Ένα συγκλονιστικό στοιχείο για την εγκληματική δράση ανηλίκων στην Κύπρο κατέθεσε χθες στη Βουλή η Αστυνόμος Β΄ Κυριακή Λαμπριανίδου, διευθύντρια Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, αναφέροντας ότι το 2021 καταγράφηκαν 231 σοβαρά περιστατικά βίας, στα οποία οι δράστες ήταν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και σεξουαλικών εγκλημάτων όπως βιασμοί, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, ληστείες και κλοπές.
Κάποιοι από αυτούς είναι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, όπως είπε. Μιλούσε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου συζητήθηκε το θέμα με τίτλο «Το φαινόμενο επιθετικών, κακοποιητικών και εκφοβιστικών συμπεριφορών με θύτες και θύματα ανηλίκους και τρόποι αντιμετώπισής του», που ενέγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Αναφέρθηκε στη συζήτηση ότι πολλά περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς και εκφοβισμού στη Μέση Εκπαίδευση δεν καταγγέλλονται από τις Διευθύνσεις κάποιων σχολείων, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη του σχολείου τους.
«Οι παρεμβάσεις που γίνονται κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι αποσπασματικές γι’ αυτό και δεν αποδίδουν, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπηρεσίες», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου. «Με μεγάλη λύπη», είπε, «θέλω να καταγγείλω ότι ο νόμος για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας που ψηφίστηκε το 2020 από τη Βουλή παραμένει ανενεργός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αξιολόγηση των μέτρων πρόληψης και καταστολής που εφαρμόζονται». Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί στη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πτυχές αυτής της νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται με άλλο τρόπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 200 σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων το 2021
Παρεμβαίνοντας η Έλενα Χατζηκακού, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι «οι πρόνοιες της νομοθεσίας ήδη υλοποιούνται με βάση την υφιστάμενη κατάσταση». Από το υπουργείο Παιδείας παρέστησαν επίσης, η Μαρίλια Παντζαρή και η Μαργαρίτα Κυριάκου. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος μίλησε για το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής όπου εξωσχολικοί εισέβαλαν σε Γυμνάσιο στη Λεμεσό και επιτέθηκαν σε μαθητές και είπε ότι πρέπει να τοποθετηθούν επιτηρητές ασφαλείας και στα Γυμνάσια, εκτός από τα Λύκεια. Πρόσθεσε ότι, «πρέπει να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες με εκπαιδευτικούς ψυχολόγους ώστε να υπάρχει ένας σε κάθε σχολείο και να μη συνεχίσει η σημερινή κατάσταση όπου αναλογεί ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος σε 2.500 μαθητές». Αναφέρθηκε και στις εξετάσεις τετραμήνου «που δυστυχώς στη Μέση Εκπαίδευση φαίνεται να είναι ο αποκλειστικός προσανατολισμός όλων και έρχονται σε δεύτερη μοίρα προληπτικά προγράμματα και εργαστήρια, αφού δεν υπάρχει διδακτικός χρόνος λόγω του ότι υπάρχει πίεση κάλυψης της ύλης», όπως επεσήμανε.
Παρεμβάσεις στη συνεδρία έκαναν και οι εκπρόσωποι της ΟΛΤΕΚ και της ΠΟΕΔ, Παναγιώτης Λυσάνδρου και Μύρια Βασιλείου, αντίστοιχα. Ο Χαράλαμπος Διονυσίου, εκπρόσωπος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, που συνοδευόταν από την Άντρη Χρυσοστόμου, επιβεβαίωσε ότι «δυστυχώς τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς, νεανικής βίας και εκφοβισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης μετά την πανδημία».
Ο Φρίξος Ζεμπύλας, εκπρόσωπος των οργανωμένων γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στη μη εφαρμογή του νόμου του 2021 περί παιδιών, σε σύγκρουση με τον νόμο και τόνισε τη σημασία της πρόληψης κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Συμμετείχαν στη συζήτηση η Μελίνα Τριγγίδου (Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως), Τώνια Σιαμπτάνη (Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού), Ανθή Παπουτσίδου (υπουργείο Δικαιοσύνης), Σεμέλη Βύζακου (Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας), Αντωνία Ελευθερίου (Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων), Λάμπρος Σαμαρτζή (Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής) και Ειρήνη Λόρδου (Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου).