Επιβολή υποχρεωτικής αφυπηρέτησης στον τέως Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, καθώς και δρομολόγηση διαδικασίας διεκδίκησης αποζημιώσεων, εισηγείται εμμέσως ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στον πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), σημειώνοντας πως ο ελεγχόμενος εξακολουθεί να λαμβάνει το 50% του μισθού του, κάτι το οποίο δυνατόν να συνεχιστεί για μακρό χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγείται ανάκληση του διορισμού του κ. Γιαννάκη. 

Ο Γενικός Ελεγκτής εγείρει τα πιο πάνω ζητήματα σε επιστολή του προς τον ΟΝΕΚ ημερομηνίας 15 Ιουνίου, υπό τον τίτλο «Πιθανή διάπραξη του αδικήματος της πλαστογραφίας από τον τέως Επίτροπο Εθελοντισμού».

«Όπως αντιλαμβανόμαστε, έκτοτε ο τέως Επίτροπος Εθελοντισμού βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και αμείβεται με το 50% του μισθού του ως Λειτουργού Νεολαίας», αναφέρεται στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, στην οποίαν προστίθεται, πως «εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, έχει αποφασίσει να μην ζητήσει εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο Κακουργιοδικείο, και δεδομένου ότι ο τέως Επίτροπος Εθελοντισμού έχει ασκήσει το απόλυτα σεβαστό δικαίωμά του της μη παραδοχής σε οποιαδήποτε κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο, πιθανό να διαρκέσει επί μακρόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν παραδέχεται καμία κατηγορία ο Γιαννάκη

Γίνεται αντιληπτό, πως αν η υπόθεση οδηγείτο στο Κακουργιοδικείο, η υπόθεση θα ολοκληρωνόταν σε περίπου έναν χρόνο, ενώ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κ. Γιαννάκη θα εξακολουθήσει  να λαμβάνει το 50% του μισθού του.

«Εφόσον δεν λάβετε στο μεταξύ κάποια άλλη απόφαση, ο τέως Επίτροπος θα συνεχίσει, ίσως για ορισμένα ακόμη χρόνια, να αμείβεται με το 50% του μισθού του», παρατηρεί ο Γενικός Ελεγκτής. Αφού υποδεικνύει πως με βάση τους Κανονισμούς του ΟΝΕΚ (Περί Οργανισμού Νεολαίας (Διάρθρωση και Όροι Υπηρεσίας Υπαλλήλων) Κανονισμοί (ΚΔΠ 513/2007), αν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον υπαλλήλου, ουδεμία πειθαρχική δίωξη επιτρέπεται να ασκηθεί ή να συνεχισθεί εναντίον του (για λόγους όμως που σχετίζονται με την ποινική δίωξη, μέχρις ότου αυτή πάρει οριστικό τέλος), ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει: «Με βάση τον Κανονισμό 26(2) της ίδιας ΚΔΠ 513/2007, το Συμβούλιο έχει εξουσία να αποφασίζει την πρόωρη αφυπηρέτηση μόνιμου υπαλλήλου, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση έστω και αναίτιας ακαταλληλότητας ενός υπαλλήλου, που προφανώς τεκμαίρεται εάν, για οποιοδήποτε λόγο (αναίτια ή δολίως), αυτός δεν πληροί το εν ισχύ Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης».

Είναι συνεπώς άποψή μας, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, «ότι δεν ενδείκνυται να παραμείνετε αδρανείς και ότι οφείλετε να αναζητήσετε νομική συμβουλή, κατά προτίμηση από τουλάχιστον δύο εγνωσμένου κύρους νομικούς συμβούλους, οι οποίοι θα σας συμβουλέψουν για τον βέλτιστο εκ μέρους σας νόμιμο χειρισμό, ώστε να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του ΟΝΕΚ».

Στην επιστολή προστίθεται, πως «στο πλαίσιο της ίδιας νομικής καθοδήγησης θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να δρομολογήσετε τη διαδικασία αναζήτησης αστικών αποζημιώσεων εάν, ανεξάρτητα από την τυχόν καταδίκη ή όχι του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, μπορέσετε να διαπιστώσετε ότι αυτός δεν είναι κάτοχος των προσόντων που θα δικαιολογούσαν την αμοιβή του με μισθό που καταβάλλεται σε κάτοχο πανεπιστημιακού τίτλου».

Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει επίσης, πως οι νομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να σχολιάσουν ιδίως το θέμα της ενδεχόμενης παραγραφής οποιωνδήποτε αστικών αδικημάτων στη βάση του Περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων Νόμου (Ν. 66(Ι)/2012).