Εν μέσω καυτών ερωτημάτων, άνοιξε χθες το πρωί και επίσημα η αυλαία της διερεύνησης των καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους για διαπλοκή και διαφθορά ανώτερου στελέχους του αστυνομικού Σώματος. Λίγο πριν τις 09:30 διαβιβάστηκε διά χειρός η καταγγελία της διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Η Αριστοτέλους καταλόγισε και δημοσίως στον καταγγελλόμενο ότι προσπάθησε να παγιδεύσει την ίδια και τη στενή συνεργάτιδά της Αθηνά Δημητρίου, «επιστρατεύοντας» βαρυποινίτη και ζητώντας από τον τελευταίο να τον προμηθεύσει με οπτικό υλικό από στιγμές που αφορούν την προσωπική τους ζωή. 

Από τη στιγμή που είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι οι διωκτικές Αρχές δεν θα κινούνταν αυτεπάγγελτα για διερεύνηση της υπόθεσης, μετά από την επισημοποίηση της καταγγελίας κινητοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για να αρχίσει ποινική έρευνα σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της Αστυνομίας. Έτσι λοιπόν, νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, αποφάσισε να διορίσει ως ποινικό ανακριτή τον γνωστό νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

Τις ώρες που ακολούθησαν εντός της χθεσινής ημέρας, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, αποτελούσε το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός της Δύναμης που ελέγχεται. Πληροφορίες έκαναν λόγο για διαβουλεύσεις μέχρι αργά το βράδυ. Το μόνο δεδομένο ήταν ότι τον τελικό λόγο θα είχε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, στη δικαιοδοσία της οποίας εμπίπτει το ζήτημα (βλ. ο ελεγχόμενος είναι ανώτερος αξιωματικός και δεν εναπόκειτο στον αρχηγό Αστυνομίας).  Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι παραχωρείται στον αξιωματικό χρόνος μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών της Διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, για προσπάθεια πρόκλησης προβοκάτσιων εναντίον της.

Σε ένα μήνα

Βάσει των επίσημων θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω ανακοίνωσης, οι όροι εντολής προνοούν την ολοκλήρωση της έρευνας του Αιμιλιανίδη εντός χρονικού διαστήματος ενός μηνός.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στη βάση του ανακριτικού έργου του κ. Αιμιλιανίδη και του ογκώδους υλικού που ήδη έχει διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία από τους εκπροσώπους των παραπονούμενων Αριστοτέλους και Δημητρίου, οι επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας θα αποφασίσουν κατά πόσον στοιχειοθετείται υπόθεση σε βάρος του αξιωματικού του Σώματος. Αν ναι, τότε θα προωθηθεί ενώπιον δικαστηρίου, με τον υψηλόβαθμο αστυνομικό να τίθεται υπό κατηγορία.

Διαφθορά και διαπλοκή

Εν ολίγοις, στη γραπτή καταγγελία που υπέβαλαν για λογαριασμό της Αριστοτέλους και της Δημητρίου, οι δικηγόροι τους Πάμπος Ιωαννίδης και Τζο Τριανταφυλλίδης, κάνουν λόγο για σοβαρή υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς. Αφού πρώτα αναφέρονται στα έγγραφα που επισυνάπτουν και αποτυπώνουν περιεχόμενο συνομιλιών μέσω κινητών τηλεφώνων, προβάλλουν τη θέση ότι «ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας παρουσιάζεται να έχει χρησιμοποιήσει παράνομα και αθέμιτα μέσα για να προκαλέσει ηθική και επαγγελματική ζημιά στις πελάτιδες μας, επιχειρώντας να εισβάλει στην προσωπική τους ζωή με τη βοήθεια καταδίκου βαρυποινίτη». Έκαναν λόγο για διάπραξη σωρείας ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων από τον αξιωματικό, εκφράζουν την άποψη πως ο τελευταίος θα πρέπει να απέχει των καθηκόντων του και ζήτησαν να τεθεί αμέσως σε διαθεσιμότητα.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν αλλά και δηλώσεις της ίδιας της Άννας Αριστοτέλους, ο καταγγελλόμενος φερόταν μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας Telegram να ζητά από τον Ε/κ βαρυποινίτη, όπως εντοπίσει οπτικό υλικό που «καίει» τις δύο αξιωματούχους του Τμήματος Φυλακών. 

Προσωπικό και κρατούμενοι στηρίζουν τη Διευθύντρια 

► Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών προέβη σε δηλώσεις για το θέμα χθες στις 11:30 στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, όπου νωρίτερα έτυχε θερμής υποδοχής από το προσωπικό του σωφρονιστικού ιδρύματος και πρώην κρατούμενους. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους η Άννα Αριστοτέλους είπε πως πρόκειται «για την πιο συγκινητική» ημέρα της ζωής της και ότι μετά δυσκολίας μπορεί να εκφραστεί. Πρόσθεσε πως «το θάρρος για να βγεις μπροστά και να μιλήσεις δεν έρχεται από μέσα σου, αλλά από τη στήριξη που λαμβάνεις από τα άτομα που βρίσκονται γύρω σου». Δηλώσεις στήριξης προς την Αριστοτέλους έγιναν και από εκπροσώπους του προσωπικού, των κρατουμένων και των αποφυλακισθέντων.

