Υπό το βάρος της απώλειας του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη (ΣΥΟΠ), Παναγιώτη Γιαννιού και εν μέσω έντονων αντιδράσεων της κοινής γνώμης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε χθες, πως δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στη διερεύνηση στην απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του καταδρομέα που έπεσε από ελικόπτερο της Ε.Φ. Τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών ασφαλείας, ως προς το κατά πόσον θα έπρεπε να συμμετείχε ο εκλιπών στη «δραστηριότητα» (όπως χαρακτηρίστηκε τελικά χθες το γύρισμα διαφημιστικής προβολής της Ε.Φ.) αλλά και αν η πτώση έγινε από το σωστό ύψος, με τη σωστή ταχύτητα του ελικοπτέρου, εξακολουθούν να αιωρούνται δυναμιτίζοντας την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τα τρία θανατηφόρα ατυχήματα σε ένα χρόνο. Στα πιο πάνω προστέθηκε και η διάγνωση της ανακοπής καρδίας που φέρεται να υπέστη ο ΣΥΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λάθη επί λαθών στον θάνατο του ΣΥΟΠ-Έπεσε από διπλάσιο ύψος

Όλα τα δεδομένα του θανατηφόρου περιήλθαν στην κατοχή της Αστυνομίας, η οποία άρχισε ήδη να διερευνά την υπόθεση αναλύοντας και τα δεδομένα που υπάρχουν περιλαμβανομένου του οπτικοακουστικού υλικού. Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχει η τάση να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος η πτώση, ο τραυματισμός και ο θάνατος του Γιαννιού, ο οποίος θεωρείτο ως ένας από τους πλέον έμπειρους καταδρομείς ΣΥΟΠ. Κάτι άλλο που εξετάζεται είναι η ανακοπή που φέρεται να υπέστη ο ΣΥΟΠ, αν αυτή προηγήθηκε της πτώσης ή αν προέκυψε όταν εγκατέλειψε το ελικόπτερο ή μετά που έπεσε στη θάλασσα και τραυματίστηκε σοβαρά. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η ανακοπή διαπιστώθηκε στην προσπάθεια περισυλλογής του, αν και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξηγηθεί ποιος είχε τις γνώσεις ώστε να διαγνώσει ανακοπή του ΣΥΟΠ, ο οποίος απεβίωσε την επομένη το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρία ατυχήματα σε 13 μήνες στην ΕΦ – Στην Επ. Άμυνας το θέμα

Ο «Φ» πληροφορείται, επίσης, πως εξετάζεται κατά πόσον υλοποιήθηκαν όλα με βάση το πρόγραμμα που προέβλεπε διενέργεια ενός γύρου του ελικοπτέρου πάνω από το σημείο από το οποίο θα διενεργείτο η πτώση για σκοπούς αναγνώρισης και πτώση στον επόμενο κύκλο που θα διέγραφε το ελικόπτερο. Αυτό που αφέθηκε να διαρρεύσει είναι πως η πτώση έγινε στον πρώτο αναγνωριστικό κύκλο και μάλιστα ενώ το ελικόπτερο διέγραφε στροφή.

Ο υπουργός Άμυνας, κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» σύμφωνα με το οποίο η πτώση του ΣΥΟΠ έγινε από 20 μέτρα, δηλαδή από ύψος υπερδιπλάσιο από αυτό που θεωρείται το ενδεδειγμένο, ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί από ποιο υψόμετρο και αν το ελικόπτερο ήταν πράγματι σε θέση ρίψης την ώρα που επιχειρήθηκε η έξοδος του καταδρομέα». «Υπάρχουν διάφορα δεδομένα που αναλύονται και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε λεπτομέρειες», είπε. Όπως πληροφορείται ο «Φ», απαντήσεις θα αναζητηθούν και στους διαλόγους μεταξύ του πιλότου του ελικοπτέρου το οποίο μετέφερε τον καταδρομέα και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες, με κρίσιμο σημείο το κατά πόσον ο πιλότος έδωσε το «ελεύθερο» στον υπεύθυνο για την εκτέλεση της διαδικασίας πτώσης.

Ειδικά όσον αφορά την ταχύτητα που πρέπει να έχει το ελικόπτερο σε περιπτώσεις πτώσης, όπως η συγκεκριμένη, πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει ανέφερε στον «Φ» πως αν το πτητικό μέσο δεν αιωρείται, η ταχύτητά του πρέπει να είναι κάτω των 20 χιλιομέτρων. Όπως μας ελέχθη, εκ του αποτελέσματος, δηλαδή του σοβαρού τραυματισμού, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο του ΣΥΟΠ, συμπεραίνεται πως η πτώση δεν έγινε όπως έπρεπε είτε για τεχνικούς είτε για άλλους λόγους. Αν η πτώση για οποιονδήποτε λόγο ήταν «ανορθόδοξη», τότε προφανώς ο ΣΥΟΠ δεν κατέπεσε όπως ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις, οπόταν ο σοβαρός τραυματισμός ήταν δεδομένος.

Όσον αφορά τη «θέση ρίψης την ώρα που επιχειρήθηκε η έξοδος του καταδρομέα», στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, μας ελέχθη ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχει υπεύθυνος αρχηγός ρίψεως, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία ως προς το σχέδιο που υλοποιείται, πότε να ανοίξει η πόρτα, πότε διενεργείται η πτώση κ.λπ.

Στρατιωτικός με μεγάλη εμπειρία με τον οποίο επικοινώνησε ο «Φ», επέμεινε πως αν τηρούνταν τα προβλεπόμενα, ο 27χρονος θα ήταν ζωντανός για τον απλούστατο λόγο ότι σε τέτοιες ενέργειες λαμβάνουν μέρος ΟΥΚάδες και όχι καταδρομείς. Αυτό που έγινε, ουσιαστικά αποτελούσε αναγνώριση ακτών, ενέργεια την οποία διεκπεραιώνουν άνδρες των ΟΥΚ, συμπλήρωσε η στρατιωτική πηγή.

Η οικογένεια δωρίζει τα όργανά του

Η οικογένεια του εκλιπόντος, παρά τη θλίψη που περνά, αποφάσισε όπως δωρίσει τα όργανά του όπως καρδία, νεφρά, συκώτι κ.α. Σημειώνεται, πως ο πατέρας του Γιαννιού ήταν επίσης καταδρομέας και υπηρέτησε στην Κύπρο.

Θλίψη για τον θάνατο του καταδρομέα και τη συμπάθεια προς την οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.