Καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών από το ΓεΣΥ, ζητούν οι ασθενείς υποβάλλοντας τα παράπονα τους στο «Παρατηρητήριο» της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και οι καταγγελίες τους αφορούν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διαγνωστικά κέντρα και κλινικά εργαστήρια.
Τα περισσότερα από τα παράπονα του τελευταίου εξαμήνου αφορούν τον τομέα των φαρμάκων, την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν κάποιοι πάροχοι του ΓεΣΥ, τους οποίους κατονομάζουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες και κυρίως στη διευθέτηση ραντεβού με γιατρό.
Αν και το 82% των πολιτών (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΥ), δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από το ΓεΣΥ, τα 295 συνολικά παράπονα που δέχθηκε το «Παρατηρητήριο», επιβεβαιώνουν τις στρεβλώσεις που αυτή τη στιγμή εντοπίζονται στο Σύστημα και οδηγούν σε ταλαιπωρία και απόγνωση σε κάποιες περιπτώσεις τους ασθενείς.
Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια, οι καταγγελίες των πολιτών αφορούν κυρίως τη συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτών αλλά και την απαγόρευση των επισκεπτηρίων η οποία συνέχιζε να ισχύει μέχρι προσφάτως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν για την διαχείριση της πανδημίας. Σε 13 περιπτώσεις πολίτες έκαναν λόγο για ιατρική αμέλεια γιατρών ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την συμπεριφορά της οποίας έτυχαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΦΑΚΕΛΟΣ ΓεΣΥ: Ο αριθμός γιατρών, νοσηλευτών, δικαιούχων
- ΓεΣΥ: Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος πληρωμής των ΠΙ
Για παράδειγμα γυναίκα ανέμενε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε νοσηλευτήριο του ιδιωτικού τομέα αλλά την τελευταία στιγμή την ενημέρωσαν ότι η επέμβαση της αναβάλλεται επειδή ο γιατρός που θα τη χειρουργούσε αποφάσισε να αποχωρήσει. Δεύτερο παράδειγμα αφορούσε γυναίκα η οποία μετά από χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο υπέστη σοκ και σύμφωνα με την καταγγελία «την έδεσαν στο κρεβάτι για να μην φύγει». Σε όλες τις περιπτώσεις οι πολίτες τόνισαν την ανάγκη για έλεγχο και παρακολούθηση όλων των παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ, και για τον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζουν τους ασθενείς τους.
Εξήντα πέντε παράπονα αφορούσαν τα κρατικά νοσηλευτήρια και κυρίως τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών με κορωνοϊό, τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μεταφορά ασθενών από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στους θαλάμους και βεβαίως τον μεγάλο χρόνο αναμονής για εξυπηρέτηση από τα ΤΑΕΠ αλλά και τις μονάδες αιμοκάθαρσης των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ.
Για παράδειγμα ηλικιωμένη με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια η οποία νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια της δεν μπορούσαν να την δουν ή σε άλλη περίπτωση ασθενής ο οποίος είχε αποφασιστεί από το ΤΑΕΠ ότι έπρεπε να γίνει εισαγωγή σε θάλαμο το πρωί της μιας ημέρας και μεταφέρθηκε τελικά στο θάλαμο 24 ώρες μετά. Στα παράπονα των ασθενών που αφορούν τον δημόσιο τομέα και κάποια τα οποία αφορούν την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εγγραφές ασθενών οι οποίες εξακολουθούν να γίνονται μέσω του προ -ΓεΣΥ συστήματος. Ενδεικτική η περίπτωση γυναίκας η οποία για μια επίσκεψη σε γιατρό που κράτησε λιγότερο από δέκα λεπτά, βρισκόταν στην αναμονή για εγγραφή επί μιάμιση ώρα.
Αναλυτικά και σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται από το Παρατηρητήριο, αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία και στην διευθέτηση ραντεβού με γιατρό του ΓεΣΥ. Ενδεικτικά τα παραδείγματα δύο ασθενών εκ των οποίων ο ένας είχε αποταθεί σε γαστρεντερολόγους τον Φεβρουάριο του 2022 και τον ενημέρωσαν ότι θα μπορέσει να δει γιατρό «το πιο νωρίς σε ενάμισι μήνα». Ο δεύτερος ασθενής, επίσης αναζήτησε τον Φεβρουάριο ραντεβού με οφθαλμίατρο και ένας γιατρός θα μπορούσε να τον δει τον Ιούλιο και δεύτερος τον Δεκέμβριο του 2022. Τρίτο παράδειγμα αφορούσε γυναίκα με νευρολογική πάθηση η οποία επί ένα μήνα προσπαθούσε να διευθετήσει ραντεβού με γιατρό σε κρατικό νοσηλευτήριο όμως δεν απαντούσαν τα τηλέφωνα.
