Έτοιμος να εφαρμόσει το νέο τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου δηλώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αλλά οι επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τους γιατρούς μάλλον δεν συμφωνούν αφού αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζουν ότι δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία και αναμένουν γραπτώς την πρόταση του Οργανισμού για να τη μελετήσουν και να τοποθετηθούν επίσης γραπτώς όταν είναι έτοιμοι. 

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι γιατροί βάσει του νέου σχεδιασμού του ΟΑΥ εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στη συνεδρίαση της Πέμπτης και βάσει της σχετικής πρότασης, στους γιατρούς θα παραχωρηθεί επιπρόσθετο κονδύλι για να καλυφθούν οι υπηρεσίες εφημερίας που θα προσφέρουν στο ΓεΣΥ, εάν και εφόσον βεβαίως ο ΟΑΥ καταφέρει να θέσει σε λειτουργία τα εφημερεύοντα ιατρεία. 

Ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ, προνοεί ότι από την 1η Ιουνίου 2022, οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και παιδιά θα λαμβάνουν το 80% της αμοιβής τους ως κατά κεφαλή εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους και το υπόλοιπο 20% στη βάση δεικτών απόδοσης και ποιοτικών κριτηρίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κατάλογος των δεικτών απόδοσης και των ποιοτικών κριτηρίων θα τεθεί σε εφαρμογή με τη βαρύτητα του κάθε δείκτη/ κριτηρίου να είναι τέτοια (σε πρώτη φάση) ώστε να καλύπτεται το 20%. Στη συνέχεια και όταν ο ΟΑΥ έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης, ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί και η βαρύτητες ανά δείκτη/ κριτήριο θα αλλάξουν με στόχο και η αναλογία να διαφοροποιηθεί στο 30% – 70%. 

Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε την Πέμπτη ο ΟΑΥ, από την 1η Ιουνίου 2022: 

Οι παιδίατροι ως κατά κεφαλή εισόδημα θα λαμβάνουν: 

>> Για παιδιά από 0-3 ετών, €185 (έναντι €210 που λάμβαναν μέχρι τώρα).

>> Για παιδιά 4-9 ετών €137 (έναντι €155 που λάμβαναν μέχρι τώρα).

>> Για παιδιά 10-18 ετών €80 (έναντι €91 που λάμβαναν μέχρι τώρα).

Σε ό,τι αφορά άλλα κριτήρια:

>> Οι παιδίατροι θα αμείβονται στη βάση σταθερής τιμής με €250 για κάθε τοκετό και τη φροντίδα νεογνού μέχρι το εξιτήριο με μέγιστη περίοδο παραμονής του νεογνού στο νοσηλευτήριο τις 72 ώρες.

>> Επίσης, θα αμείβονται ανά περιστατικό στη βάση σταθερής τιμής για τη διακομιδή με ασθενοφόρο προς νοσηλευτήριο σε περίπτωση που αυτό κρίνεται αναγκαίο μετά από τοκετό με τα ποσά να αφορούν τα €100 για διακομιδή εντός της ίδιας επαρχίας και τα €300 για διακομιδή από μια επαρχία σε άλλη.

>> Με €20, θα αμείβονται εξάλλου οι παιδίατροι, για κάθε επίσκεψη σε μόνιμα κατακεκλιμένο δικαιούχο. (Ο μέγιστος αριθμός επισκέψεων ανά δικαιούχο ανέρχεται στις 6 ανά ημερολογιακό έτος).

Το συνολικό ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού για την περίοδο από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022, ανέρχεται σε €1.467.000.  

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εφημερίας που θα προσφέρουν οι παιδίατροι με την έναρξη της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, ο σχεδιασμός του ΟΑΥ προνοεί, αμοιβή €55 την ώρα. Στην περίπτωση των εφημεριών, το κονδύλι που θα διατεθεί θα είναι επιπρόσθετα του προϋπολογισμού για τους παιδίατρους. 

Τι θα λαμβάνουν οι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες

Οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες θα λαμβάνουν ως κατά κεφαλήν εισόδημα:

>> Για δικαιούχους 15-18 ετών €80 (έναντι €91 που λάμβαναν μέχρι σήμερα).

>> Για δικαιούχους 19-51 ετών €66 (έναντι 83 που λάμβαναν μέχρι σήμερα).

>> Για δικαιούχους 52-71 ετών €93 (έναντι €117 που λάμβαναν μέχρι σήμερα).

>> Για δικαιούχους 72 ετών και άνω €115 (έναντι €145 που λάμβαναν μέχρι σήμερα). 

Επιπρόσθετα, οι γιατροί θα λαμβάνουν €20 ανά επίσκεψη σε κατακεκλιμένο δικαιούχο (κατ’ οίκον νοσηλεία) με ανώτατο όριο επισκέψεων ανά δικαιούχο, τις 6 κατ΄ έτος. 

Στους δείκτες απόδοσης των προσωπικών γιατρών για ενήλικες έχουν περιληφθεί: 

>> Ο αριθμός των παραπεμπτικών προς ειδικό γιατρό.

>> Ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.

>> Ο αριθμός των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις. 

Το ποσά και ποσοστά ανά δείκτη θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. 

Το συνολικό ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού για την περίοδο από την 1ης Ιουνίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε €7.583.000.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εφημερίας που θα προσφέρουν οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες με την έναρξη της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, ο σχεδιασμός του ΟΑΥ προνοεί, αμοιβή €55 την ώρα. Στην περίπτωση των εφημεριών, το κονδύλι που θα διατεθεί θα είναι επιπρόσθετα του προϋπολογισμού για τους προσωπικούς γιατρούς. 

Οι γιατροί δεν είπαν την τελευταία λέξη

Οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ, σε αντίθεση με τον ΟΑΥ, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον ο νέος τρόπος αμοιβής τους είναι δυνατό να εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, αφού οι ίδιοι δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί τελικά στις προτάσεις που έθεσε ενώπιον τους ο Οργανισμός. 

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Οικογενειακών Γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης, ανέφερε ότι «δεν βλέπουμε ότι είμαστε έτοιμοι για την 1η Ιουνίου. Εμείς ακόμα βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τον ΟΑΥ. Έχουμε πει ότι θα μας στείλουν γραπτώς κάποιες διευκρινίσεις αλλά και τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για διάφορα θέματα που αφορούν τα κριτήρια και τους δείκτες για να μπορέσουμε κι εμείς να απαντήσουμε. Δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει για να προλάβουμε την 1η Ιουνίου». 

Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι γιατροί φέρουν ένσταση για τον καθορισμό δεικτών απόδοσης σε ό,τι αφορά τα παραπεμπτικά που εκδίδουν οι προσωπικοί γιατροί, ο κ. Πολυνείκης υποστήριξε ότι «ένσταση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αλλά το πρόβλημα είναι πως ο Κύπριος έχει συνηθίσει για δεκαετίες, να ξυπνά το πρωί, να τον πονά το μάτι του και να πηγαίνει στον οφθαλμίατρο και τώρα πολλές φορές μας παίρνουν ασθενείς από τα ιατρεία των συναδέλφων και μας λένε να εκδώσουμε εκείνη την ώρα παραπεμπτικό. Πρέπει να εκπαιδευτεί ο κόσμος σε αυτό το θέμα». Επιπρόσθετα, είπε, «θέλουμε να μας δοθούν διευκρινίσεις σε σχέση με τα παραπεμπτικά των χρόνιων ασθενών κ.λπ. Αυτά όλα ακόμα δεν τα έχουμε». 

Από πλευράς του ΟΑΥ, φαίνεται να επικρατεί διαφορετική άποψη αφού σε δηλώσεις του ο διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος και την 1η Ιουνίου ο νέος τρόπος αμοιβής των γιατρών θα εφαρμοστεί κανονικά. 

Και οι δύο ξεκαθάρισαν στις δηλώσεις τους ότι η ανανέωση των συμβολαίων των προσωπικών γιατρών, η οποία έχει ολοκληρωθεί, δεν συνδέεται με την αλλαγή του τρόπου αμοιβής.