Οργιάζει το παρασκήνιο για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς οι οποίοι στεγάζονται στα εντός Συστήματος νοσηλευτήρια, ενώ μετά τη μη κατάθεση της πρότασης νόμου που είχε ετοιμάσει την περασμένη εβδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σειρά πήραν βουλευτές άλλου κόμματος οι οποίοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ετοιμάζονται να παρέμβουν με εισήγηση για κατοχύρωση μόνο των περίπου 20 εκτός ΓεΣΥ γιατρών οι οποίοι παραμένουν σε νοσηλευτήρια τα οποία λειτουργούν ήδη εντός του Συστήματος.
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος των 20 γιατρών Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ετοιμάζεται να κινηθεί δικαστικώς σήμερα ή αύριο αιτούμενος την αναστολή της απόφασης του ΟΑΥ βάσει της οποίας οι πελάτες του πρέπει να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια στα οποία εργάζονται μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη νέα πρόταση νόμου, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι θα εξαιρεί τους συγκεκριμένους 20 εκτός Συστήματος γιατρούς οι οποίοι εργάζονται ήδη σε νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στο Σύστημα και η εξαίρεση αυτή θα είναι μέχρι την αφυπηρέτησή τους. Αναφέρεται ότι ο αριθμός των επηρεαζόμενων γιατρών μειώθηκε αφού εξαιτίας της απόφασης για απομάκρυνση τους από τα νοσηλευτήρια του Συστήματος, κάποιοι επέλεξαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση που ετοιμάστηκε την περασμένη εβδομάδα και προσέκρουσε στη διαφωνία της Κυβέρνησης, των κομμάτων αλλά και των οργανωμένων ασθενών, προνοούσε ότι στους γιατρούς που τώρα εργάζονται σε νοσοκομεία του ΓεΣΥ θα δινόταν 24μηνη παράταση στην παραμονή τους στα νοσηλευτήρια, ενώ και στις περιπτώσεις νοσηλευτηρίων τα οποία θα εντάσσονται στο ΓεΣΥ στη συνέχεια, οι εκτός Συστήματος γιατροί τους θα είχαν τη δυνατότητα να παραμένουν σε αυτά για διάστημα δύο ετών από την ημέρα της ένταξης τους. Τις αντιδράσεις, είχε προκαλέσει η δεύτερη πρόνοια που αφορούσε νοσηλευτήρια που θα εντάσσονται στο μέλλον στο Σύστημα, αφού κρίθηκε ότι με αυτήν θα δίνεται το δικαίωμα σε κάποιους να λειτουργούν νοσηλευτήρια και εντός και εκτός ΓεΣΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φιλοσοφία του Συστήματος.
Πάντως, όπως φαίνεται, σε περίπτωση που όντως μια νέα πρόταση προνοεί την κατοχύρωση μόνο των 20 συγκεκριμένων γιατρών, το σκηνικό θα είναι μάλλον διαφορετικό από εκείνο της περασμένης εβδομάδας αφού και κατά τη συζήτηση του σχετικού προβλήματος στην επιτροπή υγείας της Βουλής στις αρχές του καλοκαιριού, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ενστάσεις ή/και αντιδράσεις. Βεβαίως, μετά τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν οι ισορροπίες στη Βουλή να έχουν πλέον αλλάξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιώσιμο ΓεΣΥ, μεγαλύτερο κονδύλι για φάρμακα – Οι στόχοι ΟΑΥ
Σε νομικό επίπεδο, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο νομικός σύμβουλος των επηρεαζόμενων γιατρών θα καταθέσει αγωγή εκ μέρους ενός μόνο γιατρού προκειμένου να εξασφαλίσει «προηγούμενο» το οποίο θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους. Η πρακτική αυτή επιλέγηκε για σκοπούς εξοικονόμησης χρόνου, αφού ήδη βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εφαρμογή της απόφασης που έλαβαν ΟΑΥ και υπουργείο Υγείας και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο αποφασίσει αναστολή της εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου του ΟΑΥ για τον συγκεκριμένο γιατρό, τότε η απόφαση αυτή θα ισχύσει και για τους άλλους περίπου 19 μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Με αυτά τα δεδομένα, το κεφάλαιο εκτός ΓεΣΥ γιατροί των εντός Συστήματος νοσηλευτηρίων, δεν φαίνεται να κλείνει ούτε και αυτή τη φορά, ενώ οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο.
