Τοποθέτησε τη σημαία της Κύπρου στην ψηλότερη κορφή της Βορείου Αμερικής και μόλις μια εβδομάδα αργότερα βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του «Φ» στο κέντρο της Λευκωσίας, προκειμένου να μιλήσει για το νέο επίτευγμά του.

Ο Ουκρανός ορειβάτης με κυπριακή υπηκοότητα, Γεβγκένι Σταροσέλσκι (Yevgen Staroselskiy), για τον οποίον και ο λόγος, επέστρεψε στην Κύπρο μόλις προχθές, μετά από ένα κοπιαστικό –αλλά επιτυχημένο- ταξίδι στην Αλάσκα.

Παρ’ όλα αυτά, όταν προτείναμε να συναντηθούμε εντός της χθεσινής ημέρας, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να απαντήσει θετικά. Η κούραση και η ταλαιπωρία δεν αποτέλεσαν εμπόδιο. Όπως, άλλωστε, δηλώνει ο ίδιος, μετά τη σύζυγο και την οικογένειά του, τη δεύτερη θέση στην καρδιά του έχουν η ορειβασία και η Κύπρος. Το δε νησί μας, όπου διαμένει μόνιμα από το 2011, αποτελεί τη δεύτερή του πατρίδα. Κάτι που δεν διστάζει να επαναλαμβάνει με χαμόγελο. 

Η 5η κορυφή

Την περασμένη Πέμπτη (02/06) στις 06:00 το απόγευμα, λοιπόν, ο 60χρονος Ουκρανοκύπριος ορειβάτης σήκωσε τη σημαία της Κύπρου στην κορυφή του όρους Denali, σε ύψος 6.194 μέτρων. Το βουνό βρίσκεται στην Αλάσκα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την 5η κορυφή που κατακτά ο 60χρονος αθλητής για λογαριασμό της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο εμπνεύστηκε ο ίδιος κι ονομάζεται «Η σημαία της Κύπρου στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου» (“Flag of Cyprus on the highest peaks of the world”).

Το 2019 ο 60χρονος ορειβάτης είχε υψώσει το εθνικό μας σύμβολο στο Έβερεστ (8848 μ.), το οποίο ως γνωστόν αποτελεί το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, ενώ το ίδιο έπραξε και στις βουνοκορφές των βουνών Ελμπρούς (5642m), Ακονκάγκουα (6961m) και Κιλιμάντζαρο (5895m). Πλέον απομένουν δύο στόχοι για να συμπληρωθεί η επτάδα των υψηλότερων κορυφών του κόσμου. 

Το εγχείρημα

Μιλώντας στον «Φ» για το εγχείρημά του στάθηκε στις ιδιαιτερότητες που είχε η αποστολή. Όπως μας εξήγησε δείχνοντας μας τους χάρτες, το βουνό που είναι γνωστό και με την ονομασία ΜακΚίνλεϊ, παρουσιάζει ιδιαίτερες συνθήκες. «Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε σχοινιά για αναρρίχηση σε απόκρημνες πλαγιές κλίσης 45 μοιρών» σχολίασε σχετικά.

«Βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο και είναι η πιο γνωστή και απομονωμένη κορυφή στον πλανήτη» πρόσθεσε.

Πάντως, παρά τους σφοδρούς ανέμους, τη χιονόπτωση και τον παγετό, η αποστολή κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, βάσει των όσων μας ανέφερε ο Γεβγκένι: «Συνήθως , μια τυπική ανάβαση στο Ντενάλι παίρνει συνολικά τρεις εβδομάδες, περιλαμβανομένης της περιόδου προσαρμογής στις κλιματολογικές συνθήκες και την παραμονή στη ζώνη των παγετών. Εγώ και ο συναθλητής μου, από τη στιγμή που φτάσαμε, περάσαμε μόνο οκτώ μέρες. Η ανάβαση από τον τελευταίο σταθμό στα 5.300 μ. μέχρι την κορυφή των 6.194 μ. πήρε 8,5 ώρες. Η κατάβαση από ύψος 5.300 μ. στα 2.200 μ. όπου βρίσκεται ο σταθμός, μια απόσταση 13 μιλίων με εξοπλισμό βάρους 35 κ., έγινε πολύ γρήγορα και μας πήρε μόνο 21 ώρες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γεβγκένι και ο συναθλητής του βρέθηκαν στη βάση του όρους (base camp) στις 26 Μαΐου κι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στις 2 Ιουνίου το απόγευμα.

Ο Ουκρανοκύπριος ορειβάτης μας μίλησε για ένα ιδιαίτερο ταξίδι, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως δεν νυχτώνει στην περιοχή, αφού βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο. Επίσης, ανέφερε ότι μετέβηκαν στο όρος με μικρό αεροπλάνο, θέλοντας να δείξει πόσο απομονωμένη είναι η περιοχή. Μίλησε και για τη θετική συγκυρία με τις μετεωρολογικές συνθήκες, εξηγώντας ότι μόλις τρεις ημέρες μετά την κατάκτηση της κορυφής, ο καιρός «χάλασε».

Το όραμα του Ουκρανοκύπριου ορειβάτη

Ο Γεβγκένι Σταροσέλσκι έδειχνε φανερά ικανοποιημένος για το νέο αυτό επίτευγμα. «Ο δεύτερός μου έρωτας μετά τη γυναίκα μου, είναι η ορειβασία» απάντησε όταν τον ρωτήσαμε για τα κίνητρά του. Συμπλήρωσε: «Θέλω να δείξω ότι μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μπορεί να καταφέρει πολλά. Μικρή στο μέγεθος, αλλά με μεγάλη καρδιά». Μας μίλησε και για το όραμά του: «Θέλω να κάνω τον κόσμο να ασχοληθεί με την ορειβασία και να δημιουργήσω ένα μουσείο ορειβατών στην Κύπρο. Ήδη Κύπριοι ορειβάτες συμμετέχουν σε αποστολές που άρχισα να οργανώνω από το 2011 που ήρθα στην Κύπρο. Δυστυχώς, τα δύο χρόνια λόγω Covid-19 τα σχέδιά μου αναβλήθηκαν». Τέλος, ο Εβγκένι εξέφρασε ευχαριστίες στα DutyFree Κύπρου και στον Γιάννο Γεωργιάδη που υποστήριξαν την αποστολή, καθώς και τον Χρίστο Παναγίδη για το σούπερ φαγητό του». Σημειώνεται πως το πρόγραμμα του διεθνώς αναγνωρισμένου ορειβάτη Γεβγκένι Σταροσέλσκι, ο οποίος ήταν για χρόνια επαγγελματίας καθοδηγώντας αποστολές σε πανομοιότυπα εγχειρήματα, στηρίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Τον περασμένο μήνα, ο σύμβουλος του πρώτου πολίτη σε θέματα αθλητισμού, Φοίβος Ζαχαριάδης, μας είχε δηλώσει ότι προηγούμενες αποστολές του Σταροσέλσκι είχαν τεθεί υπό την αιγίδα του κ. Αναστασιάδη. «Η ηθική στήριξη σε αυτή την υπερπροσπάθεια του κ. Σταροσέλσκι είναι δεδομένη» είχε σχολιάσει ο κ. Ζαχαριάδης, λίγο πριν την αποστολή του Γεβγκένι στην Αλάσκα.