Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τέθηκαν χθες οι φόβοι και οι προβληματισμοί διαφόρων φορέων σχετικά με την πολιτική απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω, για κάλυψη των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών. 

Όπως έγραψε και προ ημερών ο «Φ», οι προβληματισμοί αφορούν τη στήριξη των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από το κράτος με επιχορήγηση διδάκτρων παιδιών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από δημόσια νηπιαγωγεία λόγω αδυναμίας χώρων και υποδομών, κάτι που χτυπά καμπανάκι σε διάφορους φορείς, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιθανό άνοιγμα της πόρτας ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης, κάτι που όπως ανέφεραν στην Επιτροπή, θα αποτελέσει πλήγμα για το Δημόσιο Σχολείο. 

Ένας από τους φορείς που εξέφρασαν εδώ και μήνες προβληματισμούς είναι και η ΠΟΕΔ, με την πρόεδρό της Μύρια Βασιλείου, να αναφέρει ότι λήφθηκε μια απόφαση, για την οποία δεν έγινε ο απαραίτητος σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας. «Τα κονδύλια που θα δοθούν σε κουπόνια για την επιχορήγηση διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί να μην αξιοποιηθούν για χτίσιμο νέων αιθουσών στα δημόσια νηπιαγωγεία, για κάλυψη αναγκών;», διερωτήθηκε η κ. Βασιλείου, τονίζοντας εκ νέου τη θέση αρχής ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό της Δημόσιας Εκπαίδευσης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχίες για επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής

Ανησυχίες διατυπώθηκαν και από εκπρόσωπο γονέων παιδιών με αναπηρίες, όσον αφορά στην παρουσία σχολικών συνοδών για τα παιδιά που τους χρειάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κι αυτό διότι, συνοδός παρέχεται από το κράτος  μόνο σε παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ενώ το κόστος το επωμίζεται η οικογένεια εάν το παιδί φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο. Σε αυτό το σημείο, προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει με αυτό το θέμα στις περιπτώσεις παιδιών που θα παραπέμπονται στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω αδυναμίας να εξυπηρετηθούν στη δημόσια. 

Στο μεταξύ, χθες, άρχισαν οι εργασίες συνεδρίου για το Έργο «Υποστήριξη της επέκτασης της Στρατηγικής Ανάπτυξης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο», με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, να σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι μέσα από το Έργο θα εκπονηθεί μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει και περιεκτική χαρτογράφηση των προσφερόμενων υπηρεσιών Προδημοτικής Εκπαίδευσης και φροντίδας στην Κύπρο. «Η χαρτογράφηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα υποδείξει τα πραγματικά κενά και αδυναμίες που υπάρχουν στην παροχή υπηρεσιών, θα κατευθύνει τις επενδύσεις που θα γίνουν μέσα από ένα νέο Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που θα αναπτυχθεί και θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τουλάχιστον 27 Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά, ηλικίας 0 μέχρι 4 ετών και 6 μέχρι 13 ετών, και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών για παιδιά ηλικίας από 0 μέχρι 4 ετών, με χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ενδιάμεσος στόχος είναι η δημιουργία τουλάχιστον 10 τέτοιων δομών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε η κ. Ανθούση, λέγοντας ότι το νέο Σχέδιο αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα απευθύνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δομών παιδικής φροντίδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συζήτηση για επέκταση της Προδημοτικής

Από πλευράς του, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι με αυτή τη μεταρρυθμιστική δράση «το εκπαιδευτικό σύστημα μας θα γίνει περισσότερο συμπεριληπτικό και θα ανταποκριθούμε στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που επισημαίνουν τα οφέλη που έχουν τα παιδιά σε όρους τόσο της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, όσο και κοινωνικοποίησης από τη φοίτηση σε σχολεία από πρώιμη ηλικία».