«Όχι» από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε αίτημα του ΡΙΚ για παραγραφή-απόρριψη και αναστολή της αγωγής της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου, εναντίον του, για την επαγγελματική ασθένεια της, η οποία καταχωρήθηκε το 2011. Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα του ΡΙΚ για τροποποίηση της υπεράσπισης και δικογράφησης ότι έχει παραγραφεί το αγώγιμο δικαίωμα της κυρίας Λοΐζου και ότι θα πρέπει να απορριφθεί ή και ανασταλεί η αγωγή εναντίον του για πρόκληση επαγγελματικής ασθένειας. Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ότι «η ενόρκως δήλωση που συνοδεύει την αίτηση θεωρώ ότι ενέχει βασικές ελλείψεις και ειδικότερα δεν εξηγείται καθόλου το χρονικό σημείο που οι εναγόμενοι-αιτητές επέλεξαν να καταχωρήσουν την αίτηση τους σε σχέση με το όλο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και την απόφαση που οι ίδιοι επικαλούνται, η οποία έχει εκδοθεί από τις 19 Ιανουαρίου του 2022, ενώ η αίτηση έχει καταχωρηθεί τον Απρίλιο του 2022».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, «το ιστορικό της παρούσας υπόθεσης είναι πολύ βεβαρημένο». Η ακρόαση της είχε ξεκινήσει ενώπιον άλλου προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και έτσι οδηγήθηκε σε επανεκδίκαση ενώπιον του παρόντος δικαστηρίου. «Έλαβαν χώρα διάφορες ενδιάμεσες διαδικασίες και μεσολάβησε η έκδοση διαφόρων ενδιάμεσων αποφάσεων, τόσο από το παρόν δικαστήριο, όσο και από δικαστήρια με άλλη σύνθεση». Η πρόεδρος του Επ. Δικαστηρίου Λευκωσίας, Στέλλα Χριστοδουλίδου- Μέσσιου, συμφωνεί παράλληλα με τη θέση του δικηγόρου της δημοσιογράφου, Μιχάλη Βορκά, ότι από την έκθεση απαίτησης που έχει καταχωρηθεί τον Γενάρη του 2011 προκύπτει με σαφήνεια η θέση της ότι ασθένησε ή και άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με ιογενή εγκεφαλίτιδα κατά ή περί τον Απρίλιο του 2007. Δηλαδή, «η θέση της ενάγουσας για το πότε ασθένησε ήταν δεδομένη και ξεκάθαρη από την αρχή, χωρίς να επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης η ημερομηνία καταχώρησης της αγωγής και της έκθεσης απαίτησης». 

Το Δικαστήριο διερωτήθηκε και για το στάδιο το οποίο έχει καταχωρηθεί η αίτηση από το ΡΙΚ, μετά που ολοκληρώθηκε η μαρτυρία της ενάγουσας χωρίς να της υποβληθεί οποιαδήποτε σχετική ερώτηση με το θέμα για να μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε σχέση με τα χρονικά διαστήματα της διάγνωσης της ασθένειας της και της ημερομηνίας καταχώρησης της αγωγής. Ο δικηγόρος της ενάγουσας προέβαλλε ως ένα από τους λόγους ένστασης της και θέμα παραβάσεως του Ενωσιακού Δικαίου σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης για παραγραφή. Το ΡΙΚ ζήτησε παρόμοια αίτηση για μη εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του, την οποία καταχώρησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για μη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγείας και απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ το 2020 παραδέχθηκε ενοχή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και του επιβλήθηκε πρόστιμο.