Στα τρία εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το συνολικό ποσό για τον εξωραϊσμό των Δικαστηρίων Λευκωσίας, μέχρι να δοθεί οριστική λύση με την ανέγερση των νέων κτηρίων. Ήδη, η προσπάθεια με στόχο να μετριαστεί το σοβαρό πρόβλημα των εγκαταστάσεων είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Το πλάνο που τέθηκε μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων Δικαιοσύνης και Μεταφορών προνοεί μεταξύ άλλων την πλήρη ανακαίνιση 25 δικαστικών αιθουσών. Θα αντικατασταθούν οι θύρες και τα παράθυρα, ενώ θα τοποθετηθεί νέο δάπεδο και ψευδοτάβανο. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθεί καινούργια επίπλωση και αντιβανδαλικά γυαλιά. Το πλάνο περιλαμβάνει και τη χρησιμοποίηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως και την εγκατάσταση νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία: «Απάτη» 600 εκατ. με επίκεντρο την Κύπρο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και ο οποίος επιθεωρείται από την υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, πριν γίνουν οι πιο πάνω εργασίες, θα διασφαλιστεί ότι οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις στις 25 αίθουσες, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δικαστών και των λειτουργών. Πιο συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί αίθουσα-μοντέλο, η οποία και θα αξιολογηθεί από στελέχη της Δικαστικής Υπηρεσίας. Αναλόγως, θα αναπροσαρμοστούν οι εργασίες. Στόχος, ασφαλώς, είναι να διασφαλιστεί πως τα νέα έργα θα πιάσουν τόπο και θα ικανοποιήσουν άμεσα τις ανάγκες.

Ο εξωραϊσμός προνοεί την επιδιόρθωση και συντήρηση βοηθητικών εγκαταστάσεων. Στις εργασίες που προγραμματίζονται, περιλαμβάνεται δημιουργία νέων χώρων υγιεινής, ανέγερση εξωτερικών τοίχων, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και συστήματα κλιματισμού.

Αναβαθμίσεις θα γίνουν και στους εξωτερικούς χώρους των Δικαστηρίων. Αυτές περιλαμβάνουν βελτιωτικές εργασίες στους χώρους στάθμευσης, αλλά και τοποθέτηση ενιαίου στεγάστρου που θα συνδέει και θα καλύπτει όλα τα κτήρια του Δικαστηρίου Λευκωσίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσοι κινούνται στους χώρους των δικαστηρίων της πρωτεύουσας δεν θα είναι εκτεθειμένοι στα διάφορα καιρικά φαινόμενα (υψηλές θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις). 

Ασφάλεια

Οι εργασίες για να αλλάξουν όψη τα Δικαστήρια Λευκωσίας ήδη είναι σε εξέλιξη. Περί τα τέλη του περασμένου μήνα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση μεταλλικής περίφραξης ύψους 2,4 μέτρων, περιμετρικά των πέντε κτηρίων όπου δικάζονται ποινικές και αστικές –κυρίως– υποθέσεις. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στις προσπάθειες για ενίσχυση της ασφάλειας των Δικαστηρίων. Θυμίζουμε ότι στις 26/02/2018 είχε σημειωθεί πυρκαγιά και έκρηξη στην αίθουσα φύλαξης τεκμηρίων στο κτήριο αρ.4 όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις. Το συμβάν φανέρωσε και τη γύμνια σε ζητήματα ασφαλείας.

Το έργο «περίφραξης του χώρου των Δικαστηρίων Λευκωσίας» εμπερικλείει τις εγκαταστάσεις του Ανωτάτου και το σύμπλεγμα των κτηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Η α΄ φάση ήταν μέχρι πρότινος στα τελικά στάδια και προνοεί την κάλυψη των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα βορειοανατολικά (πέντε κτήρια που στεγάζουν Δικαστήρια, καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις). Ο σχεδιασμός προνοεί την τοποθέτηση ελεγχόμενων θυρών εισόδου και εξόδου. Η β΄ φάση του έργου αφορά τις εγκαταστάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι προσφορές για το έργο είχαν προκηρυχθεί τον Αύγουστο του 2021. Θα κοστίσει συνολικά 389.080 ευρώ + ΦΠΑ (Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων).

Η ασφάλεια των δικαστηρίων θα ενισχυθεί σύντομα με τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών μηχανών και των αψίδων ανίχνευσης μετάλλων. Το όλο θέμα είχε αναδειχθεί και από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όπως είχε επισημανθεί, αν και ο εξοπλισμός είχε εξασφαλισθεί από τον Απρίλιο του 2020, δεν ήταν δυνατόν να παραληφθεί απ’ όλα τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχαν οι απαραίτητες πρόνοιες ασφαλείας σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, η Αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιφορτιστεί και μ’ αυτό το καθήκον. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία με στόχο να βρει διέξοδο. Εν τέλει, προέβη σε προκήρυξη προσφορών για αγορά υπηρεσιών ελέγχου και ασφάλειας, για όλα τα Δικαστήρια. Μέχρι και τον περασμένο μήνα η διαδικασία των προσφορών ήταν στο στάδιο της αξιολόγησης.