Η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ στις 9 Ιουλίου, είναι μάλλον αδύνατη, λένε οι γιατροί του Δημοσίου, με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρη Κούμα, να δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα εξευρεθεί ο χώρος στον οποίο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τον δημόσιο τομέα στο πρόγραμμα εφημεριών. 

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ στον «Φ», καταδεικνύουν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας μάλλον ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από την κάθε πλευρά, αφού τόσο από πλευράς υπουργείου Υγείας όσο και από πλευράς ΟΚΥπΥ εκφράστηκε χθες η ετοιμότητα για λειτουργία των ιατρείων στην ημερομηνία που ορίστηκε κατά την τελευταία σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραβάνε όλοι το σχοινί για τα εφημερεύοντα ιατρεία

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο Σωτήρης Κούμας, είναι δύο. Πρώτο: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι το Δημόσιο διαθέτει 86 προσωπικούς γιατρούς. Κάποιοι από αυτούς τους 86 βρίσκονται ακόμα και στο υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, το ένα τρίτο περίπου υπηρετούν στα αγροτικά Κέντρα Υγείας και οι γιατροί εκεί βγάζουν ήδη εφημερίες. Για παράδειγμα, στις Πλάτρες είναι δύο γιατροί οι οποίοι ήδη βγάζουν δεκαπέντε εφημερίες τον μήνα ο καθένας. Τι θα κάνουμε με αυτούς; Άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε 86 γιατρούς. Από την άλλη, έχουμε και τους παιδίατρους.

Μόνο στο Μακάρειο, υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι, αν δεν κάνω λάθος 5, οι οποίοι είναι μόνο προσωπικοί γιατροί. Οι υπόλοιποι κάνουν και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και άρα έχουν και τις εφημερίες στους θαλάμους. Τι θα γίνει; Θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στα Τμήματα; Βλέπουμε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα με αυτά τα δεδομένα και άρα θα χρειαστεί η συνδρομή των ιδιωτών προσωπικών γιατρών». Και συνέχισε: «Και πάμε στη δεύτερη εκκρεμότητα, όπου πρέπει να δούμε πού θα στεγαστούν αυτοί οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα. Επίσημα λένε ότι δεν δέχονται να εφημερεύουν από τα ιατρεία τους και από την άλλη είναι η γνωστή μας ένσταση για την παρουσία ιδιωτών στα Κέντρα Υγείας του Δημοσίου. Πρόκειται για κρατική περιουσία και χρειάζεται ειδική ρύθμιση για να τη χρησιμοποιούν ιδιώτες». 

Για την ημερομηνία έναρξης των εφημεριών, είπε ότι «η απόφαση που λήφθηκε δεν ήταν τελεσίδικη. Μπήκε κάτω μια πρόταση για να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου και να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει οπόταν και η ημερομηνία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη». 

Τις εκκρεμότητες που εντοπίζει η ΠΑΣΥΚΙ δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο ΟΚΥπΥ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στον «Φ» ότι «εμείς προχωράμε κανονικά στους σχεδιασμούς μας. Ετοιμάζουμε το πρόγραμμα μας και προετοιμαζόμαστε για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων όπως έχει συμφωνηθεί». 

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, δήλωσε από πλευράς του ότι «η έναρξη της λειτουργίας των ιατρείων στις 9 Ιουλίου, μπορούμε να πούμε ότι θα είναι σε πιλοτική βάση. Για να ανακοινωθεί αυτή η ημερομηνία, σημαίνει πως συμφώνησαν τα μέρη και συμφωνήθηκαν και οι χώροι που θα στεγάζουν τους ιατρούς».