Τα αναπτυξιακά σχέδια στο κέντρο ενέργειας στην περιοχή Βασιλικού και οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γύρω περιοχή απασχόλησαν χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος με τους κοινοτάρχες και τα οργανωμένα σύνολα να καταγράφουν την αντίθεσή τους με σειρά ενεργειών του κράτους. Το κυριότερο πρόβλημα που τους ταλανίζει σήμερα έχει να κάνει με την μετεγκατάσταση και λειτουργία τριών εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, στη Βιομηχανική Ζώνη Βαριάς Οχληρίας της κοινότητας Καλαβασού. Αναφορά έγινε και στο πρόσφατο περιστατικό πρόκλησης πυρκαγιάς, στις 11/6/2022, στις εγκαταστάσεις συλλογής, διαχείρισης και φύλαξης των αποβλήτων ελαστικών οχημάτων, στο χώρο του λατομείου του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού.

Ο Έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από πλευράς κοινοτικών συμβουλίων και κατοίκων σε σχέση με τις εκπομπές όλων των βιομηχανιών της περιοχής Βασιλικού. Αναφέρθηκε στη δέσμευση του υπουργείου Ενέργειας κατά τη μεταφορά του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή ότι δεν θα γινόταν καμία ανάπτυξη ανατολικά του ποταμού και η ζώνη θα παρέμενε για βιοτέχνες και γραφεία για εξυπηρέτηση εταιρειών του ενεργειακού κέντρου. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ανέφερε ότι η επαρχιακή διοίκηση έχει τοποθετηθεί για το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της περιοχής. 

Ο λειτουργός στο υπουργείο Ενέργειας Μάριος Μανώλη ανέφερε ότι ουσιαστικά η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου γίνεται λόγω της ανάγκης επέκτασης της βιομηχανικής ζώνης στο λιμάνι Βασιλικού. Σημείωσε ότι το υπουργείο αναμένει την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση περιβαλλοντικής γνωμοδότησης. Αναφέρθηκε ακόμα ότι πέραν της απόφασης για λειτουργία δύο ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών (PEC και Paramount), δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση νέων σταθμών, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εννέα Κοινοτήτων περιοχής Βασιλικού Λευτέρης Φωκάς ανέφερε ότι παρόλο που έγιναν συναντήσεις με Υπουργούς και υποβλήθηκαν εισηγήσεις εκ μέρους των κοινοτήτων εντούτοις πέφτουν στο κενό. Εξήγησε ότι οι κοινότητες δεν θα επιτρέψουν την αδειοδότηση καμία νέας μονάδας στο Βασιλικό. Πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθούν την αδειοδότηση ασφαλτικών στην Καλαβασό και ζήτησε τη μετατροπή της ζώνης ώστε να μην επιτρέπονται τέτοιες αναπτύξεις στην περιοχή. 

Ο σύμβουλος των κοινοτήτων Αλέξανδρος Ιορδάνους αναφέρθηκε στην παραδοξότητα αντί να διενεργηθεί περιβαλλοντική μελέτη που να καταδεικνύει τις περιοχές που δύναται να φιλοξενήσουν τα ασφαλτικά, ώστε να εντοπιστούν αυτές που προκαλούν τα λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, αποφασίστηκε να τα τοποθετήσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου από το ενεργειακό κέντρο. 

Ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου Χριστόδουλος Παπαχρίστου ανέφερε ότι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για εξέταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που θα προκύψουν από τα ασφαλτικά, εντούτοις δόθηκαν οδηγίες να προχωρήσουν ταυτόχρονα οι διαδικασίες για έκδοση πολεοδομικών αδειών. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πυροσβεστικός σταθμός εγκαθίσταται κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης με αποτέλεσμα να αρνούνται πυροσβέστες να τον επανδρώσουν. 

Ο κοινοτάρχης Τόχνης Παντελής Χαραλάμπους ανέφερε ότι κάποιοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση αναφέροντας ότι η περιοχή του Βασιλικού είναι λιγότερο επιβαρυντική από τα κέντρα των πόλεων. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει και ζητά τη βοήθεια της Βουλής για στήριξη. 

Από πλευράς της η κοινοτάρχης Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ ανέφερε ότι δίνουν τις απόψεις τα κοινοτικά συμβούλια στα αρμόδια τμήματα αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη. Η επέκταση του ενεργειακού κέντρου προς το Ζύγι, είπε, ανησυχεί έντονα την κοινότητα, τονίζοντας ότι στο τέλος θα διώξουν τους ψαράδες και τις ταβέρνες για το λιμάνι της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Οργανωμένα σύνολα της περιοχής ανέφεραν ότι δεν έχει εκπληρώσει το κράτος του τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο. Αναφέρθηκαν στις τρεις πυρκαγιές στην περιοχή και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει. 

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου στήριξε τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Εννέα Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού, τα οποία είναι η άμεση λειτουργία του νεοανεγειρόμενου πυροσβεστικού σταθμού στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, η ανάκληση της απόφασης για μετεγκατάσταση των ασφαλτικών, καθώς και η αποφυγή οποιοσδήποτε αδειοδότησης νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων βαριάς οχληρίας στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού.

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ αναφέρθηκε ότι η Πολιτεία δεν μερίμνησε ούτε για έγκαιρη έλευση του φυσικού αερίου, ούτε και για ΑΠΕ. Σε ότι αγορά το ενεργειακό κέντρο, θέση του ΕΤΕΚ είναι ότι μαζεύτηκαν όλες οι ενεργειακές βιομηχανίες στο χώρο του Βασιλικού, χωρίς να μελετηθεί εναλλακτική περιοχή τουλάχιστον για τις εγκαταστάσεις αερίου. 

Από το Τμήμα Πολεοδομίας αναφέρθηκε ότι έγινε διαβούλευση για το αναθεωρημένο σχέδιο του Βασιλικού το οποίο έχει κατατεθεί προς συζήτηση στην Περιβαλλοντική Αρχή. Σε σχέση με τα ασφαλτικά ανέφερε ότι είναι επιτρεπόμενες χρήσεις στη βιομηχανική ζώνη Καλαβασού από το 2002. Σε ότι αφορά τη συζήτηση για δεύτερο ενεργειακό κέντρο ανέφερε ότι έγινε μελέτη και αξιολογούνται οι περιοχές. 

Η λειτουργία των σταθμών της ΑΗΚ γίνεται πάντα με σεβασμό προς τις κοινότητες που γειτνιάζουν με αυτούς σύμφωνα με τον διευθυντή παραγωγής της Αρχής Χάρη Μενελάου. Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιείται καλής ποιότητας μαζούτ. Υπογράμμισε δε ότι η Αρχή προέβη σε επενδύσεις €100 εκατ. για αναβάθμιση των αντιρρυπαντικών μέτρων στο Βασιλικό.

Εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ο Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι με βάση τις μετρήσεις η ποιότητα αέρα στην περιοχή Λεμεσού και Λευκωσίας είναι η χειρότερη στην Κύπρο.