Οι πυκνοί μαύροι καπνοί από τη φωτιά στην περιοχή Βασιλικού έχουν φτάσει μέχρι την Λάρνακα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Όπως δήλωσε στο philenews o δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας επικοινώνησε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως με τα υφιστάμενα μετεωρολογικά δεδομένα και το ύψος του καπνού δεν τίθεται κίνδυνος για τους κατοίκους της Λάρνακας. «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα μας ενημερώσουν και θα ενημερώσουμε και εμείς τους κατοίκους», ανέφερε ο κ. Βυρας.

Ο κοινοτάρχης Καλαβασού μιλώντας επίσης στο philenews ανέφερε πως, η φωτιά μαίνεται σε υλικά που βρίσκονται κοντά στο παλιό λατομείο, ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική, με τους καπνούς να φτάνουν μέχρι την Τόχνη αλλά και τις υπόλοιπες κοινότητες του Βασιλικού.

Πως ξεκίνησε η πυρκαγιά 

Δυσλειτουργία μηχανήματος τεμαχισμού υλικών προκάλεσε ανάφλεξη, που φαίνεται να οδήγησε στη μεγάλη φωτιά μεταξύ των χωριών Καλαβασός και Μαρί, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μίλησε για μια πολύ ατυχή στιγμή και ευχήθηκε η φωτιά να κατασβεστεί σύντομα. Είπε πως γίνονταν εργασίες από ειδικό μηχάνημα τεμαχισμού υλικών και λόγω δυσλειτουργίας, προκλήθηκε η ανάφλεξη των υλικών που τεμαχίζονταν. Αναφέρθηκε σε εργατικό ατύχημα με ευτυχώς όχι ανθρώπινη απώλεια, αλλά με συνέπειες στο περιβάλλον. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, «οι σωροί όπως τους τοποθέτησε η εταιρεία, είναι σύμφωνα με τις άδειες που έλαβε». Δηλαδή, εξήγησε, υπάρχουν λωρίδες ενδιάμεσες και τώρα η μεγάλη προσπάθεια είναι η όσο το δυνατό πιο γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς.

Υπάρχουν χιλιάδες τόνοι χώματος που τοποθετούνται πάνω στα ελαστικά, οι εργασίες έχουν προχωρήσει και δεν διαφαίνεται ότι η πυρκαγιά θα κατασβεστεί σύντομα, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια, σημείωσε. 

Ευτυχώς, είπε, ανατολικά που βρίσκονται τα ελαστικά δεν υπάρχουν οποιαδήποτε εύφλεκτα επικίνδυνα υλικά.

Μεγάλος ο χρόνος κατάσβεσης

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή η φωτιά ξέσπασε παρά τον παλιό σκουπιδότοπο Μαρί σε παλιά ελαστικά και άλλα άχρηστα υλικά. Ανταποκρίθηκαν 3 οχήματα από ΕΜΑΚ και ενισχύονται με άλλα 2 από Λάρνακα και Λεμεσό. Στην πυρκαγιά κατευθύνεται και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας. Η

Πυροσβεστική έχει ενημερώσει όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες για να λάβουν δράση στη βάση των καθηκόντων τους. Διευκρινίζεται ότι γίνονται πολλές προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς από τις ομάδες πυρόσβεσης. Δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της, άλλα ο χρόνος κατάσβεσής της θα είναι μεγάλος λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων του καιόμενου υλικού. 

Εκτός από την κατάσβεση μετά από συστάσεις της Πυροσβεστικής γίνεται με τη χρήση τροχοφόρων φορτωτήρων, βαρετού τύπου καδενοφόρων και προωθητών γαιών τα οποία ανήκουν στην ιδιωτική εταιρεία μετακίνηση των μη καιόμενων ελαστικών, διάνοιξη των αντιπυρίκων μεταξύ των σωρών ελαστικών και τοποθέτηση όγκων χώματος. Τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία μετά την πλήρη κατάσβεση της.

SMS στους κατοίκους

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 16:00, κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής δέχθηκαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από τα κοινοτικά συμβούλια που τους ενημέρωναν πως ο καπνός από την φωτιά είναι τοξικός και τους καλούσαν να κλείσουν τα παράθυρα τους σπιτιού τους και να αποφύγουν αχρείαστες μετακινήσεις. 

Η καπνοί από την φωτιά λόγω της φοράς του ανέμου, έφτασαν μέχρι τη Λάρνακα. 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λάρνακα Χρήστος Ορφανίδης ανέφερε σε ανάρτηση του ότι τα ελαστικά στα οποία ξέσπασε φωτιά μεταφέρονται από το Δάλι στην περιοχή. «Ο καθένας από την στιγμή που κάνει ό,τι θέλει σ’ αυτόν τον τόπο αναπνέουμε “καθαρό” αέρα. Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην περιοχή που τοποθετήθηκαν τα λάστιχα από την περιοχή του Δαλίου στην περιοχή στο Μαρί. Όταν θρηνήσουμε θύματα τότε θα ανακοινωθούν μέτρα».