφορά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, επίσης λαμβάνονται παράπονα από την ΟΣΑΚ. Τα παράπονα αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός ΓεΣΥ. Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι πρόκειται για μια νοοτροπία, η οποία πρέπει εντοπίζεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους ίδιους τους ασθενείς σε κάποιες περιπτώσεις.

– Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ από γιατρούς και κυρίως προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ. Οι γιατροί αναφέρουν τις πιέσεις που δέχονται από ασθενείς τους για έκδοση παραπεμπτικών για ειδικούς γιατρούς ή εξετάσεις. Επίσης, παράπονα έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς και για τα όρια που έχει θέσει ο ΟΑΥ στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδουν κάθε μήνα.

– Λαμβάνονται και τα εξ αντιθέτου παράπονα από ασθενείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο γιατρός τους επικαλούμενος τα όρια του ΟΑΥ, παρά το γεγονός ότι τους λέει ότι χρειάζονται κάποια εξέταση ή να τους δει ειδικός γιατρός, δεν τους εκδίδει το παραπεμπτικό και είτε τους λέει να περιμένουν να αλλάξει ο μήνας είτε τους προτρέπει να επισκεφθούν απευθείας κάποιο ειδικό γιατρό και να πληρώσουν από την τσέπη τους τα €25 συνειφορά.

– Στα αξιοσημείωτα των παραπόνων που λαμβάνει η ΟΣΑΚ είναι και η μη συμπλήρωση των κλινικών σημειώσεων στο λογισμικό του ΓεΣΥ από τους επαγγελματίες υγείας. Συχνά οι πολίτες ενώ υποβάλλονται σε διάφορες εξετάσεις, διαπιστώνουν όταν επισκεφθούν γιατρό διαφορετικής ειδικότητας κυρίως, ότι ο προηγούμενος γιατρός δεν είχε καταγράψει στον φάκελο του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειαστεί να τις επαναλάβει. Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι είναι υποχρέωση όλων των γιατρών ή/και άλλων επαγγελματιών να ενημερώνουν σωστά τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και πλήρης αλληλοενημέρωση. Μακροπρόθεσμα αυτό θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση χρημάτων για το ΓεΣΥ.

Που να αποτείνεστε για υποβολή παραπόνου

Η ΟΣΑΚ έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή παραπόνων από ασθενείς ή άτομα τα οποία θέλουν να υποβάλουν το παράπονο τους. Η πλατφόρμα λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα από την ιστοσελίδα της ΟΣΑΚ (www.cypatient.org).

Οι ασθενείς ή τα άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν το παράπονο τους μπορούν να το κάνουν μέσω

– της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής 1403

– μέσω email (info@cypatient.org), σε μορφή κειμένου, με επισύναψη επιστολής, ή του σχετικού εντύπου που υπάρχει στα γραφεία της ΟΣΑΚ

– μέσω της πλατφόρμας Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών με την ηλεκτρονική συμπλήρωση εντύπου παραπόνου

– μέσω φαξ (22386003)

– μέσω ταχυδρομείου

– μέσω μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΣΑΚ (Facebook)