Όλοι ήξεραν, κανείς δεν έπραξε κάτι ουσιαστικό… Η φράση αποδίδει την κατάσταση με τη χρήση κινητών στις Κεντρικές Φυλακές, θέμα το οποίο άρχισε να συζητείται με δόση υποκρισίας και αφορμή την καταγγελία αξιωματούχων του σωφρονιστικού ιδρύματος σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας. 

Θυμίζουμε ότι στις 20 του περασμένου μήνα, οι δικηγόροι της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και της ανώτερης λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου, κατήγγειλαν επίσημα τον ανώτερο αστυνόμο Μιχάλη Κατσουνωτό. Στον τελευταίο καταλογίζουν ότι επικοινωνούσε τηλεφωνικώς (κυρίως μέσω της εφαρμογής Telegram) με βαρυποινίτη που εκτίει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές. Φερόταν να ζητά από τον κατάδικο να εξασφαλίσει οπτικό υλικό που να «καίει» τις δυο αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Αριστοτέλους: Σε διαθεσιμότητα ο Αξιωματικός

Μοιραία η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το ζήτημα χρήσης τηλεφωνικών συσκευών στις Φυλακές, ένα υπαρκτό φαινόμενο, το οποίο αποτελούσε κοινό μυστικό. Με άλλα λόγια, οι αρμόδιοι γνώριζαν, αλλά δεν δόθηκε ποτέ λύση. Κι αυτή η θέση που καταγράφουμε τεκμηριώνεται από επίσημη δικογραφία, έγγραφα, δηλαδή, που χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων και δεν αφήνουν αμφιβολίες για το μέγεθος του προβλήματος. Πέραν τούτου διυπουργική σύσκεψη, είχε ως αντικείμενο το θέμα το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς αυτό να διευθετηθεί…

Εμπρησμός μέσω «βιντεοκλήσης»

Το καλοκαίρι του 2021 ανοίγει για τα καλά το κεφάλαιο χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σωφρονιστικό ίδρυμα με αφορμή τον εμπρησμό σε αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (21/07/2021), όπου φυλάσσονταν τεκμήρια πολύ σοβαρών ποινικών υποθέσεων.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως εγκλημάτων Λεμεσού εξασφάλισε μαρτυρία που έφερε υπόδικο στις φυλακές για μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις ναρκωτικών που απασχόλησε την Κύπρο, να διοργάνωσε το κακούργημα. Ο λόγος για άτομο αραβικής καταγωγής, το οποίο επικοινωνούσε από το κελί του με τους φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού και τους κατεύθυνε κατά τη διάπραξη του εγκλήματος. Η μαρτυρία ανέφερε ότι μέσω κινητού τηλεφώνου και «βιντεοκλήσης» έδινε οδηγίες στους συνεργούς τους για να εντοπίσουν τεκμήρια της υπόθεσης που τον αφορούσαν και να θέσουν πυρκαγιά στην αίθουσα όπου παρατύπως φυλάσσονταν πειστήρια (έπρεπε να αποθηκεύονται στο «strongroom»).

Αυτή η μαρτυρία καταγράφηκε και σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 4 Απριλίου του 2022. Κρατούμενοι στις Φυλακές είχαν προσφύγει στο δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα για να ακυρώσουν ένταλμα έρευνας που είχε εκτελεστεί σε πτέρυγα του σωφρονιστικού ιδρύματος στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για τον εμπρησμό. Το σχετικό τους αίτημα είχε απορριφθεί, ενώ στην απόφαση σημειώνονταν μεταξύ άλλων: «Ο αιτητής 1 που κρατείτο ως υπόδικος στην πτέρυγα 5Α, με κινητό τηλέφωνο που κατείχε, είχε την 21/7/2021 βιντεοκλήση με άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν διαρρήξει και εισέλθει κατά τη διάρκεια της νύκτας στο κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και βλέποντας ζωντανά βίντεο από το εσωτερικό του δωματίου κράτησης τεκμηρίων των υποθέσεων του Κακουργιοδικείου που του επεδείκνυαν, τους έδινε οδηγίες ώστε  να πάρουν τεκμήρια που αφορούσαν την υπόθεση που συνεχιζόταν εναντίον του στο Κακουργιοδικείο».

Σε άλλο σημείο αναφερόταν: «Σύμφωνα με τη δοθείσα μαρτυρία, το τηλέφωνο μπορούσε να απέκρυπτε ο εφεσείων 1 στο κελί του ή οπουδήποτε αλλού σε χώρο που μπορούσε να έχει πρόσβαση, δηλαδή σε όλη την πτέρυγα 5Α, με τη συνδρομή ή όχι οποιουδήποτε άλλου υπόδικου, αφού υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κελιά της πτέρυγας».

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τις φυλακές για την εν λόγω εγκληματική ενέργεια, καταγράφεται και στην καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού για τον εμπρησμό. Στην ετυμηγορία του τριμελούς δικαστικού σώματος στις 2/5/2022, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο κατηγορούμενος 2, τον Ιούλιο του 2021, ενώ βρισκόταν υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές και ενώ η ακροαματική διαδικασία της πιο πάνω υπόθεσης βρισκόταν σε εξέλιξη (σ.σ. υπόθεση ναρκωτικών), επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο 1 και άλλα δυο πρόσωπα δίδοντάς τους οδηγίες να καταστρέψουν τα τεκμήρια, θέτοντας φωτιά στο δωμάτιο φύλαξης τεκμηρίων». 

Να σημειωθεί ότι στόχος του εμπρηστή και των συνεργών του είναι να καταστρέψουν τεκμήρια της πρωτοφανούς υπόθεσης με κύκλωμα παρασκευής ναρκωτικών (μεθαμφεταμίνης – MDMA). Εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε για την παρασκευή της μεθαμφεταμίνης αποθήκες σε κοινότητα της Λεμεσού. Τον Ιούλιο του 2021 που τέθηκε η φωτιά, πέντε άτομα είχαν ήδη παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείου Λεμεσού (Ιούνιος 2020) για την εν λόγω υπόθεση ναρκωτικών, ενώ είχε γίνει η σύλληψη ακόμη ενός προσώπου. 

Φόνος 53χρονου

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 δολοφονήθηκε ο 53χρονος Ανδρέας Ευαγγέλου στη Λάρνακα. Πρόκειται για τον πατέρα του βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στην παραλιακή πόλη (τελεσιδίκησε μετά τον φόνο, με αθώωση του κατηγορούμενου).

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2022 είχαν εκδοθεί διατάγματα προσωποκράτησης εναντίον τριών προσώπων για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με τη δολοφονία. Η δε ένορκος κατάθεση του ανακριτή του ΤΑΕ Λάρνακας στο Δικαστήριο κατά την ίδια ημέρα, για σκοπούς έκδοσης των εν λόγω διαταγμάτων, βρίθει αναφορών για χρήση κινητών στις φυλακές. Έγινε, μάλιστα, αναφορά και σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.

Έστω κι αν ποτέ δεν οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου υπόθεση για τον φόνο του Ευαγγέλου (δεν κατηγορήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι έλαβαν και ένδικα μέσα), εντούτοις τα όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του αιτήματος προσωποκράτησης δεν παύουν να αποτελούν επίσημες θέσεις της Αστυνομίας που εκφράστηκαν ενώπιον δικαστού. Στις ακόλουθες γραμμές, λοιπόν, παραθέτουμε κάποια σημεία, για τους σκοπούς του παρόντος δημοσιεύματος.

Ο αριθμός του στις Φυλακές

Ο ανακριτής της Αστυνομίας είχε κάνει ξεκάθαρα λόγο για χρήση κινητού από τον 1ο ύποπτο, ο οποίος κρατείται ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές:

⦁    «Από τις εξετάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης δολοφονίας του Ευαγγέλου, εξασφαλίστηκαν μαρτυρίες και πληροφορίες ότι ο 1ος ύποπτος επικοινωνεί με τα μέλη της εγκληματικής του ομάδας μέσω βιντεοκλήσεων από τις Κεντρικές Φυλακές όπου τελεί υπόδικος».

 «Εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων μεταξύ των οποίων και του αγγλικού αριθμού …, που σύμφωνα με άλλη γραπτή πληροφορία που διαβιβάστηκε στην Αστυνομία από αξιόπιστο πληροφοριοδότη είναι ο αριθμός κλήσης που χρησιμοποιεί εντός των Κεντρικών Φυλακών ο 1ος ύποπτος». 

