Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των ανοσιουργημάτων του κατά συρροήν δολοφόνου, η διαδικασία για απονομή ευθυνών στο αστυνομικό Σώμα υπεισέρχεται σε ουσιαστικό στάδιο.

Ο λόγος για τα 15 στελέχη της αστυνομικής Δύναμης, τα οποία σύμφωνα με το πόρισμα των ποινικών ανακριτών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), είχαν ευθύνη για τη διερεύνηση των υποθέσεων ελλειπουσών γυναικών που τελικά είχαν δολοφονηθεί από τον πρώην αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς. Θυμίζουμε ότι τα θύματά του ήταν πέντε γυναίκες και δύο ανήλικες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδια πηγή, η διαδικασία για την πειθαρχική δίωξη έχει αρχίσει. Όπως δε αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», τουλάχιστον 11 από τα συνολικά 15 πρόσωπα που ελέγχονται για ανεπαρκή διερεύνηση όταν δηλώθηκαν ως εξαφανισθείσες κάποιες εκ των γυναικών, έχουν λάβει πειθαρχικά κατηγορητήρια τα προηγούμενα 24ωρα.

Μάλιστα, έχουν απαντήσει στις εν λόγω κατηγορίες και έχουν λάβει το συναφές μαρτυρικό υλικό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση της υπόθεσης τους ενώπιον τριμελούς πειθαρχικής επιτροπής, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Πειθαρχικά θα κατηγορηθούν και τα υπόλοιπα τέσσερα στελέχη της Δύναμης. Ανάμεσά τους και ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας που υπηρετεί σε νευραλγικό πόστο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι κατηγορίες

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, έχουν να κάνουν με αμέλεια καθήκοντος σε σχέση με τη διερεύνηση των εξαφανίσεων των πέντε γυναικών και των δύο κοριτσιών. Να σημειωθεί ότι μια άλλη κατηγορία που αντιμετωπίζουν πειθαρχικά ελεγχόμενοι αστυνομικοί, είναι αυτή της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αυτή η κατηγορία απαγγέλλεται σε όσους κρίνεται πως ενήργησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δυσφημίζεται η Αστυνομία.

Πειθαρχικές επιτροπές

Ο ανώτερος αξιωματικός, θα λογοδοτήσει ενώπιον τριμελούς πειθαρχικής επιτροπής. Αυτή θα αποτελείται από έναν λειτουργό του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έναν δικηγόρο της Δημοκρατίας και έναν Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας. Οι υπόλοιποι αστυφύλακες και κατώτεροι αξιωματικοί -14 στο σύνολο- θα δικαστούν για πειθαρχικές ευθύνες από τριμελές Σώμα, το οποίο θα απαρτίζουν ένας ανώτερος αξιωματικός και δύο στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας.

Παίρνει χρόνο

Μια πειθαρχική δίωξη στην Αστυνομία Κύπρου, αποτελεί διοικητική πράξη. Ωστόσο, κατά την εξέταση της υπόθεσης ακολουθούνται διαδικασίες ποινικού δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι εγείρονται ενστάσεις, υπάρχουν αναβολές, ζητείται χρονική προθεσμία από τους συνηγόρους υπεράσπισης και γενικότερα λαμβάνουν χώρα γεγονότα που προκαλούν καθυστερήσεις.

Το θέμα απόδοσης ευθυνών για τα εγκλήματα του Μεταξά παραμένει ανοικτό εδώ και μια τριετία. Όταν τον Απρίλιο του 2019 είχαν αποκαλυφθεί τα εγκλήματα του Μεταξά, η ΑΑΔΙΠΑ, κίνησε διαδικασίες για δίωξη 15 μελών του Σώματος. Τον Μάιο του 2020 ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, μετά από εξέταση του πορίσματος είχε αποφασίσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα εν λόγω στελέχη της Αστυνομίας, στη βάση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα (αδικήματα Παράλειψης Υπηρεσιακού Καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς). Ωστόσο, ο Γιώργος Σαββίδης που διαδέχθηκε τον κ. Κληρίδη, ανέτρεψε τα δεδομένα. Στις 14/06/2021 αποφάσισε να μην καταχωρισθούν ποινικές υποθέσεις, κρίνοντας πως υπάρχει αδυναμία στοιχειοθέτησης διάπραξης ποινικού αδικήματος αμέλειας καθήκοντος με ένοχη διάνοια (βλ. άρθρο 134).

Το κουβάρι για την εξιχνίαση της υπόθεσης είχε αρχίσει να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2019. Από τότε παρήλθαν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να εντοπιστούν όλες οι σοροί των θυμάτων του 35χρονου τότε ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς. Οι δολοφονίες είχαν γίνει μέχρι και τρία χρόνια προηγουμένως.