Επιμένουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να γνώριζε εδώ κι ένα μήνα την υπόθεση που καταγγέλλει -προφορικά για την ώρα- η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, περί προσπάθειας παγίδευσής της από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας.

Ο πρώτος πολίτης με χθεσινές δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας στο λιμάνι Λεμεσού, επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιεχόμενο του σχετικού δημοσιεύματος του «Φ». Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσπάθεια του Πρόεδρου, πληροφορίες συνεχίζουν να αναφέρουν ότι είχε γνώση από τον περασμένο Μάιο.

Αξιόπιστη πηγή, το κύρος της οποίας δεν αμφισβητείται, μιλώντας χθες στον «Φ», σχολίασε τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα εντός της ημέρας ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας: «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε την υπόθεση εδώ και εβδομάδες, είναι δεδομένο». Πρόσθεσε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είχε ενημερωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες και γραπτώς αλλά και προφορικώς». Η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τη χθεσινή αντίδραση του Προέδρου και πιο συγκεκριμένα την αναφορά του για «ψευδείς ειδήσεις ευρηματικών δημοσιογράφων», είπε πως «έκανε λάθος», χωρίς να επεκταθεί.

Να θυμίσουμε ότι ο «Φ» με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του παρουσίασε διασταυρωμένες πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές, οι οποίες έκαναν λόγο για προσωπική ενημέρωση του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργου Σαββίδη. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τελευταίοι είχαν λάβει γνώση για την υπόθεση από τα μέσα του περασμένου Μαΐου.

Η εφημερίδα μας, δημοσίευσε και δηλώσεις του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε σχέση με το περιεχόμενο των πιο πάνω πληροφοριών. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σαββίδης δεν τις διέψευσε, ενώ επί της ουσίας αρκέστηκε να αναφέρει ότι «προσωπικά, με τους δικηγόρους της μιλώ συνέχεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήξεραν εδώ κι ένα μήνα για την Άννα Πρόεδρος – Εισαγγελέας

«Θα αποφύγω…»

Όπως σημειώσαμε, πάντως, ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν χθες ρωτήθηκε σχετικά με το κυριακάτικο δημοσίευμά μας από δημοσιογράφο του ΡΙΚ, απέφυγε να υπεισέλθει σε σχολιασμό της ουσίας των όσων καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ. Έκανε λόγο γενικά για «ψευδείς ειδήσεις ευρηματικών δημοσιογράφων» και πρόσθεσε πως θα αποφύγει να σχολιάσει οτιδήποτε. Ανέφερε πως αμέσως μετά τα όσα δημοσιεύτηκαν για τις καταγγελίες της Αριστοτέλους έδωσε οδηγίες σε υπουργό Δικαιοσύνης και αρχηγό Αστυνομίας. Σε αναφορά της δημοσιογράφου του κρατικού καναλιού ότι «περιμέναμε ότι θα πηγαίνατε ταξίδι κ. Πρόεδρε, έτσι για να το ελαφρύνουμε λίγο, στο τέλος, το θέμα», ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε με αστεϊσμό: «Αρκετά ελέχθησαν για τα ταξίδια μου ας μην προσθέσουμε ακόμα κάτι. Εξάλλου, το πλοίο δεν πάει Σεϋχέλλες».

Παρουσιάζουμε αυτούσιες τις τοποθετήσεις που έκανε ο πρώτος πολίτης στο περιθώριο της τελετής επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, στο λιμάνι Λεμεσού:

«Έχω κουραστεί να ασχολούμαι με τα fake news κάποιων ευρηματικών δημοσιογράφων. Θα αποφύγω να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο. Εκείνο το οποίο θέλω να πω όμως είναι ότι από την ώρα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ενημερώθηκα για τη συγκεκριμένη περίπτωση -δεν θέλω να δίνω επίθετα- έδωσα ρητότατες οδηγίες στην υπουργό Δικαιοσύνης, στον αρχηγό της Αστυνομίας -δεν μπορώ να παρέμβω, βεβαίως, εις τον Γενικόν Εισαγγελέα- ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή αν και εφόσον τεκμηριώνονται τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Πέραν τούτου σας παρακαλώ και λόγω θεσμικού ρόλου και λόγω προστασίας συνταγματικών δικαιωμάτων και εκ του γεγονότος ότι κάπου υπηρέτησα ως δικηγόρος και είμαι ελάχιστα νομομαθής, θα αποφύγω να κάνω τα οποιαδήποτε σχόλια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαψεύδει ότι ήξερε για την υπόθεση της διευθύντριας των φυλακών ο ΠτΔ

Γραπτή καταγγελία

Εντός της σημερινής ημέρας η Άννα Αριστοτέλους μέσω των δικηγόρων της Πάμπου Ιωαννίδη και Τζο Τριανταφυλλίδη, θα υποβάλει και γραπτώς την καταγγελία της στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη. Σύμφωνα με δηλώσεις της θα ζητήσει τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Η γραπτή καταγγελία της επικεφαλής του σωφρονιστικού ιδρύματος, αναμένεται να συνοδεύεται από μεγάλο όγκο στοιχείων.

Σύμφωνα και με πληροφορίες και δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος τους θα σχετίζεται με συνδιαλέξεις μεταξύ του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας και του Ελληνοκύπριου κατάδικου για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας Telegram.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας, φέρεται να υποκινούσε τον βαρυποινίτη, όπως εξασφαλίσει οπτικό υλικό που να παρουσιάζει στιγμές από την προσωπική ζωή της διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννας Αριστοτέλους ή της ανώτερης λειτουργού του Τμήματος Φυλακών Αθηνάς Δημητρίου. «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που την κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις, στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω και πριν πάει σε άλλη θέση η Άννα» φέρεται να ανέφερε σε ένα εκ των μηνυμάτων του ο αξιωματικός της Αστυνομίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ρίξε ένα «fake news» και ξόφλησες!

Συνηθισμένη τακτική για τους ελεγχόμενους να εγκαταλείπουν τις ευθύνες τους παρουσιάζοντας ως ανεύθυνους τους δημοσιογράφους. Αυτό επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ρωτήθηκε αν γνώριζε για τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος, και μίλησε για «fake news» και «ευρηματικούς δημοσιογράφους» με ολοφάνερη πρόθεση να θολώσει τα νερά.

Η αλήθεια είναι ότι έδωσε ρητές οδηγίες, όπως δηλώνει, να μην υπάρξει ανοχή, αλλά τις έδωσε όταν δημοσιογράφοι έφεραν τις καταγγελίες στο φως. Όταν πριν βδομάδες ενημερώθηκε γραπτώς ο ίδιος και ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Χρειάστηκαν οι «ευρηματικοί» δημοσιογράφοι για να δοθούν οι ρητές οδηγίες. 

Μερικές φορές, για να δημοσιεύσουμε τις αλήθειες οι δημοσιογράφοι του Φιλελεύθερου δεσμευόμαστε να μην αποκαλύψουμε τις πηγές της πληροφόρησης. Κάνουμε, όμως, διασταύρωση και επιβεβαιώνουμε με άλλους τρόπους τα γεγονότα προτού τα γράψουμε. Όπως κάναμε και στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αλλά, είναι της μόδας τώρα να πετάνε όλοι ένα «fake news» και να ξοφλούν, φορτώνοντας ρετσινιές στους δημοσιογράφους. Τα γεγονότα είναι αυτά που γράφουμε και θα έρθει η ώρα που θα αποδειχθούν. Ας αφήσουν «το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο», όπως υπόσχονται, και θα τα ξαναπούμε.

Άριστος Μιχαηλίδης