Πενήντα ένα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, ο σπουδαίος Κύπριος γιατρός δρ Κύπρος Νικολαΐδης, επέστρεψε το μεσημέρι του Σαββάτου, σε μια συγκινητική τελετή για να συναντήσει ξανά παλιούς συμμαθητές και φίλους, αλλά και για να πάρει μια γεύση από το τι συμβαίνει σήμερα στο σχολείο που φοίτησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τιμήν του, η διοίκηση της Αγγλικής Σχολής αποφάσισε να μετονομάσει το νεόδμητο κτήριο επιστημών του εκπαιδευτηρίου σε «Κτήριο Κύπρος Νικολαΐδης».

 

Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, ο δρ Νικολαΐδης έφθασε στην είσοδο της Αγγλικής Σχόλης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον διευθυντή του εκπαιδευτηρίου, Ντέιβιντ Λάμπον, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολούθως ο δρ Νικολαΐδης κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ήρωα της ΕΟΚΑ και αποφοίτου της Σχολής, Μιχαλάκη Καραολή, συνοδευόμενος από τον γιο και τον εγγονό του, ο οποίος σήμερα φοιτά στη Σχολή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο δρ Νικολαΐδης εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί μετά από 51 χρόνια από την ημέρα αποφοίτησής του βρίσκεται ξανά για πρώτη φορά στους χώρους της Αγγλικής Σχολής. «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, διότι κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο του Μιχαλάκη Καραολή, ο οποίος ήταν και παραμένει στην καρδιά μου, διότι έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας μας» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Αγγλική Σχολή, ο δρ Νικολαΐδης, τόνισε ότι έχει πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, ενώ θεωρεί εξαιρετικό το επιστημονικό της επίπεδο, αφού πολλοί από τους αποφοίτους της συνεχίζουν τον δρόμο τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Κληθείς να σχολιάσει αν μεταξύ των φοιτητών που μαθήτευσαν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνονται και Κύπριοι, ο δρ Νικολαΐδης σημείωσε ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε, δίνει κάθε χρόνο 80 υποτροφίες σε φοιτητές, μεταξύ αυτών, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι.

Από την πλευρά της, η Πόπη Κανάρη, διευθύντρια του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και συμμαθήτρια του Δρος Νικολαΐδη, δήλωσε ότι «είναι χαρά και τιμή μας που τον έχουμε στην ομάδα των συμμαθητών και των συμμαθητριών μας». «Πάντοτε νιώθαμε τον Κύπρο πολύ κοντά μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Δρ Νικολαΐδης ήταν ένας μαθητής με ευστροφία, πάντοτε το μυαλό του ήθελε να ερευνά και να βλέπει έξω από το κουτί. «Δεν εκπλήττομαι που είχε αυτές τις επιτυχίες. Μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και ευχόμαστε να έχει υγεία και να προχωρήσει, γιατί έχει ακόμα πολλά να προσφέρει με την εμπειρία του, αλλά περισσότερο με το πάθος που τον διακατέχει», κατέληξε. 

Στη συνέχεια ο δρ Νικολαΐδης, αφού υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του σχολείου, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους και ακολούθως να κατευθυνθεί στο κτήριο επιστημών. 

Εκεί σε μια σεμνή τελετή, υπό τους ήχους του τραγουδιού των Coldplay «The Scientist»,  έγιναν τα αποκαλυπτήρια, προς τιμήν του, του νέου ονόματος του κτηρίου, που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φέρει και επίσημα το όνομά του.

«Το ταξίδι μου στην εμβρυϊκή ιατρική»

Ακολούθως, αριθμός μαθητών του σχολείου, μαζί με καθηγητές, συμμαθητές του δρος Νικολαΐδη, αλλά και μέλη του ΔΣ της Σχολής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη του, υπό τον τίτλο «Το ταξίδι μου στην εμβρυϊκή ιατρική». Κατά τη διάρκειά της, ο δρ Νικολαϊδης, μοιράστηκε με τους παραβρισκόμενους την πορεία που έχει διανύσει στον τομέα, κάνοντας αναφορές στους σημαντικότερους σταθμούς της ερευνητικής και επαγγελματικής του διαδρομής από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. 

   

Για τις αμβλώσεις

Είναι απίστευτη η απόφαση των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων, δήλωσε ο δρ Κύπρος Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για ανατροπή της. 

Ερωτηθείς για την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για απαγόρευση των αμβλώσεων, ο Δρ Νικολαΐδης ανέφερε ότι έχει περιοριστεί το δημοκρατικό δικαίωμα του 70% των Αμερικανίδων στην άμβλωση, είτε γιατί βιάστηκαν είτε γιατί δεν ήθελαν να μείνουν έγκυοι, ή γιατί το παιδί τους είχε μια ανωμαλία.

«Είναι απίστευτη η απόφαση της πιο προηγμένης δημοκρατίας στον κόσμο να αποστερήσει το πιο βασικό δημοκρατικό δικαίωμα από το 70% του πληθυσμού. Αυτό λέει πολλά για τη δημοκρατία», υπέδειξε. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απόφασης, που θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά, γιατί έξι από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ είναι υπερσυντηρητικοί. Οι νότιες αμερικανικές πολιτείες, εξήγησε, είναι συντηρητικές. «Όσο πιο συντηρητικές είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να απαγορεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή», τόνισε.

Μετά το πέρας της διάλεξης, τον δρ Νικολαϊδη πλησίασαν αρκετοί μαθητές και μαθήτριες της Σχολής, οι οποίοι θέλησαν να μιλήσουν μαζί τους για τις προσδοκίες και τα όνειρά τους να ακολουθήσουν σπουδές ιατρικής, με τον ίδιο να δίνει με χαρά και συγκίνηση τις συμβουλές του στα παιδιά. Ο δρ Νικολαϊδης θα χαιρετίσει την αποψινή τελετή αποφοίτησης της Αγγλικής Σχολής