Επιχείρηση αφαίρεσης δικτύων από υποστατικά, (κατοικίες και αγροκτήματα) στην περιοχή της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγία Νάπας πραγματοποιήθηκε την προχθές Τετάρτη (1/6/2022). Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος λειτουργοί του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Περιβάλλοντος και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, του Αστυνομικού Σταθμού Αγίας Νάπας και προσωπικό του Δήμου Αγίας Νάπας.

Κατά την επιχείρηση αφαιρέθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος από δίκτυα από διάφορα υποστατικά, έγινε ενημέρωση των ιδιοκτητών, ενώ εντοπίστηκαν και νέα σημεία στα οποία είναι τοποθετημένα δίκτυα. Η επιχείρηση θα επαναληφθεί και τις επόμενες μέρες με την ελπίδα ότι το φαινόμενο ασυνείδητοι να περιφράσσουν κατοικίες και αγροκτήματα με δίκτυα ψαρέματος προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο φιδιών στις περιουσίες τους, να τερματιστεί. 

  

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έγινε αποδέχτης καταγγελιών για εντοπισμό μεγάλου αριθμού δικτύων ψαρέματος, σε διάφορες περιοχές των δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, τα οποία τοποθετούνται για προστασία από φίδια στα οποία υπήρχαν εγκλωβισμένα νεκρά διάφορα είδη ερπετών, πουλιών και θηλαστικών.

Όλα τα είδη είχαν παγιδευτεί με τέτοιο τρόπο στα δίκτυα έτσι που δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν και πέθαναν με βασανιστικό τρόπο. Παρόμοια περιστατικά παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλες τις αρμόδιες Αρχές. 

 

  

 

 

Η χρήση δικτύων είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως, δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της Κύπρου για προστασία από οχιές (φίνες) με αποτέλεσμα όμως σε αυτά να παγιδεύονται δεκάδες άλλα είδη όπως πουλιά, θηλαστικά ερπετά κ.λπ.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η χρήση τους απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία Νόμο 153(Ι)/2003, ο οποίος προνοεί για την Προστασία και Διατήρηση της Φύσης και της Άγριας Ζωής. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 του εν λόγω Νόμου, απαγορεύεται στην περιοχή φυσικής κατανομής τους, κάθε μορφής εκ προθέσεως σύλληψη, θανάτωση ή παρενόχληση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος. Οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν μπορεί να φτάσουν τα 17.000 ευρώ πρόστιμο, τα 3 χρόνια φυλάκιση ή και τις δύο ποινές μαζί.

Πέραν των πιο πάνω, σημειώνεται ότι, η τοποθέτηση δικτύων στα οποία σκοτώνονται είδη πανίδας, αποτελεί και πράξη η οποία προβάλλεται από ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μεταφέρουν την εικόνα αυτή στις χώρες τους, με αποτέλεσμα να βλάπτεται και το τουριστικό προϊόν του νησιού μας, ιδιαίτερα όταν το φαινόμενο αυτό υπερισχύει σε τουριστικές περιοχές, όπως στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. 

Παρά την προειδοποίηση δεν απομάκρυναν τα δίκτυα

Πρόσφατα η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των διχτυών για ερπετά και τη μηδενική ανοχή προς όσους παρανομούν. Οι ακτιβιστές έδωσαν συγκριμένες πληροφορίες για τοποθεσίες όπου τοποθετούνται παράνομα δίκτυα στις αρμόδιες Υπηρεσίες όπου βρέθηκαν νεκρά προστατευόμενα άγρια ζώα. Παρά το γεγονός αυτό και παρ’ όλο ότι ενημερώθηκαν προηγουμένως για την εκστρατεία των αρμοδίων Αρχών, λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες που αφαίρεσαν από μόνοι τους τα δίκτυα πριν την κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών.