Με διατύπωση διαφορετικών απόψεων για την αναγραφή στο δελτίο πολιτικής ταυτότητας, της φράσης «αγνώστου πατρός», μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή και του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, βουλευτή Χάρη Γεωργιάδη, αλλά και μεταξύ της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου και της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, σημαδεύτηκε η χθεσινή συνέχιση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του θέματος με τίτλο «Παιδιά αγνώστου πατρός και πολιτική ταυτότητα».

Ξεχώρισε επίσης η απερίφραστη και έντονη καταδίκη εκ μέρους του Χ. Γεωργιάδη και της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Χαραλαμπίδου, της στοχοποίησης και των υβριστικών επιθέσεων που δέχτηκε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σε ΜΜΕ και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη θέση που είχε εκφράσει στο συγκεκριμένο θέμα στην προηγούμενη συζήτηση στην Επιτροπή στις 23 Μαΐου, ως μονήρης μητέρα παιδιού που το απέκτησε με δότη σπέρματος. Σημειώνεται ότι η κυρία Ορφανίδου ήταν παρούσα στη χθεσινή συνεδρία, αλλά δεν πήρε τον λόγο σε καμιά περίπτωση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, επανέλαβε τη θέση του ότι «είναι επιβεβλημένη η διατήρηση του δικαιώματος της επιλογής για όποιον θέλει να αναγράφεται το όνομα του πατέρα και της μητέρας του ή να μην αναγράφεται κανένα όνομα. Είναι –πρόσθεσε– δικαίωμα μας να διεκδικούμε συνέχιση της ιστορίας των οικογενειών μας για να ξέρουμε ποιοι είμαστε, διαφορετικά θα είμαστε μόνο αριθμοί». Από πλευράς Αστυνομίας, ο Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης, Χριστόφορος Μαυρομάτης, είπε ότι «εμείς ως Αστυνομία δεν έχουμε πρόβλημα να μην αναγράφεται το όνομα των γονέων στην ταυτότητα. Αν το μηχανογραφημένο σύστημα είναι ενημερωμένο, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ενέγραψαν από κοινού η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τα μέλη της Γιώργος Κουκουμάς, Φωτεινή Τσιρίδου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Τη χθεσινή συζήτηση παρακολούθησαν φοιτήτριες και φοιτητές των Πανεπιστημίων Κύπρου, Λευκωσίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. 

Άλλα ο ΔΗΣΥ, άλλα ο υπουργός Εσωτερικών

«Εκφράζω τη στήριξη μας στο μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας που δέχτηκε μια ανήθικη επίθεση», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης. «Πρώτα απ’ όλα η κυρία Ορφανίδου –συνέχισε– δεν εξέφραζε δικές της θέσεις, εξέφραζε τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού που είναι ξεκάθαρες, αφού θεωρούμε ότι επιβάλλεται η παραχώρηση του δικαιώματος αναγραφής ή όχι των συγκεκριμένων στοιχείων.

Θεωρούμε ότι η τεχνολογία προσφέρει επιλογές που πρέπει να αξιοποιηθούν. Πέραν από το ζήτημα της προσαρμογής στα ψηφιακά δεδομένα της εποχής μας, ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα για τα στοιχεία, η επιμονή να αναγράφεται με τον τρόπο που αναγράφεται η πληροφόρηση για γονέα σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρώ ότι είναι προσβλητική και απάνθρωπη και πρέπει το συντομότερο να διορθωθεί, παραχωρώντας το δικαίωμα στους γονείς να κρίνουν τι θα είναι σε αυτή την εκτυπωμένη μορφή για όσο καιρό θα υπάρχει αυτή η εκτυπωμένη κάρτα». Διαφορετικές εκτιμήσεις κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών (που επίσης καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της κυρίας Ορφανίδου) αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο του «θεωρεί ότι τα ονόματα που αναγράφονται στην ταυτότητα διασφαλίζουν την ασφάλεια σε πολλές συναλλαγές των πολιτών, βοηθούν στην ταυτοποίηση των στοιχείων, ενώ το πατρώνυμο άπτεται της δυνατότητας διακρίβωσης της προσφυγικής ιδιότητας των πολιτών».

Είπε ότι τα ονόματα των γονέων αναγράφονται στις ταυτότητες που εκδίδουν και άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ εκτός από την Κύπρο, δηλαδή η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σε κανένα έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αναγραφή «αγνώστου πατρός», αλλά μπορεί να μείνει κενός ο συγκεκριμένος χώρος. Είπε, επίσης, ότι «πρέπει ως Βουλή να λάβετε υπόψη την πλειοψηφία των πολιτών που μπορεί να θέλουν την καταγραφή των στοιχείων του πατέρα και της μητέρας» και ανέφερε ότι «προσφέρεται η δυνατότητα της επιλογής να μην αναφέρεται το πατρώνυμο.