Περίπου δέκα παράπονα αφορούσαν την ποιότητα υπηρεσιών που έλαβαν οι πολίτες από διαγνωστικά κέντρα και κλινικά εργαστήρια του ΓεΣΥ.
Χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας η οποία κατήγγειλε ότι κλινικό εργαστήριο χρειάστηκε να της πάρει αίμα τρεις φορές σε διαφορετικές ημέρες για να μπορέσει να διεκπεραιώσει μια συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση ενώ σε δεύτερη περίπτωση πολίτης κατήγγειλε ότι διαγνωστικό κέντρο τον υπέβαλε σε αξονική τομογραφία χωρίς να λάβει σκιαγραφικό υγρό αφού ο ίδιος είχε ενημερώσει ότι ήταν αλλεργικός και στη συνέχεια χρειάστηκε να υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία για να φανεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.
Θα ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι
«Στις πλείστες των περιπτώσεων η ΟΣΑΚ μεταφέρει αυτούσια τα παράπονα των ασθενών σε όλους τους ενδιαφερόμενους ζητώντας είτε την επίλυση των προβλημάτων είτε την παρέμβαση τους, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Διαπίστωση μας ότι αρκετά από τα παράπονα είναι επαναλαμβανόμενα και αφορούν συγκεκριμένους παρόχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σίγουρα για αυτά θα ενημερωθεί και ο ΟΑΥ λεπτομερώς» ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.
«Μηδενική ανοχή έναντι κάθε καταχραστή»
Πριν από τρία χρόνια, «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποκατασταθεί μια απαράδεκτη στρέβλωση και γεννήθηκε το ΓεΣΥ», λέει στον «Φ» ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. «Το ΓεΣΥ είναι το μωρό όλων μας», και κάνει λόγο για κάποιους οι οποίοι, «μάχονται μεθοδικά να αλλάξουν τη φιλοσοφία του».
«Η Υγεία αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό για τον κάθε άνθρωπο και η δημόσια υγεία, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη πανδημία, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εφόδιο μιας κοινωνίας. Η Κύπρος ως ευρωπαϊκό κράτος δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί τη μοναδική τραγική εξαίρεση. Πριν από τρία χρόνια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποκατασταθεί αυτή η απαράδεκτη στρέβλωση και γεννήθηκε το ΓεΣΥ. Και γεννήθηκε επειδή ο ανώνυμος πολίτης το διεκδίκησε και το απαίτησε. Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η ίδια η Πολιτεία του αποστερούσε ένα αγαθό που αποτελούσε βασικό του δικαίωμα. Όσο κάποιοι πολιτικοί, επιδεικνύουν περισσή ευαισθησία στα οργανωμένα σύνολα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, όσο αρέσκονται στη συναναστροφή με τους έχοντες και κατέχοντες, τόσο θα παραμερίζονται οι ανάγκες του απλού πολίτη και το δημόσιο συμφέρον θα υποχωρεί προς όφελος του ειδικού συμφέροντος των ημετέρων. Γι’ αυτό, ασπίδα και προστάτης του ΓεΣΥ δεν μπορεί παρά να παραμείνει ο κάθε ένας από εμάς.
Το ΓεΣΥ είναι το μωρό όλων μας που ήρθε για να μείνει. Ο κάθε προστάτης όμως οφείλει να είναι μπροστάρης τόσο στη διαφύλαξη του ΓεΣΥ από τα τσιράκια των οργανωμένων συμφερόντων που μάχονται μεθοδικά να αλλάξουν τη φιλοσοφία του, όσο και από την ανεπάρκεια και τις καταχρήσεις όσων νομίζουν ότι βρήκαν άλλον ένα τρόπο να θησαυρίζουν, σε μια χώρα όπου η κλεψιά και η απατεωνιά πάει να θεωρηθεί εξυπνάδα. Μηδενική ανοχή λοιπόν έναντι κάθε καταχραστή και αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του ΓεΣΥ από όσους τάχθηκαν να επιτηρούν τη σωστή του εφαρμογή. Αν ισχύσουν αυτά, το ΓεΣΥ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε».