Ασθενείς ταλαιπωρούνται, ασθενείς κινδυνεύουν, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν επιδεινώνεται, οι γιατροί τους είναι ανήμποροι να τους βοηθήσουν αφού και εκείνοι βρίσκονται στην αναμονή.
Πληγή για το ΓεΣΥ, εξακολουθεί να αποτελεί ο τομέας των φαρμάκων κυρίως σε ό,τι αφορά τις καινοτόμες θεραπείες και τις θεραπείες που προορίζονται για ασθενείς με σοβαρές χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι και η πλειοψηφία των παραπόνων που δέχεται η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου μέσω του «Παρατηρητηρίου ασθενών» αφορούν τον τομέα των φαρμάκων.
«Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε ένα τουλάχιστον παράπονο από ασθενή ο οποίος χρειάζεται επειγόντως κάποια καινοτόμα θεραπεία αλλά περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για να την εξασφαλίσει», ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της ΟΣΑΚ και επικεφαλής της Συμμαχίας Σπάνιων Νοσημάτων Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. «Οι περισσότεροι ασθενείς μας λένε ότι το φάρμακο που χρειάζονται δεν προσφέρεται από το ΓεΣΥ και διαμαρτύρονται, άλλοι μας ενημερώνουν ότι περιμένουν να έρθει το φάρμακο τους με αποτέλεσμα να έχουν ήδη παρουσιάσει επιπλοκές στην υγεία τους», πρόσθεσε.
Γιατί όμως καθυστερεί η ένταξη καινοτόμων θεραπειών στο ΓεΣΥ; «Αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας λειτουργούν δύο Επιτροπές. Η πρώτη, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή Φαρμάκων, η οποία αξιολογεί σε επιστημονικό επίπεδο όλα τα φάρμακα, παρόλο που αρκετές φορές έχουμε και ως ΟΣΑΚ επισημάνει ότι δεν λειτουργεί αυτόνομα και παρατηρείται το φαινόμενο η αξιολόγηση να γίνεται και με οικονομικά κριτήρια, και η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων η οποία μετά την αξιολόγηση των σκευασμάτων από την ΣΕΦ προχωρεί στις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες εισαγωγής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΓεΣΥ: Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος πληρωμής των ΠΙ
- ΦΑΚΕΛΟΣ ΓεΣΥ: Ο αριθμός γιατρών, νοσηλευτών, δικαιούχων
Ενώπιον της ΣΕΦ «εκκρεμούν παρά πολλές αιτήσεις και το επόμενο διάστημα θα προστεθούν κι άλλες αφού διεθνώς παρατηρείται μια μεγάλη επανάσταση στον τομέα των καινοτόμων θεραπειών. Από την άλλη ακόμα και όταν η ΣΕΦ ολοκληρώνει τις δικές της διαδικασίες, η κάθε αίτηση μεταφέρεται μέσω του ΟΑΥ στην ΣΕΑΦ και εκεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι ακόμα πιο χρονοβόρα. Και επίσης, για να ενταχθεί ένα φάρμακο στο ΓεΣΥ πρέπει να υπάρχουν και τα απαραίτητα πρωτόκολλα που το συνοδεύουν τα οποία γίνονται βεβαίως από γιατρούς σε συνεργασία με τους ασθενείς».
Στο ΓεΣΥ, «έχουν ενταχθεί κάποιες καινοτόμες θεραπείες αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετές και για αυτό παράλληλα με τις διαδικασίες του ΟΑΥ εξακολουθεί να λειτουργεί και η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας η οποία μπορεί να μην καθυστερεί στην έγκριση αιτημάτων των ασθενών αλλά για να εξασφαλιστεί ένα φάρμακο πρέπει ή η κατασκευάστρια εταιρεία ή εταιρεία εισαγωγής να είναι έτοιμη να το παραδώσει ή να ακολουθηθούν οι διαδικασίες των προσφορών που εκεί σίγουρα χρειαζόμαστε ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθούν».
«Ως ΟΣΑΚ δεν μπορούμε να λέμε, φταίνε οι διαδικασίες. Εδώ και καιρό έχουμε απαιτήσει την επίσπευση τους. Έχουμε επίσης απαιτήσει την αυτονομία της ΣΕΦ και σίγουρα τονίζουμε ότι κανένα κόστος, όσο ψηλό κι αν είναι δεν πρέπει να στερεί από ένα άνθρωπο την θεραπεία που χρειάζεται είτε για να ζήσει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται είτε για να παραμείνει στη ζωή».
Η κατάσταση «όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους, ο ΟΑΥ οφείλει να τους τα παρέχει. Εάν κάπου οι διαδικασίες που ακολουθούνται κρίνεται ότι είναι λανθασμένες, να τις αλλάξουμε. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε έναν καρκινοπαθή να περιμένει τρεις μήνες για να λάβει τη θεραπεία του».
Αγώνας για ένταξη συγκεκριμένων ΜΗΣΥΦΑ
Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, «και πρέπει να πούμε ότι σχεδόν κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν τα καλύπτει. Ωστόσο στην Κύπρο έχουμε πετύχει και κάποια συγκεκριμένα ΜΗΣΥΦΑ να έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών οι οποίοι τα λαμβάνουν ως μέρος της θεραπείας τους. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται προκειμένου να καλυφθούν κι άλλες κατηγορίες ασθενών».
«Κάποιοι φαρμακοποιοί παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Πέραν από τα προβλήματα που υπάρχουν στην ένταξη καινοτόμων θεραπειών, «πρέπει να λέμε και να τονίζουμε ότι το ΓεΣΥ έχει επιλύσει ένα τεράστιο πρόβλημα δεκαετιών για τους πολίτες. Πλέον έχουμε και επιλογές στα φαρμακεία της γειτονιάς μας και το κυριότερο ακόμα και οι συνεισφορές που πληρώνουμε, για τις οποίες κάποιες φορές διαμαρτυρόμαστε είναι σαφώς πιο χαμηλές από τις τιμές στις οποίες αγοράζαμε παλαιότερα τα φάρμακα μας».
Δυστυχώς όμως, «παρατηρούμε ότι κάποιοι φαρμακοποιοί δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία που τους υποχρεώνει να ενημερώνουν και να συστήνουν στους πολίτες το φθηνότερο σκεύασμα ανά κατηγορία ώστε ο πολίτης να καταβάλλει μόνο ένα ευρώ για να το πάρει». Επιπλέον, «κάποιοι φαρμακοποιοί, επιλέγουν ποια φάρμακα θα έχουν στο φαρμακείο τους. Για παράδειγμα, εάν για τη χοληστερόλη υπάρχουν πέντε επιλογές, ο φαρμακοποιός διαθέτει τις δύο και σε κάποιες περιπτώσεις δεν διαθέτει την φθηνότερη. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει και σίγουρα χρειάζεται συνεργασία και με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο για να το αλλάξουμε».
«Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά παράπονα που ακούμε συχνά για ελλείψεις φαρμάκων στο ΓεΣΥ, πρέπει να πούμε ότι αυτές οι ελλείψεις είναι ως επί το πλείστον τεχνητές. Τα τελευταία χρόνια είχαμε βεβαίως το Brexit, μετά ήρθε η πανδημία με τους περιορισμούς και στις πτήσεις και στην κατασκευή φαρμάκων και τώρα έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως εάν ακολουθούνταν κάποιες διαδικασίες αλλά και καλύτερος προγραμματισμός το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν».
Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, «ο αντιπρόσωπος στην Κύπρο οφείλει να ενημερώνει τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για μια διαφαινόμενη έλλειψη. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες πρέπει να ενημερώνουν τον ΟΑΥ και ο ΟΑΥ πρέπει να ζητά βοήθεια από την ΔΑΠ για να ψάχνει το Κράτος και να βρίσκει το φάρμακο από άλλες πηγές. Αυτή η διαδικασία συχνά δεν γίνεται, δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων και έχουμε τις ελλείψεις. Να καταλάβουμε ότι εάν ένα φάρμακο παρουσιάζει έλλειψη, δεν φταίει το ΓεΣΥ, και χωρίς ΓεΣΥ η έλλειψη θα υπήρχε».
«Είμαστε περήφανοι για το ΓεΣΥ»
Το ΓεΣΥ ανταπεξήλθε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και τυγχάνει καθολικής στήριξης από τους πολίτες, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι με το Σχέδιο #Κύπρος_το_αύριο και τη διοχέτευση €81εκατ. συνεχίζεται η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση της εποπτείας του ΓεΣΥ.
«Τρία χρόνια από τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μας. Τρία χρόνια ισότιμης και ποιοτικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και είμαστε περήφανοι γιατί το #ΓεΣΥ ανταπεξήλθε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας ενώ τυγχάνει καθολικής στήριξης από τους πολίτες», έγραψε.
«Συνεχίζουμε με το Σχέδιο #Κύπρος_το_αύριο και τη διοχέτευση €81εκατ. για βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση της εποπτείας του ΓεΣΥ. Αναβάθμιση των υποδομών, ηλεκτρονική υγεία, εξειδικευμένη περίθαλψη στα παιδιά μας. Για το αύριο όλων μας, με υγεία», σημείωσε, επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.