Προσωπικά θεωρώ –πρόσθεσε– ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από όση πρέπει στον κανιβαλισμό που υπάρχει στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα». Υπέδειξε πάντως ότι «συμφωνεί με την Επίτροπο Διοικήσεως στο θέμα της αναλογικότητας και ίσως θα ήταν καλό να γίνει ένα ψηλάφισμα της κοινωνίας κατά πόσο η κοινωνία θα ήθελε κάτι τέτοιο». Την κυρία Λοττίδη επικαλέσθηκε και η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, δηλώνοντας ότι «όπως επεξήγησε η Επίτροπος Διοίκησης πολύ ξεκάθαρα, η παράλειψη του ονόματος του πατρός δεν αποτελεί διάκριση σε βάρος των παιδιών. Η ουσία του μη στιγματισμού ενός παιδιού αφορά ευρύτερα την παιδεία της κοινωνίας μας και όχι τις όποιες τεχνικές διεργασίες εφαρμόζει το κάθε κράτος».

Οι θέσεις των δύο Επιτρόπων

Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «το θέμα αγγίζει πολιτειακά ζητήματα και όχι μόνο θέματα στιγματισμού οποιουδήποτε. Θέλω να είμαι σαφής –πρόσθεσε– ότι αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση διάκρισης σε βάρος οποιουδήποτε παιδιού για λόγους που σχετίζονται με αναγραφή του πατρώνυμου στην ταυτότητα του θα πρέπει να τύχει ρύθμισης χθες. Δεύτερον, έχουμε ένα Σύνταγμα με δικοινοτικό χαρακτήρα, με δύο κοινότητες ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

Μήπως ρωτήσαμε τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας αν θέλουν να αλλάξει η πολιτική ταυτότητα που είναι η ίδια και γι’ αυτούς; Πρέπει λοιπόν να θέσουμε το ζήτημα και ενώπιον τους». Από την πλευρά της, η Επίτροπος για το Παιδί ανέφερε ότι «το θέμα εκκρεμεί από το 2012 και υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών ότι στον σχεδιασμό των νέων ταυτοτήτων θα υπήρχε το ενδεχόμενο να μη γίνεται αναγραφή των ονομάτων πατρός και μητρός στα δελτία ταυτότητας. Η θέση του Γραφείου της Επιτρόπου διαχρονικά είναι ότι έστω και αν μια μικρή ομάδα παιδιών και ευάλωτων προσώπων θυματοποιείται, στοχοποιείται ή μειώνεται η αξιοπρέπεια τους με τη μη αναγραφή του ονόματος του πατρός σε περίπτωση αγνώστου πατρός ή σε άλλες περιπτώσεις, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση.

Οι θέσεις που ακούστηκαν ότι δεν υπάρχει παραβίαση ή ανάγκη αλλαγής του ονόματος από τη στιγμή που δεν παραβιάζεται οποιοδήποτε δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, στην υγεία ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα προστατεύεται από το Σύνταγμα, δεν με βρίσκει σύμφωνη. Θα πρέπει να δούμε το ζήτημα παιδοκεντρικά γιατί το θέμα της αναγραφής του ονόματος δεν είναι ζήτημα των γονιών του παιδιού, είναι δικαίωμα του ίδιου του παιδιού. Και όταν μιλάμε για παραβίαση δικαιώματος π. χ. στην υγεία, θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της υγείας ολιστικά γιατί θα πρέπει να προστατεύεται πέρα από τη σωματική υγεία, η ψυχική υγεία όλων των παιδιών – γιατί όταν υπάρχει τραυματισμός ενός παιδιού ή μιας ευάλωτης ομάδας παιδιών μέσω bullying, πλήττεται σοβαρά η ψυχική τους υγεία». Σε ερώτηση αν διαφωνεί με τις θέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως όπως εκφράστηκαν στη συζήτηση είπε ότι «δεν είναι παιδοκεντρικός, είναι περιοριστικός ο τρόπος που βλέπει το ζήτημα η Επίτροπος Διοικήσεως». 

Έχουμε 2.036 Γεώργιος Γεωργίου…

Ο Νίκος Νουρής πληροφόρησε στη διάρκεια της συζήτησης ότι «στο Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε 2.036 Γεώργιος Γεωργίου, 1.274 Χαράλαμπος Χαραλάμπους, 1.203 Ανδρέας Ανδρέου και 1.221 Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Επίσης έχουμε 226 Τουρκοκύπριους με το ονοματεπώνυμο Μεχμέτ Αχμέτ»…