Από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και υπουργείου Υγείας, δεν έχει εκφραστεί κάποια πρόθεση για αλλαγή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μετά και τις έντονες παρεμβάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και της Βουλής, έπειτα από τη γνωμάτευση βάσει της οποίας η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός Συστήματος νοσηλευτήρια είναι παράνομη.
Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη ούτε και η στάση που θα τηρήσουν σε περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει τελικά σε τροποποίηση της νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που προέκυψε μετά την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, υπεραμυνόταν των αποφάσεων που έλαβε το 2020 επιτρέποντας την παραμονή των γιατρών αυτών στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ, επικαλούμενος νομικές γνωματεύσεις των δικών του νομικών συμβούλων.
Σε αναμμένα κάρβουνα οι γιατροί
Τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο δεκαήμερο αναπόφευκτα έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους περίπου 20 επηρεαζόμενους γιατρούς. Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπροσωπώντας την ομάδα των γιατρών, ο γαστρεντερολόγος Σάββας Καδής, «εμείς αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε δύο μέτωπα». Πρώτον, «ο δικηγόρος μας αναμένεται ότι θα προχωρήσει στις δικές του ενέργειες μέσω Δικαστηρίου ώστε να εξασφαλιστεί αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του ΟΑΥ και να επιτευχθεί έτσι η παραμονή μας στα νοσηλευτήρια μέχρι να γίνει η δίκη. Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο διότι αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση, με δεδομένο ότι η απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας επιβάλλει την απομάκρυνση μας από το νοσοκομεία την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα».
Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, «βρισκόμαστε σε επαφή με κοινοβουλευτικά κόμματα και ήδη ξέρουμε ότι ετοιμάζεται μια νέα πρόταση νόμου η οποία θα αφορά συγκεκριμένους γιατρούς, συγκεκριμένων νοσοκομείων. Δηλαδή τους γιατρούς που παραμένουν εκτός ΓεΣΥ, και είμαστε πλέον καμιά 20ριά, και εργάζονται σε νοσοκομεία τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο Σύστημα».
Οι γιατροί, είπε ο κ. Καδής, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση. Η παρουσία τους στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ είχε εξασφαλιστεί μέσω ενός μνημονίου το οποίο υπέγραψαν και ο ΟΑΥ και ο τότε υπουργός Υγείας, η Κυβέρνηση δηλαδή. Εάν στη συνέχεια, ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε διαφορετικά από τους νομικούς συμβούλους του ΟΑΥ, εμάς δεν είναι κάτι που μας αφορά. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο διαφορετικών ερμηνειών του νόμου. Στο κάτω-κάτω, αν τελικά γίνει αυτό που μας ζητούν, θα τεθεί σε θέμα και η αξιοπιστία της υπογραφής που βάζουν υπουργοί και πρόεδροι ημικρατικών οργανισμών».
Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι «για να υπογραφεί τότε το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου είχε εξασφαλιστεί η παραμονή μας στα νοσοκομεία του Συστήματος, είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που γίνεται τον τελευταίο ένα χρόνο μας προσβάλλει. Θα αναμένουμε εξελίξεις τόσο από τη Βουλή όσο και από το Δικαστήριο, διότι ο κάθε επαγγελματίας έχει τα δικαιώματα του τα οποία και υπερασπίζεται».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πάντα με την ψυχή στο στόμα
Όπως για όλα τα ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι θα τρέχουν με την ψυχή στο στόμα προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη με τον χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι, εάν στην πρόταση νόμου που είχε ετοιμαστεί την περασμένη εβδομάδα δεν περιλαμβανόταν η πρόνοια για τα νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο μέλλον στο ΓεΣΥ, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και ενδεχομένως να δινόταν ένα τέλος στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα και πλέον χρόνο. Όπως και να έχει, η Βουλή έχει στη διάθεση της μερικές μόνο ημέρες για να αλλάξει τα δεδομένα, εκτός βεβαίως εάν το Δικαστήριο αποφασίσει την αναστολή της απόφασης του ΟΑΥ και δοθεί έτσι έμμεσα με αυτό τον τρόπο παράταση στην παραμονή των 20 γιατρών στα νοσηλευτήρια τους.