Η ενημέρωση ασθενών και νοσηλευτηρίων για την αναβολή της εφαρμογής νέας διαδικασίας, βάσει της οποίας οι θεραπείες θα παραδίδονται κατευθείαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και όχι μέσω των κρατικών φαρμακείων που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, έγινε το πρωί της Παρασκευής μέρα κατά την οποία κανονικά το σύστημα θα άλλαζε. Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», απέδωσε την αναβολή στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιείται και δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί ανάλογα από τη διαχειρίστρια εταιρεία πληροφορικής. Σε γιατρούς, νοσηλευτήρια και ασθενείς, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι παρά το γεγονός ότι έχει οριστεί ως νέα ημερομηνία η 2α Οκτωβρίου, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, αν είναι δυνατόν, η νέα διαδικασία να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και από τον Αύγουστο, εάν αυτό καταστεί εφικτό. 

«Όλο αυτό είναι απαράδεκτο και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους και δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν γίνεται κατανοητό από κάποιους», ανέφερε σχολιάζοντας στον «Φ» τη νέα αναβολή, ο καθηγητής/ογκολόγος Νίκος Ζάμπογλου. Μάλιστα κατήγγειλε ότι «αν δεν σταματήσουμε να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς θα συνεχίσουν να χρειάζονται μέσον για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα «επωνύμων», οι οποίοι είχαν πάρει τα φάρμακά τους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα τα έπαιρνε ένας απλός πολίτης». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και ασθενείς για θεραπείες

«Δεν γίνεται να πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον υπουργό Υγείας για να εξασφαλίσουμε θεραπεία για τους ασθενείς μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η καθυστέρηση δεν παρατηρείται μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μια θεραπεία δεν υπάρχει στην Κύπρο και πρέπει να εισαχθεί, αλλά το βλέπουμε και σε περιπτώσεις στις οποίες οι θεραπείες υπάρχουν στις Κύπρο, τις έχουν οι εταιρείες εισαγωγής αλλά μέχρι να έρθουν από τη Λευκωσία στη Λεμεσό μπορεί να περάσει και ένας με ενάμιση μήνας». Τώρα, πρόσθεσε, «μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει και νέα αναβολή και ενώ μας είχαν ζητήσει το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε υπομονή, μας λένε ξανά ότι πρέπει και πάλι να περιμένουμε. Εμείς δεχθήκαμε να πηγαίνουμε μόνοι μας στη Λευκωσία να παίρνουμε τα φάρμακα για τους ασθενείς μας για να μην υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία, αλλά μας είπαν ότι πρέπει πρώτα να γίνει προετοιμασία για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Πόση υπομονή πρέπει να κάνουμε επιτέλους;» 

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε, αν και έχουμε δηλώσει και στο υπουργείο Υγείας την έντονη διαμαρτυρία μας για την αναβολή που δόθηκε στην έναρξη των νέων διαδικασιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ. «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους καρκινοπαθείς και δεν αφορά μόνο τη Λεμεσό. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες μέσω των διαδικασιών της ΕΟΑ, αντιλαμβάνεστε είναι αρκετές εκατοντάδες ασθενείς, ρευματοπαθείς, ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις κ.λπ. και παρατηρείται σε όλες τις επαρχίες. Ως Ομοσπονδία, κρατάμε βεβαίως τις διαβεβαιώσεις που πήραμε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθεί το πρόβλημα πριν από τον Οκτώβριο».