Το 35% των πυρκαγιών που ξέσπασαν την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο, οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Κατά μέσο όρο εκδηλώνονται 230 πυρκαγιές τον χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη και αποκαΐδια 1800 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Από αυτές οι 100 είναι δασικές πυρκαγιές που καίνε 1500 εκτάρια δασικών εκτάσεων.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, κατά την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, μία στις τρεις πυρκαγιές είναι εκ προθέσεως, δηλαδή πυρκαγιές που τίθενται επί σκοπού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακόβουλες. Πέρυσι, όπως τόνισε, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού ξέσπασαν 310 πυρκαγιές και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών που είχαμε ποτέ, ενώ οι πυρκαγιές εκ προθέσεως ήταν στο 46%, δηλαδή μία στις δύο. 

Ο στόλος

Σε ό,τι αφορά στον στόλο του Τμήματος Δασών, ο κ. Αλεξάνδρου, ανέφερε πως το 2021 το Τμήμα είχε στη διάθεση του έξι πρωτεύοντα πτητικά μέσα πυρόσβεσης (δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, δύο μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα και δύο μισθωμένα ρωσικά αεροπλάνα) και στόχος είναι το 2022 να αυξηθούν σε οκτώ, με την προσθήκη ακόμη δύο μισθωμένων αεροπλάνων. 

Σήμερα, είπε, στη διάθεση μας έχουμε συνολικά πέντε πρωτεύοντα, τέσσερα αεροπλάνα (δύο του Τμήματος και δύο μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα) και ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, το οποίο είναι διαθέσιμο ως πρωτεύων για πρώτη φορά φέτος. 

Ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε πως την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τη μίσθωση και την έλευση των δύο αεροπλάνων και τις αμέσως επόμενες μέρες για τα άλλα δύο ελικόπτερα.

Οι ελλείψεις

Αρκετές είναι οι ανάγκες του Τμήματος Δασών. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, σήμερα το προσωπικό του Τμήματος, με τις τελευταίες 23 προσλήψεις που έγιναν, αλλά και τις άλλες 28 που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα φτάσει τα 285 άτομα. Το αξιοσημείωτο είναι πως το προσωπικό το 2016 έφτανε τα 284 άτομα κάτι που σημαίνει πως εν έτει 2022, το προσωπικό της υπηρεσίας βρίσκεται στα επίπεδα προ πενταετίας. 

Όπως τόνισε ο Διευθυντής, οι δύο πιο σημαντικοί σχεδιασμοί είναι αφενός μεν η ολοκλήρωση του σχεδίου αποτροπής μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και η μελέτη για τη διάταξη των επίγειων δυνάμεων, έτσι ώστε κατά κανόνα ο μέγιστος χρόνος της επέμβασης να είναι τα 10 λεπτά και αφετέρου δε η εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού δυνάμεων ούτως ώστε να υπάρχει αποτελεσματική καταστολή.

Οι ανάγκες του Τμήματος Δασών είναι υπαλληλικό και ωρομίσθιο προσωπικό, πυροσβεστικά οχήματα, ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης και εισαγωγή τεχνολογίας. 

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλεξάνδρου, έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 40 δράσεις εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι:

  • Η μελέτη για διαχείρισης της βλάστησης για μείωση του κινδύνου έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών
  • Η αναθεώρηση των σχεδίων «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και «ΙΚΑΡΟΣ»
  • Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του Συστήματος Επιφυλακής των υπαλλήλων
  • Η εφαρμογή συστήματος διοίκησης επιχειρήσεων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών
  • Η λειτουργία του Γενικού Κέντρου Επιχειρήσεων
  • Η λειτουργία της βάσης αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι
  • Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Δασών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου για τη χρήση με επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Εβδομάδα προστασίας των Δασών

Να σημειωθεί πως η εβδομάδα  23 – 29 Μαΐου έχει οριστεί ως Εβδομάδα Προστασίας Δασών 2022, με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές.