Από το 2017 η Ελεγκτική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για τη λήψη μέτρων στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού για αποφυγή πυρκαγιάς στο μέλλον. Δυστυχώς, κανένας δεν φαίνεται να την έλαβε υπόψη με αποτέλεσμα το περασμένο Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, η φύση να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες ελαστικών που βρίσκονταν σε συνθήκες χωματερής, στις εγκαταστάσεις της Τσιμεντοποιίας. Μια καταστροφική πυρκαγιά σε χιλιάδες τόνους ελαστικών και την παράλληλη εκπομπή τοξικών αερίων που έχουν φτάσει μέχρι τη Λάρνακα και συνεπακόλουθο τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 12/12/2017 σε έλεγχο του Τμήματος Περιβάλλοντος για το έτος 2016 έκανε αναφορά στα αποθέματα αποβλήτων ελαστικών στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού για τα οποία έχει πληρωθεί τέλος επεξεργασίας. 

Όπως καταγράφεται στην Ειδική Έκθεση, λόγω της ανησυχίας που δημιουργήθηκε στην Υπηρεσία, ζητήθηκε, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, από την Τσιμεντοποιία Βασιλικού, όπως διενεργηθεί επιτόπια επίσκεψη, για σκοπούς διαπίστωσης, μεταξύ άλλων, του όγκου του αποθέματος αποβλήτων ελαστικών, τα  οποία δεν είχαν τύχει επεξεργασίας, παρόλο που είχαν καταβληθεί για αυτά τα σχετικά τέλη. Η  Τσιμεντοποιία δεν αποδέχτηκε το αίτημα. Η Υπηρεσία ζήτησε επανειλημμένα, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τόσο προφορικά, σε συναντήσεις, όσο και σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ημερ.  28/11/2016, 9/12/2016, 30/12/2016 και 10/8/2017 και επιστολή, ημερ. 7/7/2017, όπως αποστείλει, στην υπό αναφορά μονάδα επεξεργασίας, Επιθεωρητή του Τμήματος, ο οποίος να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις και να ενημερώσει σχετικά την Υπηρεσία. Στη βάση των πιο πάνω, ζητήθηκε όπως ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατόν, κατά πόσο το Τμήμα είχε προβεί σε τεκμηριωμένο έλεγχο των ποσοτήτων αποβλήτων ελαστικών, για τα οποία έχει πληρωθεί τέλος επεξεργασίας και είχαν τύχει ή δεν είχαν τύχει οποιασδήποτε επεξεργασίας μέχρι τότε και σε περίπτωση που το είχε πράξει, να υποβάλει τη σχετική πληροφόρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στην υπό αναφορά επιστολή η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφραζε την ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλόχευαν από τη συσσώρευση τέτοιου μεγάλου αποθέματος αποβλήτων ελαστικών, που δεν είναι απλά θεωρητικοί αλλά υπαρκτοί, αφού έχει ήδη παρατηρηθεί πυρκαγιά σε απόθεμα ελαστικών στη Τσιμεντοποιία.

Στην επιστολή, επισημαίνεται ότι, η Τσιμεντοποιία έχει ήδη εισπράξει σημαντικά ποσά ως τέλη διαχείρισης των αποβλήτων, παρόλο που, κρίνοντας από τον όγκο των αποβλήτων, διαφαινόταν ότι δεν τα είχε διαχειριστεί, καθώς και ότι οι ποσότητες αυτές συνυπολογίζονται και αναφέρονται στην Κομισιόν, ως να έτυχαν διαχείρισης,  γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, σε επιστολή του, ημερ. 13/1/2018, πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι, όσον αφορά στις ποσότητες των ελαστικών που κάηκαν γίνονταν υπολογισμοί, ώστε να επιστραφεί στα συστήματα  το κόστος διαχείρισή τους. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επισημάνει, επίσης, ότι το παρόν σύστημα δεν παρέχει αρκετά κίνητρα στην Τσιμεντοποιία, αναφορικά με την έγκαιρη, κατάλληλη και ορθή διαχείριση των αποβλήτων που παραλαμβάνει  στις εγκαταστάσεις της, αφού όλα τα τέλη που αναλογούν στη διαχείριση εισπράττονται κατά την  παραλαβή των αποβλήτων, ανεξάρτητα του αν έτυχαν διαχείρισης ή όχι. Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέβαλε επίσης το ερώτημα κατά πόσον έχουν προωθηθεί ενέργειες, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να  καταστρέφονται έγκαιρα τα απόβλητα ελαστικά από την Τσιμεντοποιία και να μην παραμένουν  στους χώρους της εκτεθειμένα, ενώ εισπράττει τα σχετικά τέλη από τα συστήματα προτού ολοκληρωθεί η διαχείρισή τους. Προς το σκοπό αυτό η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο, το μεγαλύτερο μέρος του τέλους να εισπράττεται μετά τη βεβαίωση διαχείρισης των υπό αναφορά αποβλήτων. Το Τμήμα Περιβάλλοντος πληροφόρησε ότι θα εξεταστούν τρόποι υλοποίησης της εν λόγω σύστασης.