Συνεχής χρήση 3G

Ο ανακριτής της υπόθεσης έκανε αναφορές στα ευρήματα που οδήγησαν στην εύλογη υποψία για τη φερόμενη επικοινωνία και συνωμοσία των υπόπτων: 

⦁    «Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του αγγλικού αριθμού …, διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω αριθμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 19/12/2021 στη συσκευή κινητού τηλεφώνου με αριθμό …, η οποία λάμβανε συνεχώς σήμα από κεραία, η οποία είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του Αγίου Παύλου στην Λευκωσία, πλησίον των Κεντρικών Φυλακών».

⦁    Από περαιτέρω εξετάσεις μέσω του παρόχου, διαπιστώθηκε ότι η κατεύθυνση εκπομπής της εν λόγω κεραίας είναι προς τις Κεντρικές Φυλακές. 

⦁    Περαιτέρω διαπιστώνεται ότι γινόταν συνεχής χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (3G) ενώ διενεργήθηκαν περιορισμένες κλήσεις με τη χρήση δικτύου GSM».

«Δεσμοφύλακας περισυλλέγει…»

Αίσθηση προκαλούν τα όσα υποστήριξε το στέλεχος του ΤΑΕ Λάρνακας για δεσμοφύλακα, προκαλώντας ερωτηματικά. Η μαρτυρία του αστυνομικού παρουσιάζει τον λειτουργό του σωφρονιστικού ιδρύματος να κρύβει τα κινητά των κρατούμενων, λίγο πριν εκτελέσει ένταλμα έρευνας στις Φυλακές η Αστυνομία:

⦁    «Η πληροφορία σε σχέση με την κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου από τον 1ο ύποπτο εντός των Κεντρικών Φυλακών, επιβεβαιώνεται στη βάση δεύτερης πληροφορίας ότι κατά τις επιχειρήσεις που διενεργούνται από την αστυνομία εντός των Κεντρικών Φυλακών προς εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας, με την άφιξη των μελών της Αστυνομίας ειδοποιείται δεσμοφύλακας, ο οποίος περισυλλέγει τα κινητά τηλέφωνα των υποδίκων που βρίσκονται εντός των κελιών τους».

⦁    «Αναμένεται να αξιολογηθούν τα πλάνα του Κλειστού Κυκλώματος Βιντεο-Παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών που παραλήφθηκαν για να επαληθευτούν οι πληροφορίες σε σχέση με εμπλοκή δεσμοφύλακα που παρέχει βοήθεια στους υπόδικους για απόκρυψη κινητών τηλεφώνων».

Όταν μέρος του αιτήματος προσωποκράτησης δημοσιεύτηκε, υπήρξε αντίδραση από την συντεχνία «Ισότητα» και συγκεκριμένα του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων. «Εκφράζουμε τη θλίψη και την απογοήτευσή μας, για τα χθεσινά δημοσιεύματα και τις αναφορές σε ΜΜΕ περί διεφθαρμένου δεσμοφύλακα που αποκρύπτει κινητά υποδίκων στις κεντρικές φυλακές» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην σχετική επίσημη τοποθέτηση (07/02/2022) και προστιθόταν: «Είναι η θέση μας ότι τέτοιες αναφορές δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέχρι την επιβεβαίωση και απόδειξή τους σύμφωνα με τον Νόμο, γιατί παραβλάπτονται τόσο η σχετική διερευνητική διαδικασία (αν όντως διεξάγεται τέτοια διαδικασία) όσο και η φήμη και η υπόληψη των επαγγελματιών που αφορούν, εν προκειμένω των Δεσμοφυλάκων και της Υπηρεσίας τους».

Το επεισοδιακό ένταλμα και η διευρυμένη σύσκεψη

Περίπου 15 ημέρες μετά την εξασφάλιση μαρτυρίας ότι ο εμπρησμός στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είχε σχεδιαστεί από τις Κεντρικές Φυλακές, η Αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα έρευνας στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η επιχείρηση έγινε στις 4 Αυγούστου (2021), ωστόσο, συνοδεύτηκε από ευτράπελα, τα οποία επαναβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις μεταξύ Αστυνομίας και Τμήματος Φυλακών, δεν είναι πάντα ρόδινες.

