Νέα συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο γραφείο του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, ωστόσο το όλο εγχείρημα τίθεται τώρα εμμέσως πλην σαφώς υπό αμφισβήτηση από τον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος προχθές απέστειλε επιστολή στους δύο Οργανισμούς θέτοντας σειρά ερωτημάτων. 

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά πληροφόρηση από τον ΟΑΥ: 

–    «Για τη νομική βάση παροχής υπηρεσιών από ένα προσωπικό ιατρό σε δικαιούχους του ΓεΣΥ που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο δικαιούχων που ο ίδιος τηρεί

–    Για τη νομική βάση αμοιβής από τον ΟΑΥ προς τους προσωπικούς γιατρούς στη βάση ωρομίσθιου, πέραν της κατά κεφαλήν αμοιβής τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ή τώρα ή ποτέ τα εφημερεύοντα – Μήνυμα υπουργού προς ΟΑΥ

Από τον ΟΚΥπΥ, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά πληροφόρηση για: 

–    «Το κατά πόσον έχει συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΟΑΥ για χρήση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ή κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας ως «κέντρων εφημερίας» 

–    Εάν ναι, να μας διαβιβάσει αντίγραφο της συμφωνίας αυτής μαζί με τυχόν γνωμάτευση που έχει λάβει από τους νομικούς του συμβούλους σχετικά με αυτήν».

Ζητά επίσης πληροφόρηση από τον ΟΚΥπΥ για: 

–    «Τη νομική βάση για την παροχή υπηρεσιών σε εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ από προσωπικούς γιατρούς που δεν αποτελούν δικό του προσωπικό ούτε και θα είναι συμβεβλημένοι μαζί του.

–    Τη νομική βάση για διάθεση από τον ΟΚΥπΥ άλλου προσωπικού (υποστηρικτικού ή νοσηλευτικού) προς υποβοήθηση της παροχής υπηρεσιών από γιατρούς που δεν θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΚΥπΥ»

Θέτει παράλληλα ερώτημα για το «ποιος θα έχει την ευθύνη (αστική ή ποινική) σε περίπτωση εξ αμελείας πρόκλησης θανάτου ή βλάβης σε ασθενείς που θα λαμβάνουν υπηρεσίες από γιατρούς που δεν θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΚΥπΥ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ και με τη συνδρομή δικού του υποστηρικτικού και νοσηλευτικού προσωπικού».  

Για το ερώτημα αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά σχόλια και από τον ΟΑΥ αλλά και από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο κοινοποίησε την συγκεκριμένη επιστολή. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ έχουν ήδη έτοιμη την πληροφόρηση που τους ζητείται αφού, όπως πληροφορούμαστε τα ερωτήματα που τίθενται από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχουν τεθεί αρκετές φορές και έχουν απαντηθεί από τους δύο Οργανισμούς και το υπουργείο Υγείας, στις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου οι οποίες ως γνωστό αντιδρούν στη χρήση δομών του δημοσίου από ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ.

Οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ, όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, θα ληφθούν αύριο κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ παρουσιάζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη λειτουργία των ιατρείων στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, ωστόσο δεν αποκλείεται, εάν τελικά υπερισχύσει η θέση των συντεχνιών, ΟΑΥ και υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν σε εναλλακτικές λύσεις τις οποίες ήδη επεξεργάζονται.