► Ο κυβ. Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα πρέπει να αναμένουμε, αφού ολοκληρωθούν κάποιες έρευνες, να δούμε τι θα περιλαμβάνονται σε αυτά τα πορίσματα».

► Εξάλλου, σε γραπτή τοποθέτησή του ο υποψήφιος για την Προεδρία Αχιλλέας Δημητριάδης, σημείωσε ότι οι καταγγελίες που διατύπωσε δημόσια η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, δημιουργούν μείζον θεσμικό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι δύο τμήματα που υπάγονται στο ίδιο υπουργείο, το Τμήμα Φυλακών και η Αστυνομία, δεν συνεργάζονται και ως αποτέλεσμα δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος συνεννόησης για το τι πρέπει να γίνει.

Εγείρονται ερωτήματα για τη νομική πτυχή

Πέραν από τις πιο πάνω εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της χθεσινής ημέρας, υπάρχουν και οι προεκτάσεις οι οποίες έχουν τεθεί για τα καλά στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης.

Μια από τις παραμέτρους της υπόθεσης έχει να κάνει με το ηθικό κομμάτι και την ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως, με απώτερο στόχο να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και να διαφυλαχθεί το αίσθημα δικαίου. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη νομική πτυχή. Ενδεικτικό είναι ότι εκφράζονται απορίες κατά πόσον η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, εξασφάλισε από τον βαρυποινίτη περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας με τρόπο που να διασφαλίζει ότι τα στοιχεία (μηνύματα μέσω Telegram) θα μπορούν να τύχουν αξιοποίησης σε μια ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία. 

Νομομαθής σχολίασε στον «Φ»: «Ακόμη κι αν ο βαρυποινίτης συναίνεσε να δώσει το περιεχόμενο της προσωπικής του τηλεφωνικής συσκευής, δεν σημαίνει ότι το άλλο πρόσωπο (σ.σ. ο αξιωματικός) συναίνεσε να αρθεί το δικαίωμα του χωρίς δικαστικό διάταγμα».

Ο έμπειρος και γνωστός δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ («Πρωινό Δρομολόγιο»), επικαλέστηκε τα τελευταία δημοσιεύματα του «Φ», κάνοντας λόγο για «παραδοξότητα» στην όλη υπόθεση. Και εξήγησε: «Δεν έγινε μια καταγγελία που λέει “συνέβη αυτό και ελάτε να το διερευνήσετε αρμοδίως”. Συγκεντρώθηκαν στοιχεία, φαίνεται να διαβιβάστηκαν, δεν έγινε οτιδήποτε, γι’ αυτό και προέκυψε μια δημοσιότητα, η οποία, όμως, μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που να πλήττουν συνταγματικά δικαιώματα εκείνου ή εκείνων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες ενώπιον δικαστηρίου».

Ο κ. Αγγελίδης στις τοποθετήσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο άφησε και αιχμές για τη στάση της Πολιτείας. «Από το γεγονός και μόνο ότι ξεκίνησε δημοσιογραφικά να καθίσταται γνωστό το θέμα στο ευρύ κοινό, αυτό μοιάζει με μια προσπάθεια ενός μηνύματος προς κάποιους αρμοδίους…» ανέφερε με νόημα.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται ερωτήματα για τα ενδεχόμενα κίνητρα του αξιωματικού της Δύναμης, αλλά κι αν πράγματι ζητούσε οπτικό υλικό με προσωπικές στιγμές.

Πάντως, τα προαναφερθέντα νομικής φύσεως ερωτήματα, δεν φαίνεται να προβληματίζουν την Άννα Αριστοτέλους, αν αναλογιστούμε και τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Με τα όσα δήλωσε από την πρώτη στιγμή, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων του «Φ», έδωσε την ξεκάθαρη εντύπωση ότι όλα τα βήματά της γίνονται με προσοχή και πάντα συμβουλεύεται ομάδα νομικών μεταξύ των οποίων οι Πάμπος Ιωαννίδης και Τζο Τριανταφυλλίδης.

Την ίδια στιγμή αιωρείται ένα άλλο ζήτημα και συγκεκριμένα, κατά πόσον η Άννα Αριστοτέλους θα διατηρήσει τη θέση της. Ως γνωστόν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πόστο της διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος. Διευκρίνισε πως το μέλλον της, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα τύχει χειρισμού το θέμα των καταγγελιών της. Όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα μας (18/06) «δεν είμαι κολλημένη στην καρέκλα».