Γύρω στις 21:30 το βράδυ βγήκε άσπρος καπνός σε σχέση με το θέμα διαθεσιμότητας του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος καταγγέλθηκε για πράξεις διαφθοράς. 

Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου αποφάσισε όπως τεθεί εκτός καθηκόντων το υψηλόβαθμο στέλεχος της Δύναμης μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

Στη λιτή επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης που στάλθηκε χθες αργά το βράδυ στους λειτουργούς των ΜΜΕ, σημειώνεται: «Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και αφού έλαβε υπόψη την απάντηση του Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας, την οποία απέστειλε γραπτώς, καθώς επίσης και όλα τα ενώπιον της στοιχεία και τις αρχές και κριτήρια που έχει διατυπώσει η νομολογία, αποφάσισε όπως τον θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 20 Ιουλίου 2022, διάστημα που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της αποτελεσματικότητας της έρευνας».

Όπως γίνεται αντιληπτό, παρήλθαν 60 ώρες μετά την επίσημη γραπτή καταγγελία της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου στον Γενικό Εισαγγελέα, για να ληφθεί σχετική απόφαση. Η υπόθεση, ως γνωστόν, είδε το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Παρασκευή.

Θυμίζουμε ότι η διευθύντρια και η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Φυλακών, αντίστοιχα, με την επίσημη καταγγελία τους τη Δευτέρα το πρωί (09:30) καταλογίζουν στον ανώτερο αξιωματικό της Δύναμης ότι επικοινωνούσε μέσω τηλεφώνου σε τακτά χρονικά διαστήματα με βαρυποινίτη, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Telegram. Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας τους, το ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας ζητούσε από τον κατάδικο να εξασφαλίσει για λογαριασμό του οπτικό υλικό με στιγμές από τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Η καθυστέρηση στην απόφαση της υπουργού έδωσε τροφή για ανάπτυξη παραφιλολογίας. Κάποιοι την απέδωσαν στο γεγονός ότι με βάση του Περί Αστυνομίας Πειθαρχικούς Κανονισμούς, ο ανώτερος αξιωματικός είχε το δικαίωμα ακροάσεως, αλλά και στην επιδίωξη της κ. Δράκου να τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, διαφυλάσσοντας τα συνταγματικά δικαιώματα του ελεγχόμενου. Να σημειωθεί ότι η διαθεσιμότητα είναι διοικητική πράξη και όχι τιμωρητικό μέτρο.

Από άλλους η κατάσταση σχολιάστηκε δυσμενώς και συνδέθηκε με έλλειψη βούλησης σε ό,τι αφορά την προώθηση της διαδικασίας σε βάρος του ανώτερου αξιωματικού.

Σε ό,τι αφορά τον διορισθέντα ποινικό ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, άρχισε την εξέταση της υπόθεσης, ωστόσο, μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχε προκύψει πληροφόρηση κατά πόσον κάλεσε για ένορκη κατάθεση κάποιο πρόσωπο.