Κανένα νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ δεν δικαιούται να λειτουργεί Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, χωρίς αυτό να είναι ενταγμένο στο Σύστημα.

Ο ΟΑΥ, «έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ που διαθέτουν ΤΑΕΠ, είτε θα εντάξουν τα ΤΑΕΠ τους στο Σύστημα, είτε πρέπει να τα κλείσουν», όπως ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο διευθυντής του Οργανισμού ,Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή και ενώ τα ενταγμένα στο ΓεΣΥ νοσοκομεία δεν δικαιούνται να εισπράττουν πέραν των καθορισμένων συνεισφορών κανένα χρηματικό ποσό από δικαιούχους του Συστήματος, υπάρχουν νοσηλευτήρια που λειτουργούν ΤΑΕΠ, δεν τα έχουν εντάξει στο ΓεΣΥ και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών». Αυτό, όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, «προσομοιάζει με τις “ιδιωτικές” πτέρυγες που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ κάτι το οποίο κρίθηκε παράνομο». Ένα νοσοκομείο που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «δεν είναι υποχρεωμένο να διαθέτει ΤΑΕΠ, εάν όμως το διαθέτει, είναι υποχρεωμένο να το εντάξει στο Σύστημα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με ιδιωτικά εφημερεύοντα ιατρεία αρχίζει ο ΟΑΥ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζητούσε την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με τους βουλευτές να καλούν στο τέλος της συνεδρίασης τον ΟΑΥ να ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να ανακαλέσει χωρίς άλλη καθυστέρηση παλαιότερη επιστολή του προς τον Οργανισμό, με την οποία τον καλούσε να διακόψει τις διαβουλεύσεις στις οποίες βρισκόταν (τον περασμένο Φθινόπωρο) με ιδιωτικά νοσηλευτήρια και αφορούσαν είτε την πλήρη ένταξη τους στο ΓεΣΥ, είτε την ένταξη των ΤΑΕΠ τους στο Σύστημα. 

Δικαιολογώντας τη διακοπή των διαβουλεύσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι «ο υπουργός Υγείας, είχε αποστείλει τη σχετική επιστολή στον ΟΑΥ, όταν είχε προκύψει το θέμα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία του Συστήματος είναι εκτός νόμου. Τότε, κρίθηκε πιο ορθό να σταματήσει κάθε διαδικασία μέχρι που να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για να μην μεγαλώνει το πρόβλημα σε περίπτωση που τα νοσηλευτήρια με τα οποία εμείς βρισκόμασταν σε διάλογο διέθεταν εκτός ΓεΣΥ γιατρούς. Αυτή τη στιγμή, το θέμα έχει ξεκαθαρίσει, ο ΟΑΥ αναμένει την απάντηση του υπουργού Υγείας σε εισήγηση του που θα το επιλύει και θα συνάδει και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, και αφού πάρουμε το πράσινο φως θα προχωρήσουμε και με την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ». 

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «αναμένει από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αυτή τη στιγμή την απαραίτητη εντολή, για να προχωρήσει σε διαβούλευση με τρία, προς το παρόν, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε Λευκωσία, Πάφο και Λάρνακα τα οποία, είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και λειτουργούν ταυτόχρονα ΤΑΕΠ».