Το μεν Τμ. Φυλακών με ανακοίνωσή του στις 9/8/2020 καταλόγισε στην Αστυνομία ανεπαρκή ενημέρωση για την επιχείρηση της. Στην επίσημη τοποθέτηση, σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Οι κομιστές του εντάλματος, αρνούνταν να το υποδείξουν κατά την είσοδο τους στις Φυλακές, παραγνωρίζοντας ότι είχαν υποχρέωση πριν εισέλθουν εντός οποιουδήποτε υποστατικού για έρευνα οφείλουν να επιδείξουν το ένταλμα έρευνας. Ούτε βέβαια έλαβαν υπόψη ή ακολούθησαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και την καλή διάθεση για συνεργασία της Διεύθυνσης και του Αρχηγείου Αστυνομίας. Όταν βέβαια τους επεξηγήθηκε η νομοθεσία και επικοινώνησαν με τον προϊστάμενο τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού παρέδωσαν το ένταλμα έρευνας στον αρμόδιο λειτουργό των Φυλακών και τους επιτράπηκε η έρευνα».

Ακολούθησε στις 9/8/2021 ανακοίνωση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου που έκανε λόγο για ατυχή και ανυπόστατη ανακοίνωση από τη διεύθυνση των φυλακών. Σημειωνόταν ανάμεσα σ’ άλλα: «Στις 21:40, 13 μέλη της Αστυνομίας της ΑΔΕ Λεμεσού και Λευκωσίας αφίχθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές για εκτέλεση εντάλματος έρευνας που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καθότι υπήρχε μαρτυρία ότι σε συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα καθώς επίσης ότι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών».

«Με την άφιξη των μελών της Αστυνομίας», όπως είχε υποστηρίξει ο ΣΑΚ, «υπήρξε καθυστέρηση στη είσοδο εντός των φυλακών και παρά το ότι επιδείχθηκε στο Φρούραρχο το ένταλμα έρευνας, αυτός επέμενε να του παραχωρηθεί φωτοαντίγραφο του εντάλματος παρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας, που στη βάση της οποίας η Αστυνομία δεν έχει τέτοια υποχρέωση».

Ακολούθησαν επίσημες αντιδράσεις από πλευράς συνδέσμων, υπέρ της διεύθυνσης των φυλακών.

Διευρυμένη σύσκεψη

Όλες οι ενέργειες που ακολούθησαν μετά τη μαρτυρία για χρήση κινητού υπόδικου στο σωφρονιστικό ίδρυμα (21/07/2021) και το επεισοδιακό ένταλμα έρευνας (04/08/2021), είχε οδηγήσει σε συναντήσεις μεταξύ αρμοδίων. Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε επίλυση του προβλήματος. Άλλωστε, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, με βάση θέσεις που εκφράζονταν από την Αστυνομία σε δικαστικές αίθουσες, οι επικοινωνίες συνεχίζονταν…

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, συγκάλεσε κοινή συνάντηση με τον αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου  και τη διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους (16/08/2021). Στόχος να εκτονωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Αστυνομίας και Φυλακών.

Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη στις 26 Αυγούστου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σ΄ αυτήν συμμετείχαν η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου (προήδρευσε), ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο επίτροπος Επικοινωνιών κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου και η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους.

Ανακοίνωση του Υπουργείου, ανέφερε πως οι συμμετέχοντες είχαν καταθέσει «απόψεις και εισηγήσεις, για περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος (απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων), οι οποίες υιοθετήθηκαν και δόθηκαν οδηγίες από τους αρμόδιους Υπουργούς για υλοποίησή τους».

Γινόταν, μάλιστα, ανεπίσημα λόγος για αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν και «θα έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας».

Τότε είχε προβληθεί και η θέση ότι ήταν απαραίτητη η αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων λόγω της τεχνολογίας του 5G. Κάτι το οποίο δεν συμμερίζονται όλοι οι ειδικοί που μίλησαν στον «Φ».

Ο Μαμαλικόπουλος

Ακόμη δυο υποθέσεις που έχουν συνδεθεί με τηλεφωνική επικοινωνία βαρυποινίτη με άλλο πρόσωπο, με στόχο τη διάπραξη κακουργημάτων, έχει να κάνει με απόπειρες φόνου στην Αγία Νάπα (16/02/2020) και στη Λάρνακα (Νοέμβριος 2019), αντίστοιχα. Κατηγορούμενος είναι ο καταδικασθείς σε ισόβια για τον πενταπλό φονικό (Ιούνιος 2012) Δημήτρης Μαμαλικόπουλος.

Ο τελευταίος σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, φερόταν να επικοινωνούσε με τον Χαράλαμπο Χρυσάνθου, άλλως «Χάμπουρκερ», τον οποίο καθοδηγούσε για τις εγκληματικές ενέργειες.

Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος αντιμετωπίζει 24 κατηγορίες για απόπειρα φόνου του Κώστα Χαραλάμπους στη Λάρνακα, του Κώστα Κρητικού καθώς και των τεσσάρων θαμώνων του καφεστιατορίου στην Αγία Νάπα, αλλά και για καθοδήγηση διακίνησης ναρκωτικών (δυο κιλά κάνναβης). Σε όλες τις περιπτώσεις φερόταν να σχεδίασε τα εγκλήματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ήδη καταδικασθέντα Χαράλαμπο Χρυσάνθου.

Ο Μαμαλικόπουλος δεν παραδέχεται ενοχή και αποδίδει την σε βάρος του υπόθεση σε σχέδιο των διωκτικών Αρχών. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 9/6/2022, ενώ το Κακουργιοδικείο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 19 Ιουλίου.

Τα όσα προσάπτονταν στον Μαμαλικόπουλο (μαρτυρία Χρυσάνθου – Μάρτιος 2020) είχαν και πάλι ξεσηκώσει συζητήσεις για τη χρήση κινητών και συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. 

Το σύστημα απενεργοποιήσης

Το θέμα μοιραία έχει συνδεθεί με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων (Jammers), αν και υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης. Πρόκειται για όσους θεωρούν πως είναι υποχρέωση του Τμήματος Φυλακών να περιορίσει τη χρήση τηλεφώνων μεταξύ των κρατουμένων.

Πάντως, το εν λόγω σύστημα, αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση από την αρχή. Απασχολεί από το 2012, προ δεκαετίας, δηλαδή. Τότε είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός, ο οποίος είχε ακυρωθεί για τεχνικούς λόγους. Ακολούθως, προωθήθηκε από το Τμήμα Φυλακών με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά/εγκατάσταση ανεξάρτητων συσκευών απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. Στα πρώτα στάδια η λειτουργία τους είχε κριθεί ικανοποιητική. Στη συνέχεια, όμως, διαφάνηκε ότι παρουσίαζαν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους.

Η προσφορά για την εγκατάσταση του συστήματος κατακυρώθηκε σε κοινοπραξία τριών εταιρειών περί τα μέσα του 2018. Προηγήθηκαν αναποδιές. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ σε δυο περιπτώσεις δημοσιεύτηκαν διορθωτικές προκηρύξεις. Υπήρξε προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (Μάρτιος 2018), ενώ χρειάστηκε να δοθεί παράταση του διαγωνισμού από το υπουργικό συμβούλιο, πριν τελικά κλείσει το ζήτημα.

Το συμβόλαιο προνοούσε ένα εκατομμύριο ευρώ για προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος και περί τις 240.000 ευρώ για οκταετή συντήρηση. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε…

Στις 21/04/2020 το Τμήμα Φυλακών είχε προβεί σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιοποίηση πληροφοριών περί φαινομένων διαφθοράς και μη τήρησης νομοθεσιών στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι αναφορές αυτές είχαν απορριφθεί, ενώ στο ανακοινωθέν σημειωνόταν: «Ο αριθμός των σχετικών ερευνών που έχουν διενεργηθεί εντός των Φυλακών τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ερευνών που είχαν συνολικά διενεργηθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια».

Διά ταύτα

Απόρρητο κι ευθύνες

Ο «Φ» την τελευταία περίοδο ζήτησε σε αρκετές περιπτώσεις επίσημη θέση από αξιωματούχους, για το περιβόητο σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, χωρίς ανταπόκριση.

Όλοι επικαλούνται εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν ποιο είναι το απόρρητο στην προκειμένη περίπτωση.

Το μόνο, βέβαιο, είναι ότι για την αποδεδειγμένα κακή λειτουργία του (συγγενικό πρόσωπο κρατουμένου δεν δίστασε να μας αναφέρει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία τους με βιντεοκλήση είναι καθημερινή), υπάρχει σε εξέλιξη ένα παιχνίδι ευθυνών.

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή ότι οι Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες έχουν κάνει όλα όσα έπρεπε για να λειτουργεί η «ομπρέλα», αφήνοντας να νοηθεί ότι το όποιο θέμα έχει να κάνει με τις Φυλακές. Όσο δε για τη άποψη της διεύθυνσης των Φυλακών, σύμφωνα με επιστολογραφία που έχει δημοσιευτεί («Πολίτης»),  προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι την ευθύνη έχουν οι Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες.