Νέα εικόνα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Λάρνακας, θέλουν να δώσουν ΟΚΥπΥ και υπουργείο Υγείας, που προχωρούν στην αναβάθμισή του και στην ενίσχυσή του με νέους γιατρούς. Το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας βρέθηκε στο «σκαμνί» λόγω των δύο καταγγελιών για τους θανάτους της 33χρονης Φιλιώς Μπαλάφα – Λέκκα και της 43χρονης Μαρίας Ακσού, για τους οποίους έγιναν σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία. Στις καταγγελίες αυτές, ήρθε να προστεθεί και η απόφαση καταπέλτης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο καταδικάζοντας πρώην γιατρό του ΤΑΕΠ για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή τον Μάιο του 2008, έψεξε τις διαδικασίες που ακολουθούνταν αναφορικά με τις διαγνώσεις στις ακτινογραφίες, που εκείνο το διάστημα γίνονταν από γιατρούς.

Ενώπιον του υπουργού Υγείας, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Νοσοκομείο Λάρνακας, ο ιατρικός διευθυντής του, δρ Αδάμος Χατζηπαναγή, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει στο νοσοκομείο καθημερινά εφημερεύων ακτινολόγος, ο οποίος καλείται και δίνει διαγνώσεις σε όλες τις ακτινολογικές εξετάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Είναι από το σπίτι, αλλά οι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων που εφημερεύουν μπορούν να τον καλέσουν ανά πάσα στιγμή και να πάρουν γραπτώς τη γνώμη του», ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγή, σημειώνοντας πως είναι θέμα χρόνου το νοσοκομείο να ξαναβρεί τους προ της πανδημίας ρυθμούς του. 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω το ΤΑΕΠ Λάρνακας, από γιατρό που θα μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ σύντομα θα αναλάβει καθήκοντα και η νέα διευθύντρια. «Το ΤΑΕΠ της Λάρνακας όπως έχω ενημερώσει βελτιώνεται συνεχώς. Είχαμε αρκετά περιστατικά πολύ επείγοντα τις τελευταίες μέρες, και περάσαμε τις εξετάσεις άριστα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΚΥπΥ έχει βελτιώσει και αισθητικά την αίθουσα αναμονής του ΤΑΕΠ, η οποία έχει βαφτεί ενώ, μεταξύ άλλων, αφαιρέθηκαν τα πεπαλαιωμένα καθίσματα και τοποθετήθηκαν νέα.  

Σοβαρά προβλήματα στη μονάδα αιμοκάθαρσής

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, λήφθηκαν αποφάσεις και για τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου, όπου καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, λόγω της έλλειψης γιατρών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, θα σταλούν άμεσα στο νοσοκομείο κάποιοι γιατροί, όπως αγγειοχειρουργός και πνευμονολόγος, ενώ θα αγοραστούν επιπρόσθετα μηχανήματα για τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης. «Υπάρχουν κάποια άλλα θέματα που αφορούν επιπρόσθετα γραφεία που είχε ζητήσει η διευθύντρια της νεφρολογικής κλινικής στα εξωτερικά ιατρεία, που είναι ένα θέμα που θα δει άμεσα ο ΟΚΥπΥ», υπέδειξε.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως γίνουν ενέργειες για καλύτερη οργάνωση των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Λάρνακας, προκειμένου να αυξηθεί ο ημερήσιος αριθμός των επεμβάσεων και να μειωθεί η ταλαιπωρία ασθενών.