Στις 8 Ιουλίου έχει οριστεί η διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης πολιτογράφησης Αιγυπτίου επιχειρηματία και δύο συγγενικών του προσώπων, στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. 

Οι ενεχόμενοι στην υπόθεση, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της οποίας έτυχε ο «Φ» από τη Νομική Υπηρεσία, έχουν λάβει τα κλητήρια εντάλματα και ήδη έχουν επίσημη γνώση των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τέσσερα πρόσωπα και τρεις εταιρικές οντότητες, που αντιμετωπίζουν 15 κατηγορίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας την περασμένη Παρασκευή (24/06). Πιο συγκεκριμένα, οι προαναφερθέντες σχετίζονται με τους παροχείς υπηρεσιών στον Σάλεμ, στον γιο του και στη θυγατέρα του.

Τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται είναι στελέχη της εταιρείας Zavos Group Management Services Ltd και του δικηγορικού γραφείου Tsangarides LLC. Πρόκειται για τον εκτελεστικό και τον οικονομικό διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας, καθώς και δύο στελέχη του δικηγορικού γραφείου της Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άλλωστε, για τους παρόχους των υπηρεσιών στην υπόθεση Σάλεμ κάνει αναφορά και το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής για τις  κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, υπό τον Μύρωνα Νικολάτο. Στην κατηγορία του πορίσματος όπου καταγράφονται τα «ευρήματα υποθέσεων υψηλού κινδύνου»,  παρατίθεται σχετική λίστα με 195 πρόσωπα. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και το όνομα του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σάλεμ. Στο πεδίο με τον πάροχο υπηρεσιών για τον Σάλεμ, η ερευνητική επιτροπή καταγράφει «Τsangarides LLC», ενώ στην κατηγορία με τις εργοληπτικές εταιρείες σημειώνεται η «D. Zavos Group Manegement Services Ltd» και η θυγατρική της «Larina Estates Ltd».

Θυμίζουμε ότι ο Σάλεμ και τα παιδιά του φέρονται να επένδυσαν ποσό €6 εκατ. ευρώ σε ακίνητα προκειμένου να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα. Ωστόσο, φαίνεται να τους επιστράφηκε συνολικό ποσό €1.5 εκατ. και χωρίς να ανεγερθούν οι κατοικίες.

Στο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αφορά «ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά στοιχεία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, για τον Σάλεμ: «Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από δύο επιστολές της ΜΟΚΑΣ που έχουν εντοπιστεί στον φάκελο, η πολιτογράφηση του κ. Mohammed Abdelrahman Moahamed Salem ενδεχομένως να αποκτήθηκε με δόλο και ψευδείς παραστάσεις, καθότι φαίνεται ότι δεν επένδυσε το ποσό που δήλωσε για σκοπούς πολιτογράφησης, αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό (του επιστράφηκε πίσω μέρος του ποσού που κατέβαλε αρχικά για την επένδυσή του, από την εταιρεία ανάπτυξης γης, η οποία ενδεχομένως να ενεργούσε ως συνεργός)».

Η υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι αντιμέτωπα με 15 κατηγορίες, με ανώτατη προβλεπόμενη ποινή αυτή της 7ετούς κάθειρξης.