«Η εισροή αλλοδαπών ιατρών στις ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε κατά 17% το 2022, σε σύγκριση με το 2019, ενώ η εισροή νοσοκόμων που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 72%.

Το 2023, πάνω από το 40% των ιατρών στη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ελβετία και πάνω από το 50% των νοσηλευτών στην Ιρλανδία, ήταν εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό», αναφέρεται στην έκθεση «Η Υγεία στην Ε.Ε. με μια ματιά», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει στα κράτη μέλη τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την ανάπτυξη πολιτικών που θα βοηθήσουν στην αύξηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού στον τομέα της Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην έκθεση, υπάρχει επάρκεια γιατρών αλλά υπάρχει έλλειψη σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, σε συνάρτηση πάντα με τη σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία νέων επιπρόσθετων δομών.

«Με βάση τα ελάχιστα όρια στελέχωσης για την καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC), εκτιμάται ότι οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν έλλειψη περίπου 1.2 εκατομμυρίων ιατρών, νοσηλευτών και μαιών το 2022», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται ότι: «Οι διττές δημογραφικές προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία αυξάνει τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη αντικατάστασης των σημερινών εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά τη συνταξιοδότησή τους, αποτελούν βασικούς παράγοντες αυτού του ελλείμματος».

Και λιγοστεύουν κιόλας

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πάνω από το ένα τρίτο των γιατρών και το ένα τέταρτο των νοσηλευτών στην ΕΕ είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη».

«Παράλληλα, το ενδιαφέρον των νέων για τις σταδιοδρομίες στον τομέα της υγείας μειώνεται, με το ενδιαφέρον για σταδιοδρομία στη νοσηλεία να ελαττώνεται σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ μεταξύ του 2018 και του 2022. Ο σχεδιασμός του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας είναι απαραίτητος για την καθοδήγηση της χάραξης πολιτικής και τη διασφάλιση ότι το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας είναι επαρκώς στελεχωμένο και ειδικευμένο».

Για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων εγχώριου εργατικού δυναμικού, αναφέρεται στην έκθεση, «οι ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται όλο και περισσότερο στην πρόσληψη εκπαιδευμένων στο εξωτερικό επαγγελματιών του τομέα της υγείας».

Μετά από προσωρινή μείωση κατά τα δύο πρώτα έτη της πανδημίας, «η εισροή αλλοδαπών ιατρών στις ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε κατά 17 % το 2022 σε σύγκριση με το 2019, ενώ η εισροή νοσοκόμων που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 72 %. Το 2023 πάνω από το 40% των ιατρών στη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ελβετία και πάνω από το 50% των νοσηλευτών στην Ιρλανδία ήταν εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η αντιμετώπιση της κρίσης του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας απαιτεί μια πολυσχιδή προσέγγιση.

Βραχυπρόθεσμα, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ελκυστικότητας του επαγγέλματος και τη διατήρηση των σημερινών εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η αύξηση των ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για νέους γιατρούς και νοσηλευτές είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την τόνωση της προσφοράς, αν και ο αντίκτυπός της θα γίνει αισθητός μόνο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Δεδομένου του αργού μέσου ρυθμού ανάπτυξης, μόλις 0,5 % ετησίως, του αριθμού των νέων αποφοίτων νοσηλευτικής στην ΕΕ μεταξύ 2012 και 2022, η προσέλκυση αρκετών νέων για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης αποτελεί σημαντική πρόκληση».