Από τον έλεγχο της Τροχαίας θα περάσουν οι 11 χιλιάδες καταγγελίες που κατέγραψαν οι κάμερες της Τροχαίας, για να διαπιστωθεί κατά πόσον πρέπει να διαγραφούν, όπως ζητά η διαχειρίστρια εταιρεία. 

Όπως έγραψε χθες ο «Φ», η εταιρεία ζήτησε με επιστολή της όπως 11 από τις 80 σχεδόν χιλιάδες των καταγγελιών που κατέγραψαν οι κάμερες, πρέπει να διαγραφούν, επειδή δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία. Όπως εξήγησε χθες στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, κάποιες από τις καταγγελίες αυτές αφορούν οχήματα που δεν μπορούν να ταυτιστούν με κάποιο ιδιοκτήτη του οχήματος αφού είτε δεν είχαν αριθμούς εγγραφής ή ήταν αλλοιωμένοι ή εμπόδιζαν άλλα οχήματα ώστε να φανούν ολόκληροι. Κατά τη διαδικασία εξέτασης των δεδομένων της παραβίασης διαπιστώνεται ότι η καταγγελία είναι προβληματική και γι’ αυτό μπαίνει σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο. Επίσης, κάποιες παραβιάσεις, επισημαίνει ο κ. Καρούσος, έχουν σχέση με τη ρύθμιση του συστήματος. Όπως εξήγησε, ο λειτουργός της εταιρείας όταν ενεργοποιήσει το σύστημα σε μια τοποθεσία που θα του υποδείξει η Αστυνομία, πρέπει να κάνει κάποιες δοκιμές για να δει ότι η κάμερα λειτουργεί σωστά. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν θα εκδοθεί εξώδικο.

Επίσης, επισημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί δικαιολογημένα να έγινε παραβίαση, όπως από αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος και δικαιολογημένα έτρεχαν ή παραβίασαν το κόκκινο ή από ασθενοφόρα. Αν η Τροχαία συμφωνήσει με την εταιρεία, τότε αριθμός καταγγελιών πρέπει να ακυρωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκυρα 11 χιλιάδες πρόστιμα – Δεν προχωρά η επόμενη φάση

Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι καταγγελίες αυτές στάλθηκαν σε ειδικό ηλεκτρονικό φάκελο στην Τροχαία για να εξεταστούν. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις καταγγελίες αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που ένας υπάλληλος της εταιρείας είχε στήσει το ειδικό βαν με την κάμερα σε όριο που ήταν 50χλμ και από λάθος τη ρύθμισε να καταγγέλλει για 30χλμ. 

Πάντως, τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την πιλοτική φάση οδηγούν στην παράταση της παραλαβής της μέχρι τέλος Ιουνίου, οπόταν θα αξιολογηθεί η κατάσταση και κατά πόσον ενδείκνυται να πάμε στην επόμενη φάση. 

Στο μεταξύ, προβληματισμός εκφράζεται τόσο από το υπουργείο Μεταφορών όσο και από την Τροχαία, για το γεγονός ότι τους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης καταγγέλθηκαν 80 χιλιάδες οδηγοί, μόλις από οκτώ κάμερες. Ο κ. Καρούσος διερωτήθηκε πόσες καταγγελίες θα καταγράφονται κάθε μέρα όταν θα έχουν το σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη με 120 σταθερές και κινητές κάμερες. «Φαίνεται ότι οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την οδική ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι ζήτησε στοιχεία για να φανεί πόσα δυστυχήματα γίνονταν το 2019 στη συμβολή που είναι σήμερα εγκατεστημένες οι κάμερες και πόσα τώρα, για να καταδειχθεί αν υπήρξε πρόληψη. Είπε τέλος, ότι ορισμένοι οδηγοί προέβησαν σε βανδαλισμούς κατά των οχημάτων της φωτοεπισήμανσης ρίχνοντας πέτρες, ενώ σε μια περίπτωση, οδηγός κατέβηκε από το όχημά του και επιτέθηκε σε υπάλληλο της εταιρείας που έκανε τη δουλειά του.