Με την αντεξέταση της παραπονούμενης συνεχίστηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, η πολύκροτη δίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος κατηγορείται ότι της επιτέθηκε άσεμνα στο γραφείο του, το 1981. Η διαδικασία είναι ανοικτή στο κοινό, έπειτα από αίτημα της παραπονούμενης, η οποία ξέσπασε κατά την αντεξέταση και απευθυνόμενη προς τον τέως Μητροπολίτη, ανέφερε «του δίνω μια ευκαιρία να εξιλεωθεί και να ζητήσει συγνώμη από όλα του τα θύματα». 

Η γυναίκα είχε αναφέρει ενώπιον του Δικαστηρίου προχθές, ότι πήγε στο γραφείο του τέως Κιτίου πέντε φορές προκειμένου να λάβει βοήθημα 200 λιρών, ως ορφανό, επειδή απεβίωσε ο πατέρας της. Την πέμπτη φορά, όπως υποστήριξε, ο Μητροπολίτης «κλείδωσε την πόρτα, μου είπε να κάτσω και με ρώτησε εάν θέλω κάτι να πιω. Είπα “όχι” και ήρθε και έκατσε δίπλα μου. Ακολούθως με έσπρωξε από τους ώμους και έπεσα προς τα πίσω. Αυτός έπεσε από πάνω μου και έβαλε τα χείλη του στα δικά μου. Εγώ άρχισα να φωνάζω υστερικά. “Άνοιξε μου να φύω, άνοιξέ μου να φύω”. Αυτός έβαλε το χέρι του στο στόμα μου για να μην ακούονται οι φωνές και με το χέρι του άρπαξε το πόδι μου, για να μην κλωτσήσω».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 84χρονου κατηγορούμενου, Μιχάλης Πικης, επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία της 57χρονης αμφισβητώντας τις ώρες, τις ημερομηνίες και τα γεγονότα που ανέφερε. Κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης, η 57χρονη επανέλαβε πολλές φορές πως λέει την αλήθεια. «Ορκίστηκα στο Ευαγγέλιο και θα μπορούσα να ορκιστώ όπου θέλετε, ακόμη και στον Εσταυρωμένο», ανέφερε σε μία από αυτές. 

Όταν ο κ. Πικής την κατηγόρησε ότι λέει ψέματα, η ίδια απάντησε πως «ήρθα εδώ για να ξεγυμνώσω την ψυχή μου και όχι για να παίξω θέατρο. Εάν ήταν έτσι γιατί δεν κατηγόρησα άλλον ιεράρχη και επέλεξα αυτόν». Ο συνήγορος του ανώτερου ιεράρχη, είπε ακόμη στην παραπονούμενη πως δεν ισχύει ότι το γραφείο του πελάτη του κλείδωνε με ένα κουμπί, αφού «δεν υπήρχε τέτοιο κουμπί τότε» και πως ο καναπές στο γραφείο του δεν ήταν βυσσινοκόκκινος, όπως είχε αναφέρει. Της υπέβαλε ακόμη πως είχε όλα τα χρόνια στη διάθεσή της για να καταγγείλει την υπόθεση, αλλά δεν το έπραξε.

Η 57χρονη απάντησε ότι περίμενε χρόνια για να κάνει την καταγγελία, προσθέτοντας πως «ήταν δώρο Θεού το metoo και ήταν η ευκαιρία μου να καταγγείλω την υπόθεση».

Θα καταθέσει ενόρκως ο Κιτίου Πολλές από τις αναφορές της 57χρονης προκάλεσαν την αντίδραση του τέως Κιτίου, ο οποίος τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις απευθύνθηκε στον δικηγόρο του, ισχυριζόμενος πως η γυναίκα λέει ψέματα. Όταν, μάλιστα η μάρτυρας διερωτήθηκε πώς θυμάται αφού στην προηγούμενη δίκη είχε επικαλεστεί άνοια, ο συνήγορός του απάντησε πως δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο πελάτης του προτίθεται να καταθέσει ενόρκως. Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη όπου ήταν κατηγορούμενος για βιασμό ο τέως Κιτίου και στην οποία αθωώθηκε, ο συνήγορος υπεράσπισής του είχε θέσει θέμα «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών», λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία, κάτι που απέρριψε το Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι σε εκείνη τη διαδικασία, ο 84χρονος είχε προβεί σε ανωμοτί δήλωση (χωρίς όρκο). Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 21, 22 και 23 Ιουνίου, με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων