Σε δυο δόσεις θα πάει στη Βουλή για ψήφιση η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με τα κόμματα να κρατούν μέχρι το τελευταίο λεπτό κλειστά τα χαρτιά τους για το κατά πόσον θα πουν το «ναι» ώστε να γίνουν οι πρωτοφανείς αλλαγές στη Δικαστική Εξουσία.

Χθες, ολοκληρώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η μακροχρόνια συζήτηση επί των σχετικών νομοσχεδίων και όλα θα κριθούν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, όπου τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί τους ενός από τα τρία νομοσχέδια. Αυτό αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο να γίνει ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο. Τα υπόλοιπα νομοσχέδια θα πάνε στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής, με την παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, μέσω τηλεδιάσκεψης, φαίνεται να βγήκε άσπρος καπνός και να υπάρχει κατάληξη, παρ’ όλο που όλα είναι ρευστά και τα κόμματα αναμενόταν ν’ αποφασίσουν σήμερα τα τη στάση που θα τηρήσουν. Οι προτάσεις του ΔΗΚΟ φαίνεται να γίνονται αποδεκτές για διορισμό Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο Επαρχιακών Δικαστών με 15 χρόνια πείρα αντί 12 που ισχύει σήμερα, όπως και για τη συμμετοχή δικηγόρων στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, για κάθε κενή θέση Δικαστή στο Ανώτατο ή Συνταγματικό Δικαστήριο το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί, θα υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατάλογο με τρεις υποψηφίους για κάθε θέση.

Δείτε εδώ την επιστολή Ιωνά Νικολάου προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Νίκο Τορναρίτη, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων τοποθετήσεων, τροποποιήσεων, αλλαγών, χθες μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών ουσιαστικά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης μας.

Το νομοσχέδιο, είπε θα ευρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αύριο (σήμερα) το απόγευμα. Χρειάζονται 38 ψήφοι τουλάχιστον για να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος. «Απ’ εκεί και πέρα επαναλαμβάνω αυτό που λέω συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Έφτασε η ώρα να αποδείξουμε ότι τοποθετούμε πρώτο το δημόσιο συμφέρον και το κράτος δικαίου. Ακούστηκαν όλοι, τοποθετήθηκαν όλοι και μάλιστα σήμερα είχαμε και ανταλλαγή απόψεων διαδικτυακή με την υπουργό της Δικαιοσύνης η οποία απάντησε σε όλα ανεξάρτητα τα ερωτήματα, τις προτιθέμενες τροποποιήσεις, τροπολογίες κ.λπ. Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις, τώρα οι πολίτες, η κοινωνία, αναμένουν από εμάς να υπερβούμε τα οποιαδήποτε εξωθεσμικά κέντρα εάν και εφόσον υπάρχουν και να υπηρετήσουμε το καθήκον μας. Απ’ εκεί και πέρα είμαστε εδώ για την οποιαδήποτε απάντηση, επεξήγηση, συζήτηση κ.λπ.», κατέληξε.